Artistul miniaturilor săpate cu migală în lemn: „La 15 ani am făcut macheta Turnului Eiffel“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samuel Ovidiu Sima (25 de ani) a învăţat încă din clasa a IV-a să lucreze lemnul, iar adolescenţa şi-a petrecut-o perfecţionându-şi tehnica sculptatului. A ajuns la performanţa de a putea reproduce în miniatură orice obiect sau clădire doreşte.

Un tânăr din Arad şi-a cultivat o pasiune mai puţin obişnuită care i-a adus în timp notorietate la nivel local. Samuel Ovidiu Sima (25 de ani) reproduce în miniatură construcţii celebre din lume şi clădiri tradiţionale româneşti. Foloseşte doar lemn, pe care-l lucrează cu scule profesionale: daltă, fierăstrău, pilă, burghiu, poloboc, echer şi riglă, cu unelte din trusa de traforaj sau cu cutter-ul.

Admiratorii operei lui Samuel Sima spun că reproducerile în miniatură sunt executate aproape de perfecţiune. 
Tânărul sculptor de miniaturi din Arad detaliază şi alte aspecte ale muncii sale, puţin vizibile pentru un observator mai puţin familiarizat. 

„Machetele sunt făcute din lemn. De exemplu, fac cu traforajul baghete din lemn de cireş pe care le montez după dimensiuni. La casa boierească, stâlpii sunt sculptaţi manual cu un cutter. Casa mai are pivniţă şi scări în interior“,  adaugă Samuel Sima.

Artistul mai foloseşte, pe lângă lemn, materiale precum piatră, textile, autocolant şi metal carton. A învăţăt în timp să le îmbine cu o precizie de mare maestru pentru o simetrie perfectă.

Motociclete, fântâni, diverse tipuri de case

De exemplu, pentru macheta Catedralei „Sfânta Treime“ din Arad, una dintre creaţiile sale cele mai delicate, Samuel Ovidiu Sima a lucrat aproape cinci săptămâni. Spune că este tipul de lucrare care necesită mult timp şi atenţie. Îşi promovează munca pe pagina de Facebook. Îşi vinde creaţiile tot prin intermediul reţelei de socializare, la preţuri care variază în funcţie de mărimea machetei şi de gradul de dificultate.

image

Fântâna din lemn FOTO: arhivă personală

Samuel Ovidiu Sima susţine că poate miniaturiza orice obiect „doreşte clientul“. A făcut şi motociclete, fântâni sau diverse tipuri de case. Nu şi-a prezentat până acum creaţiile la târguri sau expoziţii deoarece este prea costisitor, spune Samuel Sima.

Arădeanul primeşte şi multe comenzi din partea clienţilor. Spune că poate să facă „orice pasiune are omul“. „Dacă este pescar, îi creez o dioramă pescărească, dacă este pilot – un avion, dacă este pasionat de istorie, pot să-i fac clădiri vechi în miniatură şi tot aşa“, îşi prezintă talentul Samuel Sima.

Căsuţe pentru nuntă personalizate

Printre altele, clienţii au comandat de la tânărul meşter din Arad căsuţe în care invitaţii să pună banii de cadou la nunţi. A făcut obiectele cu poze sau texte, în funcţie de preferinţele tinerilor însurăţei. Spune că micile construcţii sau casetele, după caz, pot fi păstrate apoi pe mobilierul din casă şi folosite pentru „depozitarea“ altor amintiri. Artistul în lemn din Arad spune că, deşi lucrează enorm şi vinde multe dintre operele create, nu-şi poate asigura traiul din sculptura în miniatură. „Momentan nu se poate trăi din aşa ceva. Eu investesc mulţi bani inclusiv în materiale“, adaugă Sima.

image

Dorinţa sculptorului este să-şi deschidă un mic atelier, care să conţină şi o secţiune pentru expunerea lucrărilor.

Mini-breloc pentru chei

Printre lucrările cele mai apreciate ale tânârului arădean se numără fântâna rustică, căsuţa din poieniţă, căsuţa din poveste, cabana din pădure şi chiar şi uşile mici care pot fi lipite pe mobilă sau prin casă. Miniaturile sale pot fi folosite chiar şi pe post de breloc de chei.

Sami, cum îi spun apropiaţii, povesteşte că şi-a descoperit talentul la 9 ani. De atunci, şi-a petrecut mii de ore în atelierul de tâmplărie şi a lucrat la creaţiile sale.

image

„Am început cu lucru manual acasă, apoi cu traforaj. Pe la vârsta de 15 ani am realizat macheta Turnului Eiffel. Pot să spun că este o muncă foarte migăloasă care durează, la unele miniaturi, lucrez şi câteva săptămâni bune. Apoi am continuat să fac machete arhitecturale. Le făceam doar când aveam timp. Tot ceea ce ştiu am învăţat lucrând şi încercând diverse variante, până când am reuşit. N-a fost uşor, dar mi-a plăcut şi a fost suficient pentru a mă motiva. Un unchi de-al meu m-a învăţat să folosesc fierăstrăul şi burghiul, însă ceea ce a urmat a fost imaginaţia mea şi îndemânarea mea“, ne explică Samuel Ovidiu Sima.

Vă mai recomandăm: FOTO Desene superbe realizate doar din sare şi piper, pasiunea neobişnuită a unui tânăr artist din Arad

Vărul marelui sculptor Constantin Brâncuşi, ajuns unul dintre liderii importanţi ai rezistenţei anticomuniste

Afacerea cu zambile a unui sculptor român care a trăit 18 ani în Franţa: „Am 5.000 de bulbi din mai multe soiuri“
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite