Alin Totorean, exploratorul deșerturilor are nevoie de ajutor pentru a se vindeca de cancer
0Alin Totorean exploratorul arădean care a supravieţuit în ianuarie 2009 unei expediţii în inima Australiei, când a parcurs 800 de km pe jos şi de unde a fost recuperat de serviciul de urgenţă din zona Lacului Amadeus, răpus de condiţiile neprielnice de călătorie, se află acum în faţa celei mai necruţătoare provocări: cancerul.
Impas în fața unei noi aventuri
La sfârşitul lunii noiembrie Alin Totorean ar fi trebuit să plece într-o nouă expediţie, de data aceasta cu totul diferită. Dacă până acum a cercetat măruntaiele vieţii doar în zone aride, în noiembrie ar fi trebuit să ia în piept nişte gheţari din America de Sud.
„În iulie, până la aflarea diagnosticului, îmi făceam planuri să plec totuşi în expediţie, chiar dacă o amânam cu câteva luni. Aş fi avut de parcurs 375 de km de gheaţă şi mă gândeam că pot pleca prin ianuarie-februarie, tot singur, cu riscurile de rigoare. După ce mi-a venit diagnosticul în august, mi s-au prăbuşit toate speranţele”, a spus Alin Totorean.

Zeci de expediții
Exploratorul Alin Totorean s-a născut la 22 mai 1968, la Arad, a absolvit Facultatea de Mecanică din Timişoara şi este preşedinte al Asociaţiei Speologice „Speowest Arad”. De-a lungul timpului a plecat în expediţii şi călătorii în Australia, Mongolia, India, Atacama, Bolivia, Chile, Maroc şi Turcia. Familia sa este mama şi „dorul de ducă“.Fruntea lui Alin Totorean poartă urmele fierbânţelii deşertului australian, iar ochii adună un extraordinar dor de ducă. Gândul îi zboară parcă peste stâncile înalte şi golaşe din inima Australiei, cu o licărire de frică. I-a fost teamă doar de aborigeni.
Natura era deja „prietena” lui. Şi poate dacă te uiţi cu atenţie ai putea să găseşti în el şi ceva din pacea familiilor tradiţionale mongoleze, dar şi dorinţa de a atinge ţinuturile reci. „O să încep să merg pe munţi, spre zonele nordice. Voi căuta premiere, pentru că asta e provocarea”, a spus exploratorul, imediat după ce s-a întors din expediţia din Australia. Dragostea lui pentru călătorii, precum şi gândul la mama sa, care îl aştepta acasă, la Arad, i-au dat forţă exploratorului, chiar şi atunci când, lipsit de vlagă, a fost recuperat din inima deşertului de serviciile de urgenţă.

Australia, la pas
La sfâşitul anului 2008, Alin a plecat într-una dintre cele mai provocatoare expediţii pe care le-a întreprins până acum: Australia. A pornit din centrul continentului, pentru ca apoi să exploreze ţinuturile nordice. Expediţia a durat trei luni.
Scopul acţiunii sale a fost acela de a străbate cât mai multe forme de relief. „Mă culcam noaptea şi urmăream dansul lipitorilor pe acoperişul cortului, fără a şti dacă, după ce voi adormi, ele nu se vor hrăni cu sângele meu”, a povestit el cum îşi petrecea nopţile în deşert.
Astfel, el a plecat dintr-o zonă aridă, de deşert, cu o vegetaţie săracă şi populată cu scorpioni şi mii de specii de şerpi, încheindu-şi expediţia în zona nordică, mlăştinoasă, unde mişună crocodilii. „Acestea sunt riscurile, când pleci de unul singur într-o expediţie”, mărturisea el la întoarcere.

Mongolia, pământul primordial
Este de meserie inginer, însă niciodată nu a practicat. Şi-a dedicat viaţa doar călătoriilor, venind din fiecare loc cu câte p pildă de viaţă. El este un personaj special care şi-a sacrificat viaţa personală în favoarea pasiunii.
Prima expediţie de mare anvergură a fost cea din 2003, în Mongolia. Anul trecut, în ianuarie, Alin se afla în mijlocul deşertului Atacama.
Mongolia însă a avut o însemnătate deosebită pentru el. A mers 500 de kilometri pe jos, din mijlocul Mongoliei până la Deşertul Gobi, trăind alături de familiile de acolo. „Mongolii sunt nomazi şi ajungem la diverse iurte şi fugeau în calea mea cu mâncare”, povestea Alin la începutul anului 2009.

În ajutorul lui Alin
Călătoria i-a intrat în sânge şi nu poate percepe viaţa altfel decât mereu pe drumuri nebătute de picior de om. Nu-şi vede cursul vieţii altfel decât cu rucsacul în spate şi aparatul de fotografiat în mână.
Pentru a-l ajuta pe Alin să depăşească acest moment groaznic din viaţa sa, să plătească tratamentele costisitoare, dar atât de necesare pentru viaţa lui, puteţi face donaţii în contul:
cont nr. RO49.RNCB.0016.0054.6682.0001.
titular cont: Totorean Ion
deschis la BCR - Ag. Avram Iancu, Arad
Concert caritabil
La concertul caritabil organizat vineri seara în clubul Nerv din Arad, în contul exploratorului au ajuns încă 3.200 de euro.
