Zimnicea, dărâmată pentru vizita lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După  cutremurul din 1977, oraşul Zimnicea a fost dărmâmat şi reconstruit din temelii. Se spune că dărâmarea ar fi fost mai degrabă consecinţa excesului de zel al activiştilor de partid care au raportat distrugeri exagerate după cutremur. Cum Ceauşescu şi-a anunţat vizita în oraş imediat după cutremur, aceştia au ”aranjat” ca Zimnicea să arate fix aşa cum se aştepta cel dintâi tovarăş.

Alta ar fi fost soarta şi înfăţişarea oraşului Zimnicea, dacă Ceauşescu nu ar fi vizitat oraşul după cutremurul din 4 martie 1977. Pe activiştii de la Zimnicea cutremurul i-a prins în Casa de Cultură unde aveau loc alegeri.  Pe 4 martie la ora 16.00, începuse la Casa de Cultură din oraş conferinţa pentru alegerea primarului, aşa că toată spuma comunitştilor a fost prinsă de seism în aceeaşi locaţie. 

Cutremurul i-a lovit înainte de rezultat final, într-o pauză.  În tot haosul creat de cutremur, activiştii speriaţi s-au grăbit să raporteze la Bucureşti că tot oraşul a fost distrus , fără să analizeze situaţia în detaliu. Conducerea oraşului a raportat conducerii partidului că Zimnicea fusese distrusă în proporţie de 80% . 

Mesajul lor a ajuns până la Nicolae Ceauşescu care a vrut să vadă cu ochii lui ce a mai rămas din oraşul de la malul Dunării.

Oraşul reconstruit din temelii după vizita lui Ceauşescu

Nicolae Ceauşescu şi-a anunţat vizita imediat după cutremur şi acest lucru a creat o nouă panică la Zimnicea. Legenda spune că cei care s-au grăbit să raporteze au trecut la dărâmarea clădirilor rămase în picioare pentru ca la vizita lui nea Nicu totul să dea bine. Şi aşa au fost puse la pământ, în grabă , clădiri neafectate. 

La vizita lui Ceauşescu, oraşul era distrus aşa cum se raportase: în procent de 80%. Tovarăşul, întâmpinat de activiştii din oraş, s-a arătat nemulţumit de faptul că nu funcţionează fabricile care fuseseră închise după seism. 

După ce a vizita Zimnicea, Ceauşescu a dat ordin ca 12 judeţe să ajute Zimnicea la reconstruire. Aşa au apărut la Zimnicea, în locul caselor de chirpici, blocurile. 

La reconstrucţie s-a lucrat mai bine de trei ani. Unele blocuri au fost lăsate la stadiul de ”schelet” şi nu sunt finalizate nici în ziua de azi.

Alexandria

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite