Şcoala din Teleorman unde elevii sunt condamnaţi să pice Bacul încă din clipa în care intră la liceu. Ani la rând, niciun candidat nu trece examenul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru absolvenţii de la Liceul Tehnologic ”Andrei Şaguna” din comuna teleormăneană Botoroaga Bacalaureatul este, de trei ani, o misiune imposibilă. Şi asta pentru că, la ultimele trei sesiuni ale examenului maturităţii, doar un singur candidat a reuşit să fie declarata dmis, norocosul fiind un fost absolvent din generaţia anterioară. În 2014, promovabilitatea a fost de 0%, iar în 2015 istoria s-a repetat.

Unitatea liceală din comuna Botoroaga a fost, până în 2012, Şcoală de Arte şi Meserii, şcoală la care ajungeau copiii care nu reuşeau să intre la liceu după Evaluarea Naţională. Mai marii învăţământului au decis să transforme Şcoala de Arte şi Meserii din sat în Liceu tehnologic şi aşa s-au trezit, peste noapte, elevii de aici, pregătiţi pentru strung, liceeni obligaţi să dea Bacalaureatul.

Cu doar de trei ore de română pe săptămână, amestecate în orar printre cursurile de strung şi de mecanică, pentru absolvenţii de la ”Andrei Şaguna”, din Botoroaga, proba de română de la Bac s-a dovedit a fi un fel examen într-o limbă străină. Aşa se explică notele de 1 şi 2 luate la bacalaureat. 29 de elevi au absolvit anul acesta Liceul tehnologic din Botoroaga. Cu toţii s-au ales cu calificarea de tehnician prelucrări mecanice, după susţinerea examenului de competenţe, promovat de toţi cu succes.

Doar 21 şi-au  încercat norocul şi la Bac, fără a avea însă succes. ”La Bacalaureat s-au înscris să încerce. E un concurs, nu toată lumea trebuie să ia un concurs”, spune directorul Gabriel Maxim. Potrivit conducerii unităţii, copiii sunt condamnaţi să pice bacalaureatul în condiţiile în care intră la liceu cu medii de 2 sau 3, obţinute la Evaluarea Naţională. ”Copiii care vin aici la clasa a IX-a sunt copii care iau sub 5.00 la Evaluare, au medii de admitere la liceu între 2 şi 4. Sunt copii care rămân la ţară.Nu pot fi recuperaţi. Poate doar câţiva dintre ei”, mai spune directorul.

image

Condamnaţi de sistem şi sărăcie

Pe ”picaţii” de la Liceul Tehnologic ”Andrei Şaguna” nu  i-a ajutat nici sistemul, dar nici părinţii. Potrivit conducerii şcolii, majoritatea elevilor provin din familii pentru care munca câmpului şi ajutoarele sociale sunt singurele surse de venit :” Sunt copii din familii dezorganizate, cu părinţi plecaţi în străinătate. Chiar şi părinţii care sunt aici cu copiii au un dezinteres total faţă de învăţătură. Dacă te duci să îi spui că a lipsit de la şcoală o săptămână, nu îl interesează. Trăiesc din munca câmpului, preferă să îi trimită cu vaca”, explică directorul.

Au patalama de meseriaşi în loc de diplomă de bac

Niciunul dintre absolvenţii de la ”Andrei Şaguna” Botoroaga nu visează studii superioare, fiind condamnaţi să nu treacă bacalaureatul N-au părinţi care să îi încurajeze şi nici sistem care să îi ajute.

Cei care au picat bac-ul la prima încercare nu revin în toamnă. Înarmaţi cu patalamaua de meseriaş, după ce trece bacalaureatul, încep să-şi caute de muncă. ”Cu certificatul de competenţă profesională sunt acceptaţi în întreprinderi sau fabrici.Sunt cu gândul la muncă să câştige un ban. Ne fac cu mâna din autobuzele din Spania. Sunt primiţi acolo cu actele pe care le fac aici”, mai spune directorul.

Soluţii pe hârtie

Potrivit conducerii  liceului din Botoroaga soluţia ar fi revenirea unităţii la statutul de şcoală  profesională în care bacalaureatul să nu mai fie examen obligatoru. ”Cei care nu iau examenul de Evaluare naţională peste 5.00, să nu aibă drept de înscriere la liceu. Acelui copil poate nu îi place cartea, poate îi place o meserie, vrea să se facă cizmar. Deci cei care nu doresc să facă o meserie mai departe, să facă şcoli profesionale”, spune directorul Maxim.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman nu a luat în calcul până în acest an, în ciuda eşeurilor repetate de la bacalaureat, desfiinţarea liceului.  Anual, fiecare eşec a fost urmat de un plan de măsuri care nu a schimbat nimic. Eşecul din 2015 va aduce un nou plan de măsuri.” Dacă rezultatele sunt acestea, un pic mai scăzute decât anul trecut o să vedem care sunt cauzele şi o să le remediem”, declara inspectorul general Valeria Gherghe după afişarea rezultatelor la Bacalaureat. 110 elevi numără în prezent Liceul Tehnologic ”Andrei Şaguna” şi, în perspectivă, pentru toţi Bacul pare o misiune imposibilă.

Rezultate îngrijorătoare

42,73% a fost procentul de promovabilitate la bacalaureat în Teleorman, mai mic cu două procente decât anul trecut. Pe lângă liceul din Botoroaga, o altă unitate unde niciun elev nu a promovat bacalaureatul este Liceul Tehnologic nr. 2 din Roşiorii de Vede. La jumătate dintre liceele din Teleorman promocabilitatea a fost mai mică de 50%.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite