La ce sunt bune banalele corcoduşe: vindecă anemia, previn cancerul şi bolile de inimă, ajută la slăbit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corcoduşele conţin doar 63 de calorii pe 100 de grame (sursă foto: biaplant.ro)
Corcoduşele conţin doar 63 de calorii pe 100 de grame (sursă foto: biaplant.ro)

Corcoduşele, supranumite ”cenuşăresele” fructelor de sezon, au nebănuite beneficii asupra organismului, datorită conţinutului crescut de vitamine şi minerale. Sunt recomandate în cure de slăbire, dar şi pentru tratarea anemiilor, prevenirea bolilor cardio-vasculare, ameliorarea afecţiunilor respiratorii şi detoxifierea organismului.

Corcoduşele se numără printre fructele de sezon care se găsesc aproape pe toate drumurile. Pe tarabele din piaţă aceste fructe se vând la preţuri foarte mici, iar în mediul rural aproape că nu există gospodărie în care să nu se găsească măcar un corcoduş. Corcoduşele sunt considerate ”cenuşăresele” fructelor de sezon. Par banale, spre deosebire de cireşele sau murele care se vând la preţuri piperate, dar au nebănuite beneficii.

”Corcoduşele sunt, într-adevăr, fructe bogate în vitamine şi minerale. Conţin 90% apă, dar sunt foarte bogate în vitamine din grupa B, dar şi în vitaminele C şi A.100 de grame de corcoduşe conţin 3,7 mg de vitamina C. Conţin minerale precum fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor. Este recomandat consumul lor în acest sezon în special de către persoanele care au anemie”, spune medicul de familie Radu Bulumac.

Nu doar fructele coapte au beneficii pentru organism, ci şi cele necoapte, acre. ”Boambele”, aşa cum sunt denumite popular corcoduşele necoapte, sunt recomandate copiilor care nu au poftă de mâncare. ”Stimulează apetitul şi cresc pofta de mâncare. Sunt, de asemenea, recomandate în tratarea si prevenirea anemiilor, a stărilor de oboseală”, spune medicul.

Bogate în magneziu şi fosfor

Corcoduşele coapte conţin magneziu şi fosfor, minerale cu rol important în sănătatea oaselor şi combaterea stresului. 100 de grame de corcoduşe conţin, potrivit specialiştilor, 7 mg de magneziu şi 16 mg de fosfor. Consumul regulat de corcoduşe în sezonul cald ajută la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive. 

Cele două minerale, magneziu şi fosfor, stimulează memoria şi functiile sistemului nervos. Banalele corcoduşe cresc puterea de concentrare şi ajută la menţinerea unui tonus general bun.

image

Bune pentru inimă

Corcoduşele galbene sunt bogate în beta-caroten, în vreme ce fructele de culoare roşie sunt bogate în licopen. Aceşti antioxidanţi cu efect benefic asupra organismului fac ca aceste fructe să devină aliaţi de nădejde în lupta cu anumite afecţiuni. Beta-carotenul din corcoduşe ajută la prevenirea bolilor cardio-vasculare, reduce presiunea arterială şi diminunează colesterolul ”rău”. Licopenul care dă culoarea roşie corcoduşelor este un antioxidant cunoscut a fi eficient în lupta cu diverse tipuri de cancer.

Corcoduşele de culoare roşu închis sau mov sunt bogate în resveratrol, unul dintre cei mai puternici şi mai benefici antioxidanţi care se găsesc în fructe. Şi acesta are rol în menţinerea sănătăţii inimii şi prevenirea procesului de îmbătrânire.

Detoxifiere cu corcoduşe

Datorită conţinutului crescut de antioxidanţi, corcoduşele sunt ideale în curele de detoxifiere şi unele dintre cele mai ieftine metode de curăţare a organismului. Este recomandat sucul de corcoduşe care vitaminizează organismul, dar are şi rol revigorant. Sucul de corcoduşe are, de asemenea, rol în accelerarea metabolismului şi arderea grăsimilor, dar medicii atrag atenţia că are şi rol uşor purgativ.

Ideale în diete

Pentru că au un conţinut crescut de apă şi foarte puţine calorii, corcoduşele sunt recomandate în diete. 100 de grame de corcoduşe conţin doar 63 de calorii. În curele de slăbire, nutriţioniştii recomandă consumarea unui pahar din suc natural de corcoduşe, băut înaintea mesei. Ajută la arderea grăsimilor din organism şi la instalarea stării de saţietate. Corcoduşele nu pot fi consumate de persoanele care suferă de afecţiuni ale stomacului. ”Sunt contraindicate în caz de de ulcer gastric, ulcer duodenal sau hiperaciditate gastrică”, atrage atenţia medicul.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite