FOTO Reportaj Înşelaţi prin metoda “Curierul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de bătrâni teleormăneni au rămas fără agoniseala de-o viaţă
Zeci de bătrâni teleormăneni au rămas fără agoniseala de-o viaţă

“Bună ziua! M-a trimis fiul dumneavoastră să-i daţi nişte bani”, sau “ţi-a trimis nepotul un colet pe care nu l-a plătit” aşa reuşeşte, de mai bine de 6 luni, un grup foarte bine pus la punct să înşele zeci de bătrâni din judeţul Teleorman. Cea mai mare sumă pe care au reuşit hoţii să o fure de la un bătrân a fost de 27.000 lei.

Un nou fenomen de înşelătorie a luat amploare în judeţul Teleorman. Victimele preferate ale hoţilor sunt bătrânii de la ţără. În ultima jumătate de an, cel puţin 43 de bătrâni au fost înşelaţi de mai multe persoane care se dădeau drept prieteni ai rudelor. Infractorii acţionează în grupuri de câte două sau trei persoane, iar în ultimele 6 luni au reuşit să strângă de la bătrânii din satele teleormănene sute de mii de lei.

Hoţii apelează la “coarda sensibilă”
Hoţii află tot ce pot despre victime, inclusiv informaţii personale, pentru a demonstra, la nevoie, că sunt prieteni de încredere ai rudelor. Apoi acţionează. Cea mai folosită metodă este să se dea prieteni cu o rudă apropiată: fiu, frate, nepot care se află în dificultate şi are nevoie de bani.

Fraieriţi prin metoda "curieratul"

“Dimineaţă, pe la ora 7 am auzit pe cineva la poată strigând: tataie, tataie. M-am dus la el şi mi-a zis: “m-a trimis ginerele matale să-i dai 35 de milioane. Am mers în casă şi i-am dat omului banii. Până să ies afară după el să-l salut el a plecat. Nu l-am mai văzut”, ne-a declarat Gheorghe Popa de 80 de ani din comuna Furculeşti, una dintre victimele hoţilor.

Metoda “Curierul”
La fel de folosită de tâlhari este şi metoda “Curierul”. Tâlharii le spun bătrânilor că au primit un colet, dar pentru a-l ridica trebuie să plătească o taxă.

“A oprit o Dacie neagră lângă mine. Atunci am auzit o voce care m-a întrebat “cine e Brâncoveanu Petre că mi-a dat fiul lui de la Alexandria un colet”. Am mers acasă cu el, mi-a dat coletul şi mi-a zis că trebuie să-i plătesc cursa. Aveam în casă 40 de milioane. Când am scos banii să-i plătesc mi-a luat toţi banii din mână şi a fugit”, ne-a mărturisit o altă victimă, Petre Brâncoveanu de 85 ani din comuna Piatra.

Fraieriţi prin metoda "curieratul"

Victimele cad în cursă şi le dau banii pe loc, iar cei care nu au ori apelează la vecini, ori la agoniseala de-o viaţă din bancă. Este şi cazul unui bătrânel care, după ce a auzit că fiul lui are nevoie urgent de bani, a mers cu tâlharii “la oraş” şi a scos din bancă toate economiile sale, 27.000 lei. Amabili din fire, hoţii i-au dat bătrânului 5 lei să aibă să se întoarcă acasă.

Infractorii mai dau şi greş
Din fericire, nu toţi bătrânii sunt la fel de naivi. Doamna Alexandra şi-a dat seama la timp că urmează să fie victima unei escrocherii şi a anunţat poliţia.
“Au venit doi băieţi la poată şi mi-au zis “mamaie, ne-a trimis ginerele matale să ne dai 5 milioane pentru o arvună”.

Fraieriţi prin metoda "curieratul"

Le-am spus să-i zică ginerelui meu că dacă are nevoie de bani să vină personal nu să-i trimită pe alţii”, a spus Alexandra Recea de 75 ani tot din comuna Piatra.

Bătrânii din mediul rural sunt victimele preferate
Potrivit poliţiştilor teleormăneni victimele preferate ale acestor tâlhari sunt bătrânii din mediul rural. Peste 75 la sută dintre cazurile investigate de oamenii legii au avut loc la sat.

“Persoanele înşelate sunt personae în vârstă, iar autorii, din datele pe care le deţinem nu sunt din acest judeţ şi vin la pont. Ştiu că dumnealor au bani puşi de-o parte”, a precizat, Florin Dulca, comisar în cadrul biroului pentru prevenirea criminalităţii al IPJ Teleorman.

Poliţiştii teleormăneni au reţinut câteva persoane în acest caz, dar se pare că este vorba de mult mai mulţi tâlhari pentru că aceştia încă fac victime. Oamenii legii s-au mai confruntat cu acest fenomen şi în primăvara anului 2010. Atunci a fost vorba despre un grup format din 6 persoane care au fost în cele din urmă reţinute şi trimise în spatele gratiilor.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite