Zeci de oameni înşelaţi cu locuri de muncă în străinătate. Cum au acţionat infractorii şi ce pedepse au primit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi clujeni au fost condamnaţi de Judecătoria Alba Iulia la câte 2 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune în formă continuată. Cei doi bărbaţi de 33 şi 31 de ani au înşelat peste 60 de persoane cu locuri de muncă în străinătate şi au primit de la acestea peste 10.000 de lei.

În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că inculpaţii G. Radu Vasile şi V. Carol Mark, în baza unei înţelegeri prealabile, prin folosirea de anunţuri în mass media privind obţinerea de locuri de muncă în diverse ţări şi domenii, prin promisiuni certe de obţinere de locuri de muncă în străinătate, prin eliberarea de facturi fiscale şi de chitanţe pentru a da o notă de legalitate, prin improvizarea unui birou în municipiul Alba Iulia, unde s-a desfăşurat activitatea de racolare şi profitând de nevoia obţinerii de locuri de muncă au reuşit să inducă în eroare 64 persoane de la care au pretins şi au primit efectiv diverse sume, cauzând un prejudiciu de 9.700 de lei şi 210 euro.

În perioada 2012 - 2013, cei doi escroci au publicat anunţuri în ziare locale prin care au început să racoleze persoane cărora le promiteau obţinerea de locuri de muncă în construcţii, agricultură şi în domeniul hotelier, în Anglia, Germania şi Italia. Totul a fost descoperit în ianuarie 2013, când cu ocazia verificării efectuate în imobilul din Alba Iulia, unde îşi desfăşurau activitatea, a fost descoperit V. Carol Mark care a precizat că este angajatul unei societăţi comerciale, fără a prezenta însă un contract de muncă sau alte documente care să susţină această afirmaţie.

”Printre înscrisurile puse la dispoziţie de către inculpat cu ocazia verificării, au fost identificate facturi fiscale şi copii ale actelor de identitate pentru un număr de 68 de persoane, majoritatea cu domiciliul în Alba Iulia, dar şi persoane cu domiciliu în judeţele Sibiu, Braşov, Bistriţa Năsăud şi Hunedoara, interesate pentru obţinerea de locuri de muncă în stăinătate. Cu toate acestea, inculpatul V. C. M. nu a prezentat înscrisuri din care să rezulte că societatea pe care o reprezintă are posibilitatea să intermedieze obţinerea de locuri de muncă în străinătate. Din conţinutul înscrisurilor ridicate, precum şi din declaraţiile inculpatului, ale persoanelor vătămate şi ale martorilor audiaţi în cauză, rezultă că reprezentanţii societăţii au racolat persoane interesate de obţinerea de locuri de muncă în străinătate, sens în care au solicitat şi primit de la fiecare persoană racolată sume cuprinse între 150 de lei şi 210 euro, pentru a intermedia obţinerea unor locuri de muncă, emiţând chitanţe pentru sumele de bani primite şi făcând promisiuni cu privire la obţinerea certă a unui loc de muncă.

De această activitate de racolare şi respectiv de încasare a sumelor de bani s-a ocupat administratorul societăţii, inculpatul G. R. V., dar şi inculpatul V. C. M., aspect rezultat atât din conţinutul facturilor fiscale şi chitanţelor eliberate persoanelor vătămate, cât şi din conţinutul rapoartelor de expertiză criminalistică”, se precizează în conţinutul hotărârii pronunţate de Judecătoria Alba Iulia.  După cum a rezultat din declaraţiile persoanelor vătămate, ale martorilor şi ale unui dintre cei doi escroci, pentru nicio persoană din cele interesate şi care au plătit sumele solicitate, nu s-a intermediat şi nu s-a obţinut un loc de muncă în străinătate.

”Se constată astfel că, prin folosirea de anunţuri în mass media privind obţinerea de locuri de muncă în diverse ţări şi domenii, prin promisiuni certe de obţinere de locuri de muncă în străinătate, prin eliberarea de facturi fiscale şi chitanţe pentru a da o notă de legalitate, prin improvizarea unui birou în municipiul Alba Iulia, unde s-a desfăşurat activitatea de racolare, şi profitând de nevoia obţinerii de locuri de muncă cunoscut fiind că, în special pe raza judeţului Alba, există un deficit de locuri de muncă, cei doi inculpaţi au reuşit să inducă în eroare un număr de 64 persoane. Ansamblul probator administrat în cauză în cursul urmăririi penale se coroborează şi cu declaraţiile martorului şi persoanelor vătămate audiat în cursul cercetării judecătoreşti. 

Cu totii au declarat că le-a fost promis un loc de muncă în străinătate, că au plătit o suma de bani celor doi inculpaţi, cu titlu de comision sau de avans, iar 2-3 săptămâni mai târziu, când se preconizase plecarea, firma era închisă, inculpaţii ne mai putând fi contactaţi”, se mai susţine în hotărâre. În plus faţă de pedeapsa în regim de detenţie, cei doi au fost obligaţi de instanţă să plătească sumele de bani încasate de ilegal de la oameni. Cauza a ajuns în faza de apel, contestaţia fiind înaintată doar de inculpatul G. Radu Vasile.

Citiţi şi:

 

FOTO Au început lucrările la Transalpina de Apuseni: terasamente pe lotul 1 al drumului de 80 de kilometri

 

Cât costă racordarea la reţeaua de gaze naturale pentru o casă. Documentele solicitate de furnizorul serviciului

 

Harta salariilor în România. Ce lefuri se plătesc în 2020 în fiecare judeţ al ţării

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite