UPDATE Recurs la Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul contrabandei cu bijuterii de aur din Turcia
0Curtea de Apel Alba Iulia judecă miercuri, 18 decembrie, recursurile celor 15 inculpaţi, români şi turci, arestaţi preventiv săptămâna trecută în dosarul contrabandei cu bijuterii din aur. Decizia Tribunalului a fost atacată cu recurs şi de DIICOT în cazul altor 11 persoane pentru care instanţa de fond a hotărât că nu se impune arestarea.
UPDATE Curtea de Apel Alba Iulia a admis, joi, recursurile declarate de cinci dintre cei 15 inculpaţi arestaţi în „Dosarul contrabandei cu aur din Turcia” şi a respins, ca nefondate, recursurile formulate de ceilalţi inculpaţi împotriva deciziei Tribunalului Alba. Astfel, cei cinci, inclusiv două persoane din Sebeş, vor fi eliberaţi din arest preventiv. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă.
Curtea de Apel Alba Iulia a respins propunerea formulată de către DIICOT Alba Iulia cu privire la luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Lăcrămioara Simona Marcu şi Ioan Marcu din Sebeş, Abdul Kadir Sagcan, Sertac Senel, Ioan Străuneanu. Aceştia vor fi puşi de îndată în libertate, dar sunt obligaţi să nu părăsească ţara fără încuviinţarea instanţei pentru o perioadă de 30 de zile.
Vor fi cercetaţi în continuare în stare de arest preventiv Gheorghe Costea, Sedat Balkan, Gabriel Dull, Dumitru Ciobanu, Marian Ciobanu, Victoraş Olteanu, Ion Daniel Petrache, Marius Jugăraru, Fakic Birol şi Mert Niazi, pentru care a rămas admisă propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Cu privire la ceilalţi 11 inculpaţi, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea instanţei pentru o perioadă de 30 de zile
Procurorii au început urmărirea penală faţă de 91 de persoane din care cel puţin 3 sunt din judeţul Alba. În urma percheziţiilor efectuate în 30 de judeţe, 26 de persoane au fost reţinute, iar 15 învinuiţi au primit mandate de arestare pentru 29 de zile.
Inculpaţii arestaţi preventiv sunt: Marcu Lăcrămioara Simona; Dull Gabriel; Sedat Balkan; Ciobanu Dumitru; Olteanu Victoraş; Costea Gheorghe; Petrache Ion Daniel; Ciobanu Marian; Sagcan Abdul Kadir; Birol Fakic; Jugăraru Marius; Senel Sertac; Niazi Mert; Marcu Ioan şi Străuneanu Ioan.
Persoanele cu obligaţia de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile: Roman Dumitru; Kosara Gheza; Ile George Alin; Zecheriu Radu; Siapte Tănase; Bagdasaryan Harutyun; Voina Mircea; Hruşcovschi George Gabriel; Noice Florin; Delcea Dennis Laurenţiu şi Ozdemir Ahmet.
Din investigaţii a reieşit că, în cursul anului 2013, pe raza judeţului Constanţa, s-a constituit, la iniţiativa unui cetăţean turc, o grupare infracţională organizată, structurată pe două paliere, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia.
Procurorii DIICOT şi poliţiştii BCCO Alba Iulia au organizat în 10 decembrie un număr de 225 de percheziţii în 30 de judeţe, inclusiv în Alba. În urma acţiunii, la nivel naţional, a fost confiscată cantitatea de 67 kg de bijuterii.
„Se face cercetări cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de contrabandă şi sustragerea de la plata accizelor pentru bijuterii din aur aduse din Turcia, printr-o reţea de contrabandişti. Se acţiona printr-o firmă de transport cu mai multe autocare precum şi pentru distribuţia în mai multe ţări din Europa, mai multe maşini mici şi mai multe persoane, Italia, Germania, Polonia, Ungaria, Ucraina. Toate autovehiculele folosite, chiar şi autocarele aveau spaţii confecţionate special, probabil că în Turcia, care se deschideau codat. După punerea contactului se apăsau butoane şi spaţiile se deschideau electric, fie în instalaţia de are condiţionat sau air-bag, sub scaunele din faţă ale maşinii sau în alte părţi. Cea mai mare cantitate de bijuterii ridicată la un transport a fost de 20 kg. Un transport intern ducea între 10 şi 20 kg de bijuterii”, a declarat procurorul şef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan.
Reţeaua de contrabandişti se află sub supraveghere de la începutul anului 2013 până în prezent, dar
Foto
funcţionează de mai mult timp, potrivit oamenilor legii. Gruparea este condusă de cetăţeni turci de origine kurdă. Aceştia achiziţionau bijuterii la preţuri foarte mici, de la amaneturi pe care le transportau ilegal în alte ţări, unde le topeau, confecţionau bijuterii noi şi le reintroduceau, ilegal, în circuitul comercial. Prejudiciul cauzat statului prin neplata de taxe vamale, accize, TVA şi alte impozite se apropie de 2,5 milioane lei pentru cantitatea de bijuterii confiscată până marţi dimineaţă.
Bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri, către membrii grupării sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor „cărăuşi”. Aceştia din urmă foloseau mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor.
Totodată, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi de transport în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost. În urma topirii lor, erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci.