Şofer achitat pentru ucidere din culpă, condamnat pentru părăsirea locului accidentului. Cum i-au ajutat interceptările pe anchetatori
0Un şofer de 40 de ani, din Hunedoara, care a accidentat mortal o femeie pe DN1, la ieşirea din Alba Iulia spre Sebeş, a fost achitat pentru infracţiunea de ucidere din culpă, fiind însă condamnat la închisoare cu suspendare pentru părăsirea locului accidentului.
Procurorii au considerat că bărbatul (Z. Antonie) se face vinovat şi de ucidere din culpă, însă, în urma probelor administrate şi a expertizei realizate a rezultat că accidentul s-a produs din vina victimei, o femeie de 41 de ani, care a traversat şoseaua neregulamentar şi fără să se asigure.
Accidentul a avut loc în octombrie 2015. Şoferul conducea seara, în condiţii de luminozitate redusă, şi a surprins şi accidentat victima, care, când a ajuns în dreptul căii de acces spre „Hanul dintre Sălcii“, s-a angajat în traversarea drumului, printr-un loc care nu era amenajat, marcat sau semnalizat corespunzător, fără a se asigura că poate traversa în condiţii de siguranţă. În urma impactului, victima a fost proiectată pe banda destinată circulaţiei în sensul Sebeş - Alba Iulia, fiind grav accidentată. Victima a murit la spital.
Şoferul s-a oprit, iniţial, pe banda pe care circula, însă la scurt timp, acesta a părăsit locul accidentului fără încuviinţarea poliţiei. Maşina condusă de inculpat a fost identificată după ce s-a consultat înregistrarea video a camerei pentru controlul rovinietei, amplasată la intrarea în Lancrăm. Pentru a se proba implicarea acestuia în producerea accidentului, anchetatorii au dispus şi măsuri de supraveghere tehnică constând în interceptarea convorbirilor şi comunicărilor purtate de acesta. S-a stabilit că Z. Antonie a purtat mai multe discuţii care interesează cauza. În noiembrie 2015, în timp ce se afla la sediul organelor de cercetare penală respectiv la I.P.J. Alba şi aştepta deplasarea la I.P.J. Cluj, unde urma să facă testul poligraf, acesta a luat legătura telefonic şi a vorbit cu o femeie căreia i-a spus că o va anunţa din timp dacă o să vină poliţia la ei acasă, astfel încât să mute ”rănita”, adică autoturismul lovit. După efectuarea testului poligraf, şoferul a luat legătura telefonic cu persoana de sex feminin care i-a spus că a mutat autoturismul lovit, din această convorbire rezultând şi că la testul poligraf s-a stabilit că nu a spus adevărul.
De asemenea, într-o altă zi, inculpatul a vorbit la telefon cu aceeaşi femeie pe care a întrebat-o dacă a mai fost cineva pe la ei, referindu-se la organele de poliţie, şi dacă a început „bătrânul“ munca, referindu-se la activităţile de reparaţie a autoturismului lovit. Verificările ulterioare au arătat şi faptul că autoturismul cu care a circulat şoferul era declarat ca fiind furat din Germania. Cu ocazia audierii în faza de urmărire penală, bărbatul nu a recunoscut comiterea faptelor, menţionând că este adevărat că la data respectivă a condus autoturismul în zona unde a fost evenimentul rutier, însă el nu a fost implicat într-un accident de circulaţie, iar ziua următoare a vândut vehiculul unor rromi din Dolj sau Gorj pe care nu-i cunoaşte după nume şi nu a încheiat cu aceştia niciun fel de documente în acest sens.
Nici în faza de judecată inculpatul nu a recunoscut învinuirea, menţionând în esenţă că este nevinovat. ”Prin raportare la raportul de expertiză tehnică judiciară auto reiese că nu se poate reţine în sarcina inculpatului nicio culpă în producerea accidentului, acesta circulând cu viteză legală, prin raportare la poziţia metrică a locului impactului, respectiv de 19,8 metri faţă de indicatorul de ieşire din Alba Iulia, respectiv 1,5 metri faţă de marcajul longitudinal median de separare a benzilor de circulaţie, aşa cum a reţinut expertul. În schimb, instanţa reţine că din probele administrate în cauză reiese că vina în producerea accidentului aparţine exclusiv victimei care s-a angajat în efectuarea manevrei de traversare a părţii carosabile prin loc care nu era marcat şi semnalizat corespunzător”, se precizează în decizia de la Judecătoria Alba Iulia.
Magistratul a decis, în schimb, să îl condamne la 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe un termen de 3 ani, pentru părăsirea locului accidentului. ”Instanţa apreciază că fapta prezintă un grad ridicat de pericol social, având în vedere împrejurarea că inculpatul, deşi a conştientizat că a fost implicat într-un accident de circulaţie cu victime, cu atât mai mult cu cât victima era căzută inconştientă pe carosabil, nu a anunţat organele de poliţie părăsind locul accidentului fără încuviinţarea poliţiei”, se susţine în hotărârea rămasă definitivă.