Şapte judecători cer în instanţă anularea hotărârii prin care Bogdan Mateescu a devenit preşedinte interimar al CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Şapte membri CSM au dat în judecată instituţia şi cer anularea Hotararii Plenului din 16 decembrie 2021 prin care judecătorul Bogdan Mateescu a fost desemnat preşedinte interimar.

Acţiunea a fost depusă la Curtea de Apel Piteşti, dar, la cererea lui Bogdan Mateescu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a strămutat cauza la instanţa similară în grad din Alba Iulia.

Judecătorii Andrea Chiş, Mihai Andrei Bălan, Gabriela Baltag, Evelina Oprina şi procurorii Tatiana Toader, Florin Deac şi Cristian Ban solicită anularea hotărârii din decembrie 2021 când judecătorul Bogdan Mateescu a fost desemnat preşedinte interimar.

”Adoptarea Hotărârii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 211/16.12.2021, cu încălcarea flagrantă şi evidentă a Constituţiei României şi a Legii nr. 317/2004, a generat un real blocaj instituţional, atât prin prelungirea mandatului fostului preşedinte al Consiliului, cât şi prin ducerea la extrem şi perpetuarea unui mod de luare a deciziilor la nivel instituţional de către o majoritate fragilă, la limită, de multe ori cu un singur vot diferenţă, în care părerile exprimate de ceilalţi membri, reprezentanţi a mai mult de jumătate din numărul total al magistraţilor din instanţe şi parchete, sunt complet desconsiderate”, susţin reprezentanţii CSM care au contestat hotărârea.

În cererea de strămutare a procesului, CSM a susţinut că „este de notorietate poziţia publică critică manifestată de o parte dintre judecătorii Curţii de Apel Piteşti la adresa activităţii şi măsurilor adoptate de Consiliul Superior al Magistraturii”. S-a mai susţinut că ”este de notorietate şi faptul că o parte dintre judecătorii Curţii de Apel Piteşti au susţinut numeroase demersuri iniţiate de asociaţiile profesionale ale magistraţilor (Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România”, Asociaţia „Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”), asociaţii care contestă în mod frecvent actele decizionale ale Consiliului”.

Interimatul lui Mateescu a durat până în 12 mai 2022, când a fost ales preşedinte al CSM judecătorul Marian Budă, venit de la ÎCCJ. Mandatul acestuia va expira în 6 ianuarie 2023. Acesta ar fi trebuit să fie desmnat membru al CSM în luna ianuarie, dar şedinţa a fost boicotată de cei şapte membri ai Consiliului care au contestat interimatul lui Mateescu.

Ulterior, preşedintele interimar al CSM a cerut Senatului să valideze mandatul noului membru. În 17 ianuarie, Senatul s-a reunit în sesiune extraordinară şi a validat numirea judecătorului ca membru interimar al Consiliului Superior al Magistraturii. Cei şapte judecători şi procurori au reclamat, de fapt, că şedinţele sunt conduse de "un preşedinte nelegitim", Bogdan Mateescu, ceea ce "loveşte de nulitate orice hotărâre a Consiliului adoptată în aceste condiţii".

Curtea de Apel Alba Iulia a primit în ultimele luni mai multe cauze care au ca obiect cereri de anulare sau suspendare ale unor hotărâri CSM. Instanţa a respins recent două astfel de acţiuni ale judecătorului Cristi Dănileţ, exclus din magistratură.

Vă mai recomandăm:

 

Invitaţie la masă în locuri spectaculoase din România. Proiectul inedit al unor tineri din Alba Iulia FOTO

 

Cum erau recompensaţi informatorii Securităţii. Bani şi laude: „Este sincer şi cinstit, se bucură de stimă şi respect“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite