Operaţii laparoscopice petru tratarea obezităţii la Spitalul Judeţean Alba. Care sunt avantajele unei astfel de intervenţii
0
Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a achiziţionat un aparat de ultimă generaţie care permite realizarea unor operaţii laparoscopice pentru tratarea obezităţii.
Medicul chirurg Flaviu Piţu, şeful Secţiei de Chirurgie, a precizat că anul acesta a fost achiziţionat un laparoscop de ultimă generaţie şi un aparat de sigilare vasculară.
„Chirurgia laparoscopică a fost o preocupare continuă a secţiei noastre, am fost una din primele secţii din ţară care a introdus laparoscopia. Prima operaţie, laparoscopică de colecist, a fost realizată la Alba Iulia în anul 1996. De atunci ne dezvoltăm continuu pe această metodă nouă de abord. Este vorba despre realizarea operaţiei prin mini-incizii, fără traumatizarea peretelui abdominal. Avantajul constă într-o perioadă de spitalizare mult redusă, dureri mult mai mici, reintegrare socio-profesională rapidă şi complicaţii de plagă practic absente în urma operaţiilor programate pe cale laparoscopică”, a declarat medicul Flaviu Piţu.
Un procent semnificativ din operaţiile efectuate de Secţia de chirurgie a spitalului din Alba Iulia sunt intervenţii laparoscopice. Printre acestea se pot efectua şi operaţii de tratare a obezităţii. „Trebuie precizat de la început că obezitatea este o boală a cărei incidenţă a crescut semnificativ şi care trebuie abordată multidisciplinar. Pacientul trebuie consultat iniţial de un medic nutriţionist, endocrinolog, de un psiholog şi în cazul în care este

indicată chirurgia obezităţii mai trebuie evaluat preoperator şi de un medic gastroenterolog, cardiolog şi anestezist”, a explicat medicul chirurg.
Sunt mai multe modalităţi de abordare a acestei patologii. În funcţie de caracteristicile medicale ale pacientului se pot realiza mai multe tipuri de intervenţii, pentru obţinerea unui rezultat optim. „Sunt intervenţii care reduc capacitatea stomacului sau intervenţii care scad capacitatea de absopţie a alimentelor scoţând din tranzitul digestiv un segment din intestin. Reducerea capacităţii stomacului se poate face prin banding gastric, sau inel gastric sau prin sleeve gastric, prin care se reduce o mare parte din stomac, lăsând parctic doar un tub în locul stomacului. În urma acestei intervenţii pacientul va resimţi mult mai repede senzaţia de saţietate”, a expicat medicul chirurg.
Potrivit medicului chirurg Flaviu Piţu rezultatele în urma acestor intervenţii sunt semnificative, pacienţii putând să slăbească multe kilograme dacă respectă un regim alimentar şi de viaţă corespunzător. În acelasi timp, în urma operaţiei se pot corecta anumite comorbidităţi cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, dislipidemia, tulburări respiratorii, apneea de somn.
„De cele mai multe ori pacienţii care se adresează pentru realizarea acestor operaţii au încercat deja foarte multe metode de slăbire, care nu s-au dovedit eficiente. În urma unei intervenţii chirurgicale pentru tratarea obezităţii pot apărea rezultate semnificative în câteva luni. Trebuie ştiut însă faptul că, de cele mai multe ori, o astfel de intervenţie trebuie urmată de o altă de chirurgie plastică pentru înlăturarea pielii în exces”, a precizat medicul Flaviu Piţu.