Inspector de trafic rutier din Alba, şantajat de şeful Biroului Teritorial ISCTR Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Un fost inspector coordonator al Agenţiei Alba din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier a fost şantajat de şeful Inspectoratului Teritorial din Cluj, Pop Rareş Vasile, pentru anularea unei note de constatare, altfel urma să fie schimbat din funcţie. Informaţia apare într-un comunicat DNA privind efectuarea urmăririi penale faţă de trei persoane din cadrul instituţiei.

Pentru că nu a dat curs solictării şefului de la Cluj, inspectorul coordonator din Alba a fost schimbat din funcţie. 

”La data de 27 martie 2014, inspectori din cadrul ISCTR – Inspectoratul Judeţean Alba, au efectuat un control la o şcoală generală, vizând obţinerea licenţei de transport şi modul de efectuare a transportului cu un autovehicul Aro, utilizat de unitatea de învăţământ. Echipa de control formată din 2 inspectori a întocmit o notă de constatare, reţinând încălcarea normelor privind obligaţia echipării vehiculului cu tahograf şi limitator de viteză, pentru care s-a stabilit sancţiunea amenzii în sumă de 9.000 lei şi a impus şcolii remedierea încălcărilor.

Ca urmare a acestei acţiuni, suspectul Pop Rareş Vasile a solicitat inspectorului coordonator al judeţului Alba, anularea notei de constatare şi refacerea controlului prin desemnarea unei noi echipe de control care să nu consemneze neregulile constatate, sub ameninţarea destituirii din funcţia de coordonator judeţean. În pofida ameninţărilor, inspectorul coordonator al judeţului Alba a refuzat să dea curs solicitării. Într-un final, la data de 10.04.2014, acesta a fost revocat din funcţia de inspector coordonator al Inspectoratului Judeţean Alba”, se afirmă în comunicatul DNA Cluj. 

Pop Rareş Vasile este cercetat pentru mai multe infracţiuni, care au legătură cu fapte diferite: abuz în serviciu comis în formă continuată cu obţinere de foloase necuvenite; desfăşurarea de activităţi ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase; permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată; şantaj şi luare de mită. În dosar mai sunt cercetaţi, în legătură cu alte fapte, inspectorii coordonatori din Cluj şi Bistriţa-Năsăud: Crişan Claudiu Vasile şi Dohotar Ioan Radu.

Este vorba despre un control la şcoala din Bistra, une autoturismul ARO care asigura transportul elevilor nu avea tahograf şi limitatori de viteză, aşa cum prevede legea. Amenda de 9.000 de lei a atras atenţia prefectului de Alba, Gheorghe Feneşer, care a declarat la vremea respectivă presei că, în opinia sa, măsurile reprezentanţilor Ministerului Transporturilor (ISCTR – n.r.) reprezintă un abuzz. Mai mult, a transmis că a făcut o adresă la minister prin care a cerut o reevaluare a angajaţilor ISCTR, dar a anunţat şi Ministerul Educaţiei Naţionale, că autoturismul ARO de la Bistra nu este singurul în această situaţie şi mai pot fi cazuri şi în alte locuri din ţară, cerând să intervină pe lângă MT. Prefectul s-a declarat atunci revoltat că, în loc să verifice transporturile ce nu respectă gabaritul admis prin lege pe şosele sau nu au acte de provenienţă a mărfii, controlează autoturismele unităţilor şcolare şi că amenda de 9.000 de lei ar însemna falimentarea şcolii, care are o situaţie financiară precară.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite