FOTO Ceasul solar de la Alba Iulia arată ora exactă de peste 160 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Alba Iulia, pe peretele din curtea interioară a Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice, se află un ceas solar care funcţionează de 164 de ani.

Ceasul fost instalat pe peretele clădirii în anul 1851 şi încă funcţionează foarte bine. Arată ora între 7.00 şi 5.00 (17.00), respectiv intervalul în care zidul este luminat de razele soarelui.  

Măsurată în timpul solar, ora indicată de cadranul solar este cea reală arătată d eorice ceas obişnuit. Umbra tijei care cade pe cadranul numerotat cu cifre arabe indică ora şi astfel se poate şti cât este ceasul. Palatul Arhiepiscopal se află în partea de sud-vest a cetăţii din Alba Iulia, lucrările de construcţie desfăşurându-se în acelaşi timp cu edificarea Catedralei. 

Ceasul este ste inscripţionat pe un perete perfect orientat spre soare, iar tija este fixată în plan de 90 de grade.

image

În funcţie de mişcarea Soarelui, umbra acului indicator se aliniază progresiv cu liniile marcate, indicând astfel momentul din zi. 

Urmele unui alt ceas solar, vechi de cinci secole, se mai păstrează pe contrafortul peretelui de vest al Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Mihail”. Acesta nu mai este, însă, funcţional, pentru că nu mai are tijă. Muzeul Unirii deţine, de asemenea, un astfel de ceas datat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Acesta este inscripţionat pe un bloc de piatră şi nu mai este funcţionabil, fiind expus în lapidarium-ul Catedralei Ortodoxe de Alba Iulia.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia este una din cele două arhiepiscopii romano-catolice din România, alături de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti. A fost înfiinţată de către Sfântul Ştefan, primul rege al Regatului Maghiar, în anul 1009 ca dieceză a Transilvaniei, cu sediul la Alba Iulia.

Catedrală episcopală este Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia. Din 1994 arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia este György Jakubinyi. Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia grupează cel mai mare număr de credincioşi romano-catolici din România, anume 440.000 de credincioşi conform Annuario Pontificio pe anul 2008, faţă de ca. 91.500 de credincioşi în Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti. Arhiepiscopia cuprinde judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Harghita, Covasna, Hunedoara, Mureş, Sălaj şi Sibiu.

Statuile de 1 milion de euro amplasate în Cetatea Alba Iulia, furate pe bucăţi

FOTO VIDEO Cetatea Alba Carolina, redeschisă în toată splendoarea după cel mai mare proiect de restaurare din România

Primăria Alba Iulia a recepţionat 3 obiective din Cetate: muzeul Principia, drumul roman şi zidul medieval. Lucrările au costat peste 16 milioane lei

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite