Evaziune fiscală cu firme ”fantomă” deschise pe numele soacrei. Închisoare cu suspendare pentru doi administratori din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prejudiciul reţinut de instanţă se ridică la aproape 150.000 de lei
Prejudiciul reţinut de instanţă se ridică la aproape 150.000 de lei

Două persoane cu domiciliul în comuna Vidra, respectiv în oraşul Cîmpeni, au fost condamnate de Tribunalul Alba la închisoare cu suspendare condiţionată pentru evaziune fiscală şi complicitate la această infracţiune. Cei doi au recunoscut faptele şi, prin urmare, au fost judecaţi în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

În afară de pedeapsa penală, cei doi au mai fost obligaţi să plătească către AJFP Alba suma de 144.905 lei cu titlu despăgubiri civile, precum şi la plata accesoriilor, calculate la data efectuării plăţii. Înfracţiunile au avut locîn anul 2011, iar dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2017. Potrivit deciziei Tribunalului, P. Dorin Teodor şi S Valentin au fost condamnaţi fiecare la câte 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare condiţionată pe o perioadă de 3 ani şi 6 luni.

Decizia nu a fost contestată, astfel încât a rămas definitivă. Evaziunea fiscală a fost realizată prin aşa-zise relaţii de afaceri derulate între firma Mikro Telecom SRL Cîmpeni, administrată de incupatul P. Dorin Teodor şi alte trei societăţi cu comportament de tip ”fantomă” administrate de S. Valentin. Au fost încheiate contracte, societatea Mikro Telecom a emis facturi reprezentând servicii şi bunuri “achiziţionate”, care au fost înregistrate în contabilitate, dar firmele beneficiare nu au declarat nicio livrare, încheindu-şi brusc activitatea după derularea relaţiei comerciale. 

”Inculpatul S. V. a înfiinţat cele două societăţi SC Darimar Prod SRL şi SC Best Wood SRL pe numele soacrei, respectiv mamei acestuia, fără intenţia de a desfăşura activităţi de comerţ, nu a avut angajaţi şi nici infrastructura necesară desfăşurării unor activităţi comerciale, literatura de specialitate denumindu-le societăţi «fantomă». Chiar dacă am accepta faptul că a fost instigat de alte persoane să înfiinţeze societăţile şi să emită facturile nereale, nu are relevanţă asupra vinovăţiei acestuia, în mod sigur a cunoscut şi acceptat faptul că societăţile nu au activitate, iar facturile emise sunt nereale şi contribuie la activitatea evazionistă a inculpatului P. D. T.”, se susţine în motivarea deciziei de la Tribunalul Alba.

A treia firmă ”fantomă” implicată în circuit este SC Religo Trans SRL, înfiinţată pe numele unei persoane fizice care a decedat în 2010. În cazul acesteia, anchetatorii au iodentificat un număr de 15 facturi fictive în valoare totală de circa 74.000 de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite