DNA finalizează ancheta privind banii publici de la FC Unirea. Consiliul local Alba Iulia nu se constituie parte civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA Alba Iulia continuă cercetările în dosarul privind modul în care s-au cheltuit în ultimii ani banii publici la clubul de fotbal FC Unirea. Răzpunzând unei slicitări formulate de DNA, Consiliul local a refuzat joi să se constituite parte civilă în dosar.

„În vederea soluţionării dosarului penal cu nr. 129/P/2011, privind finanţările acordate Asociaţiei Sportive Fotbal Club Unirea 1924 vă rugăm să ne comunicaţi până la data de 05.12.2011, ora 12.00, dacă instituţia dumneavoastră se constituie parte civilă în cauză, în caz afirmativ vă rugăm să ne precizaţi în ce cuantum“, se afirmă într-o adreasă semnată de procurorul şef al DNA Alba Iulia, Liana Boer, transmisă Consiliului local Alba Iulia.

În şedinţa desfăşurată joi, 22 decembrie 2012, Consiliul local Alba Iulia a votat că nu se constituie parte civilă pe motiv că bugetul local nu a suferit niciun prejudiciu. Dosarul a apărut în urma separării de cauza privind grupul infracţional DGFP Alba – Pomponio instrumentată de procurorii DIICOT. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT în dosarul Pomponio, funcţionari din cadrul DGFP Alba au aprobat o rambursare ilegală de TVA în valoare de 1 milion de lei către societatea Fotbal Club Unirea 2006 SA, proprietarul clubului de fotbal.

Mai mult, la dispoziţia directorului adjunct Ioan Dobra, funcţionarii Dorin Conţan şi Ioan Lazăr au efectuat în 2010 un control pe tema rambursărilor de TVA la societate, ocazie cu care au fost constatate mai multe ilegalităţi care nu au fost sesizate auorităţilor de urmărire penală.

Transfer de bani între asociaţie şi firma privată

„Printre contribuabilii protejaţi de Conţan Dorin şi Dobra Ioan se numără şi Fotbal Club Unirea 2006 SA, societatea privată care deţinea în proprietate echipa de fotbal a municipiului Alba Iulia şi care folosea în principal pentru desfăşurarea activităţii bani publici proveniţi din sponsorizări de la Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul local Alba Iulia. La această societate, cenzor, împreună cu alte persoane era şi numitul Dobra Ioan. Sumele de bani obţinute de la cele două instituţii ale statului erau primite însă de către o altă entitate, asociaţia sportivă – Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924, persoană juridică fără scop patrimonial. Sumele de bani nu au fost însă folosite de asociaţie pentru derularea de activităţi sportive proprii, deoarece nu deţinea nimic în ceea ce priveşte desfăşurarea acestor activităţi (jucători, antrenori etc), fiind transferate către SC Fotbal Club Unirea 2006 SA. Banii transferaţi au avut ca justificare un contract de prestări servicii din 2005 şi ulterior actul adiţional de finanţare din 2006“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Procurorii susţin că transferul banilor nu s-a făcut legal, deoarece asociaţia nu deţinea echipele de fotbal de seniori şi junirori, iar societatea comercială nu putea presta servicii pentru că nu avea ce. „Banii trebuiau să fie utilizaţi de asociaţie conform scopului prevăzut pentru care i-a primit şi nu pentru a finanţa o activitate privată a unei societăţi comerciale“, se mai susţine în document. De asemenea, se mai afirmă că există suspiciunea întocmirii în fals a celor două contracte.

Control subiectiv

La sfârşitul anului 2009,  reprezentanţii SC Fotbal Club Unirea 2006 SA au solicitat DGFP Alba o rambursare de TVA în valoare de aproximativ 1 milion de lei. Ioan Dobra a dispus efectuarea unui control, la care au participat Dorin Conţan şi Ioan Lazăr. „Controlul s-a efectuat subiectiv cu intenţia de a favoriza SC Fotbal Club Unirea 2006 SA. Membrii echipei de control au dispus prin raportul de inspecţie fiscală nr. 3/28.01.2010, rambursarea TVA-ului deşi au constatat ilegalităţile. Numiţii Dobra Ioan, Lazăr Ioan şi Conţan Dorin aveau obligaţia certă de a sesiza organele de urmărire penală şi de a pune sechestre pentru garantarea recuperării prejudiciului şi în niciun caz să aprobe restituirea de TVA“, se precizează în rechizitoriul DIICOT.

Procurorii au considerat că modul de utilizare a banilor publici ar putea întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu şi a altor infracţiuni de corupţie, motiv pentru care au disjuns cauza şi au transmis documentele DNA Alba Iulia pentru continuarea cercetărilor. Activitatea sportică de la FC Unirea a fost susţinută masiv, cu sume de ordinul milioanelor de lei, în ultimii ani, de la bugetul local şi cel judeţean.

Conform datelor de la Registrul Comerţului, la SC Fotbal Unirea 2006 SA preşedinte este Marian Ionel Sarmeş, vicepreşedinţi Vasile Trifan şi Oliviu Feneşan, iar printre asociaţi figurează persoanele Vasile Trifan, Nicolae Achim, Voicu Vuşcan, Marian Ionel Sarmeş, Dorel Cristian Tamaş, Aurel Gelu Iancu, Dorel Burlan, Florin Marius Popa, Nicolae Oancea, Oliviu Feneşan, iar ca persoană juridică FC Apulum Unirea Alba Iulia. La Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924, Marian Ionel Sarmeş este preşedinte, iar Mihai Horia Bărdaş şi Oliviu Feneşan sunt nominalizaţi ca vicepreşedinţi.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite