De Sărbători, hoţii nu îşi iau vacanţa. „Campionul“ spargerilor de locuinţe din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Fiţi precauti, hoţii nu dorm niciodată. Şi nu-şi iau vacanţă nici de Sărbători“, spun poliţiştii care au demarat o campanile de prevenire a furturilor.Intră în tot mai multe case de unde pleacă cu bani, aur, şi produse  electronice.

Potrivit poliţiştilor, nu de puţine ori, chiar păgubiţii îi „invită“ pe hoţi în casă. Afirmaţia este susţinută pe faptul că uită uşa descuiată, lasă cheile sub preş, pe poarta curţii, lasă geamul deschis sau spun cui nu trebuie că au în casă sume mari de bani.

Palmares de spărgător: 71 de furturi în doi ani

În Alba, „campion“la furturile din locuinţe poate fi considerat Florin Nergheş, care a fost prins de poliţişti în urmă cu şase luni.  Bărbatul de 39 de ani, din Alba Iulia are în palmares 71 de furturi din locuinţe, case de vacanţă sau aflate în construcţie. Tehnica hoţului: lua tot ce-i cădea în cale, de la biciclete şi televizoare până la cădelniţe şi cărţi bisericeşti.

În nici doi ani de zile a reuşit „performanţa“ de a sustrage bunuri în valoare de 303.588 lei şi 4.000 euro. Paguba a fost recuperată în proporţie de 50 la sută. „Dacă luăm în calcul numărul furturilor, al păgubiţilor, dar şi perioada relativ scurtă în care le-a comis, putem vorbi de un record în materie de furturi. Interesant este faptul că unele case au fost prădate şi de trei ori. Sunt şi cazuri de păgubiţi plecaţi la muncă în străinătate“, declara la acea vreme Mircea Crişan, de la Poliţia municipiului Alba Iulia. Potrivit poliţiştilor care au instrumentat dosarul, suspectul forţa uşile de la intrare şi  transporta prada la locuinţa sa cu căruţa.

Preotul Ştefan Urdă din Alba Iulia a fost unul dintre păgubiţi. Sediul fundaţiei româno-elveţiene pe care o coordonează a fost spart pe parcursul unui an de trei ori. Hoţul l-a prădat pe preot de o Evanghelie în copertă de argint, cădelniţe, un set de cruci, o trusă cu stilouri de colecţie, două steaguri ale Elveţiei, dar şi opt perechi de pantofi şi electronice. “Am reuşit să recuperez cam 60 la sută din bunurile furate, dar ca valoare procentul este mult mai mic, mai ales dacă iau în calcul obiectele de cult. Hazliu este faptul că la al treilea furt a luat tubul cu şampon şi prosoapele“, a declarat Ştefan Urdă.

Florin Nergheş a mai fost cercetat de poliţişti în ultimii 20 de ani, pentru alte şase furturi, iar în 1999  fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru o tentativă de omor. A fost eliberat în 2007, înainte de termen.

Poliţiştii care cercetează cazurile de furt din oraşe, în special din apartamente,  spun că  spărgătorii se asigură din timp că proprietarii sunt plecaţi de acasă, şi ,în multe cazuri, rup butucul uşii. Nu sunt prea multe situaţiile fericite în care să şi reacţioneze la timp vreun vecin, lucru de care probabil, s-au convins şi cei care practică hoţia.

Statisticile spun că în oraşe cele mai multe dintre furturile din apartamente au loc de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 18.00, iar din case, în general, noaptea. Cele mai multe dintre apartamentele şi garsonierele prădate sunt la parterul blocurilor.

Poliţiştii recomandă montarea interfoanelor, a sistemelor de alamă, dar şi abandonarea obiceiului tradiţional” de a ţine sume mari de bani la ciorap. Campania de prevenire se va încheia după sărbătorile de iarnă.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite