Cum se setează corect aparatul de aer condiţionat. Temperatura ideală faţă de cea înregistrată afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţionarea optimă a aerului condiţionat este importantă pentru a nu exista efecte negative asupra sănătăţii celor din încăpere.

Diferenţele mari de temperatură dintre exterior comparativ cu interiorulul clădirilor sau vehiculelor măresc posibilităţile de îmbolnăvire a oamenilor. După o serie de studii de specialitate, s-a stabilit că temperatura ideală la care trebuie setat aerul condiţionat este între 20 şi 24 de grade de Celsius.

Aerul condiţionat setat greşit duce la uscăciunea căilor respiratorii. Acest lucru provoacă rinită, sinuzită şi probleme cu faringele. În plus, în cazurile mai severe, se poate ajunge la pneumonie. Lucrul într-un mediu uscat, cu aer condiţionat, ar trebui să ducă la consumul a trei litri de apă pe zi. 

Potrivit standardelor internaţionale, nu este recomandată setarea unui aparat de aer condiţionat sub 25 grade şi nici la o temperatură cu peste 6 grade sub cea de la exterior. Cu alte cuvinte, dacă afară se înregistrează 35 de grade, aerul condiţionat nu trebuie setat la mai puţin de 10 grade sau la mai mult de 29 de grade. Recomandarea este ca temperatura setată a aparatului să fie mai mică cu 6-7 grade faţă de cea înregistrată afară. 

În zilele caniculare, diferenţa poate creşte, dar nu peste 10 grade, pentru a evita efectul de şoc termic cauzat de diferenţele mari de temperatură atunci când este realizată trecerea de la un ambient rece la unul foarte cald şi invers.

Filtrul aparatului de aer condiţionat poate acumula praf, păr de animale sau alţi alergeni, dar şi bacterii care pot îmbolnăvi. Din acest moritv este important ca filtrele să fie curăţate pe­riodic, ideal lunar. De regulă, filtrele sunt din material plastic, astfel că se pot spăla cu apă călduţă şi cu săpun sau cu un detergent normal, neagresiv. ­După uscare, se reintroduc în aparat. Alte tipuri de filtre se curăţă conform cărţii tehnice livrată cu aparatul. Întregul aparat de aer condiţionat trebuie curăţat de profesio­nişti frigotehnişti o dată la doi sau trei ani, pentru dezinfectarea aripioarelor bateriei de răcire şi a tăviţelor de colectare. 

În sistemele de răcire ale aparatelor de aer condi­ţionat care nu sunt igienizate se poate dezvolta un bacil periculos, care provoacă legioneloză, boală manifestată prin febră, dureri de cap, tuse şi astenie. Forma severă a acestei boli produce, în 20% din cazuri, decesul.

Una din 1.000 de persoane poate face paralizie faciala dacă stă sub jetul de aer şi dacă trece de la temperatură ridicată de afară la una scăzută din încăperile climatizate, ne avertizează medicii. Mult mai frecvenţe sunt însă nevralgiile, manifestate prin dureri de cap sau de maxilare. Aerul condiţionat este totuşi necesar că să faci faţă caniculei, susţin specialiştii. Cele mai frecvenţe afecţiuni cauzate de aerul condiţionat sunt nevralgiile din zona cefei. 

Citiţi şi:

 

Ce va păţi un deţinut care i-a trimis o scrisoare cu mesaj extrem preşedintelui Klaus Iohannis: „L-a ameninţat cu moartea prin tăierea gâtului“

 

FOTO VIDEO A fost stabilită cauza incendiului de la Mănăstirea Râmeţ. Pompierii au părăsit după 24 de ore dispozitivul de intervenţie

 

Proprietarii grupului Filadelfia, cu afaceri de peste 40 de milioane de euro, trimişi în judecată de DIICOT Alba pentru infracţiuni economice

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite