Cum instalau securiştii microfoane în apartamentele românilor în comunism. Planul, detaliat într-un document desecretizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
”Şipca”, microfonul securiştilor, era pus de obicei în interiorul telefonului
”Şipca”, microfonul securiştilor, era pus de obicei în interiorul telefonului

În ultimii ani ai dictaturii comuniste din România, ascultarea telefoanelor a ajuns la un nivel foarte ridicat. Mulţi români erau ascultaţi pentru simplul motiv că locuiau într-un bloc unde existau suspiciuni cu privire la diverse activităţi contrare regimului sau pentru cuvinte neacceptate scrise pe pereţi.

Un document care arată cum plănuiau securiştii ascultarea unei familii în a căror scară de bloc au apărut ”inscripţii duşmănoase”, dar şi câţi angajaţi erau implicaţi în această operaţiune este în posesia Muzeului Unirii din Alba Iulia. 

Astfel, potrivit documentului, trei oameni erau alocaţi filajului şi montării aparaturii şi un al patrulea trebuia să asculte. Alţi securişti erau implicaţi în audierea acestuia la sediul Securităţii, în timpul operaţiunii de montare a microfoanelor. Ascultarea oamenilor simpli era o practică obişnuită, chiar şi în cazul unor bănuieli minore, cum ar fi inscripţii într-o scară de bloc. 

”În scopul de a stabili poziţia prezenţa comentariilor pe care le face şi reacţia lui Haţegan Nicolae după contactarea sa de către organele de securitate, precum şi pentru a ne edifica asupra faptului dacă are s-au (n.r. – greşelile aparţin ofiţerilor de securitate) nu cunoştinţă sau indicii cu privire la autorul inscripţiei duşmănoase care a apărut pe un perete al casei scărilor din blocul în care locuieşte, se impune necesitatea introducerii mijloacelor tehnice la domiciliul lui Haţegan Nicolae”, astfel motivau securiştii necesitatea de a se infiltra în locuinţa persoanei vizate. Bărbatul respectiv era fost deţinut politic şi de aceea era primul suspect al Securităţii în cazul apariţiilor ”inscripţiilor duşmănoase”. Securiştii care doreau să amplaseze microfonul în locuinţă, s-au pregătit temeinic. 

Procedura este descrisă în documentul păstrat în arhive: ”Pentru introducerea mijloacelor speciale, se va proceda astfel: – Considerăm oportună introducerea mijloacelor speciale DES în bucătăria lui Haţegan Nicolae, întrucât din cele

Imagine indisponibilă

stabilite a rezultat că discuţiile dintre el şi alte persoane care-l vizitează se poartă în această încăpere. 

– Instalarea mijloacelor speciale va fi executată de lt. col. Dudaş Aurel, Lt. Col. Iacob Ioan şi Mr. Indreica Ioan. 

– Pentru a se putea instala mijloacele speciale, se va proceda la o nouă contactare a numitului Haţegan Nicolae, în care scop ofiţerul ce-l are în contactare îl va invita după orele de program să se prezinte la sediul organelor de securitate, iar pentru a fi mai siguri de prezentarea lui va fi luat la filaj de către Mr. Indreica Ioan. 

– În acest timp Lt. Col. Dudaş Aurel şi Lt. Col. Iacob Ion, se vor deplasa la locuinţa acestuia şi vor purta discuţii cu soţia lui cu privire la inscripţia apărută. I se va solicita ca în acest interval de timp cît vom purta discuţiile copiii să stea în camera din fund pentru a nu fi deranjaţi. În timpul discuţiilor, Haţegan Viorica va fi trimisă să cheme pe numita Pintea Cornelia pentru a purta unele discuţii şi cu aceasta referitor la inscripţia apărută. În acest timp se va fixa mijloacele speciale la bufetul din bucătărie. 

– Ascultarea se va face între orele 16 în fiecare zi pînă la orele 22-23 cînd se culcă. Înainte de masă ambii sunt la serviciu, iar fetiţele cea mare la şcoală şi cea mică la grădiniţă. Ascultarea va fi făcută de de pl. maj. Popescu Constantin care locuieşte în acelaş bloc şi pe aceeaşi scară. 

– Scoaterea mijloacelor speciale va fi făcută de aceeaşi lucrători procedându-se în acelaş mod, exceptând Haţegan Nic. care va fi contactat la locul de muncă după orele de program. 

– Preconizăm că mijloacele speciale să fie folosite 7-8 zile, după care se va proceda la scoaterea lor”. Raportul Securităţii era însoţit şi de o schiţă a apartamentului (foto sus dreapta) pe care era marcat cu roşu locul unde se fixa ”şipca”.

Citiţi şi:

 

FOTO Suma fabuloasă pe care o va cheltui statul pentru chiliile unei mănăstiri din Apuseni

 

FOTO Braconier arheologic acuzat de jefuirea celor mai importante situri din Alba, aproape să scape după anularea unor probe esenţiale din dosar

 

Evoluţia PIB-ul României la nivel judeţean şi regional în 2019. Cele mai performante judeţe

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite