Cum a fraudat un inginer examenul la Medicină în urmă cu 40 de ani. Sistemul inventat pentru a ajuta două candidate

0
Publicat:

Metode de fraudare a examenelor au existat în România și înainte de Revoluție. Un inginer electronist din Cluj poate fi considerat inventatorul fraudei de la distanță, prin intermediul unei stații de emisie recepție.

Studenți în perioada comunistă FOTO Arhivă
Studenți în perioada comunistă FOTO Arhivă

Se întâmpla în anul 1981, cazul ajungând în atenția Securității, care a realizat o veritabilă anchetă. Inginerul Iosif Vincze s-a angajat să mediteze două tinere care se pregăteau pentru examen la Medicină. Le-a cerut părinților celor două absolvente de liceu suma de 25.000 de lei. O parte din bani (14.500 de lei) i-a primit la început, urmând ca restul să fie achitați în raport cu rezultatul obținut la examen. 

Pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea, în condițiile în care cele două tinere nu erau capabile să intre la Medicină, inginerul a pus la cale, fără știrea părinților, un plan de fraudare a examenului. Astfel, în perioada examenului, electronistul le-a dotat pe candidate cu „aparatura necesară”, construită chiar de el însuși, pentru ca cele două să treacă cu bine probele scrise.

Documentrul declasificat care descrie situația de la Cluj FOTO Centrul de Consultanță Istorică
Documentrul declasificat care descrie situația de la Cluj FOTO Centrul de Consultanță Istorică

Potrivit unui document de arhivă, reprezentat de un raport realizat de Miliția județeană, inginerul le-a oferit acestora ”papuci special confecționați, microfon fixat pe mâna stângă și cască de ascultare introdusă în ureche și mascată sub păr”. Documentul în care a fost descrisă întâmplare era semnat de șeful Inspectoratului Județean de Securitate Cluj, General-maior Constantin Ioana.

În timpul examenului, inginerul s-a dus în „parcul aflat în incinta Facultății de Biologie - Geografie”, de unde le-a transmis celor două candidate informațiile necesare pentru trecerea examenului. Acesta le-ar fi șoptit în cască ce trebuiau să scrie ca răspuns la subiectele de examen.

FOTO Centrul de Consultanță Istorică
FOTO Centrul de Consultanță Istorică

În final, planurile inginerului nu au avut succes. Din documentul Securității reiese că cele două candidate, deși au beneficiat de „transmiterea comunicărilor făcute prin stația de radio emisie-recepție, nu au reușit la examen”, deoarece au obținut medii sub limită.

Cauza indicată în document este slaba lor pregătire. Electronistul a fost descoperit și pus în dezbaterea colectivului unde lucra, beneficiind de clemență din partea autorităților comuniste. Motivul: nu mai comisese până atunci fapte de natură penală.

Inginerul a recunoscut fapta comisă și le-a relatat anchetatorilor că a distrus instalația după încheierea examenului, mai puțin radio-telefonul pe care l-a returnat persoanei de la care l-a împrumutat, un angajat al unei fabrici din Cluj-Napoca.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite