Alba: Investiţie de o jumătate de milion de euro în energie eoliană la Săsciori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Energia electrică produsă  la Săsciori va fi livrată  în sistemul energetic naţional, potrivit reglementărilor ANRE. Investiţiile de la Săsciori sunt realizate de S.C. Micro Wind Energy S.R.L. din localitate şi se ridică la 550.000 de euro.

Investiţia de 350.000 euro în turbine din zona Şesi,  din comuna Săsciori aparţine firmei Micro Wind Energy. Lucrările au demarat în 2010. „Turbina eoliană are o putere de 150 de kilowaţi. Investiţia a fost finalizată, iar acum suntem în faza de discuţii vizavi de valorificarea energiei ce poate fi produsă aici, care va fi furnizată doar în sistem naţional, iar preţul este reglementat de Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei“, a precizat Mihnea Sârbu, reprezentantul firmei Micro Wind Energy.

Generator eolian de 200 Kw

În aceeaşi zona, investitorul va  demara, la sfârşitul lunii mai lucrările pentru montarea unui generator eolian, cu o putere de 200 de kilowaţi. Costurile sunt suportate din fonduri propri. 

„Suprafata de teren ocupată va fi de 539 metri pătraţi.Agregatul eolian va fi montat pe un pilon cu înălţimea de 25 de  metri  şi la  la o distanţă de aproximativ 240 de metri faţă de zona locuită. Racordul la sistemul energetic naţional se va face prin cablu subteran. Noi estimăm că în maxim trei luni, lucrările vor fi finalizate, iar generatorul va fi avizat şi autorizat de ANRE“, a completat Mihnea Sârbu.

Iluminat stradal şi pentru o stână ecologică

În comua Ciugud, este în stadiu de finalizare o microcentrală eoliană, ce va asigura iluminatul stradal în localitatea Şeuşa, respectiv partea de iluminat şi apă caldă la stâna unui localnic. Agregatul eolian ar urma să producă 5,6 kilowaţi în 24 de ore. Investiţia de 260.000 de euro este suportată de guvernul Norvegiei şi pusă în practică de specialiştii de la Universitatea Politehnică Timişoara, în urma unui parteneriat semnat cu Primăria

„Stâlpul animometric care are rolul de a monitoriza viteza vântului în zonă, a fost deja montat. Mai trebuie amplasată microcentrala propriu-zisă  şi schimbate lămpile electrice din comună. Vom amplasa, în tandem, şi un grup de panouri fotovoltaice de 3,5 kilowaţi, fiecare“, a precizat  Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud. Microcentrala ar urma să fie funcţională la mijlocul lunii mai.

Deocamdată, stâna ecologică de la Pianu de Jos este singura clădire din judeţ alimentată exclusiv de panouri panouri fotovoltaice şi de o centrală eoliană. Producţia medie lunară din ambele surse combinate de energie alternativăeste de 250 de kilowaţi.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite