Tigrul platanului a invadat din nou marile oraşe. Deşi este o insectă ierbivoră, atacă oamenii şi provoacă alergii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înţepătura tigrului platanului este extrem de dureroasă. FOTO Asociatia peisagistilor din România
Înţepătura tigrului platanului este extrem de dureroasă. FOTO Asociatia peisagistilor din România

De ceva vreme, pe lângă ţânţari şi căpuşe, locuitorii marilor oraşe se confruntă şi cu tigrul platanului. Are dimensiuni foarte mici, de numai trei milimetri, însă înţepătura este extrem de dureroasă şi poate provoca alergii. Experţii spun că nu înţeleg de ce atacă oamenii, fiind vorba despre o insectă ierbivoră.

Tigrul platanului (Corythucha ciliata) este o specie invazivă, originară din America de Nord, de pe coasta de est. Prezenţa ei în Europa a fost semnalată prima dată în 1956 în Italia şi de acolo s-a răspândit foarte uşor în toată Europa - fie că a fost transportată odată cu platanii importaţi din Italie, fie pe haine, fie pe mijloacele de transport, ea se deplasează oricum foarte uşor. Aceste insecte sunt foarte bune zburătoare, pot zbura singure câţiva kilometri, a explicat la Digi24 Elena Iorgu, specialist entomolog.

Cum a ajuns tigrul platanului în România

În România a fost semnalată pentru prima dată în anul 1990 din zona Craiovei şi apoi abia în 2011 din Sibiu.

De atunci specia s-a răspândit în toată ţara, atacând agresiv platanii din oraşe şi nu numai. În Europa şi în România mai există o altă specie, Corythucha arcuata, sau tigrul stejarului, care atacă în general arborii de stejar din genul Quercus, şi cu care este de obicei confundată.

Citeste continuarea pe click.ro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite