"The Sun" ne face tebeciştii Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania antiromânească lansată de presa britanică şi în special de tabloidul "The Sun" pe tema imigraţiei a atins, ieri, un alt clişeu în ceea ce priveşte România. De data aceasta,

Campania antiromânească lansată de presa britanică şi în special de tabloidul "The Sun" pe tema imigraţiei a atins, ieri, un alt clişeu în ceea ce priveşte România. De data aceasta, jurnaliştii consideră că britanicii se vor îmbolnăvi de "forme periculoase de tuberculoză", aduse în Regat de muncitorii români. În ciuda numărului mare de cazuri în comparaţie cu alte state din Europa, România are, conform evaluării făcute în anul 2005 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cel mai eficient program de control al tuberculozei. De asemenea, rata de depistare a noilor cazuri este cea mai mare din Europa, iar rata de vindecare este de aproximativ 80 la sută, cu mult peste toate celelalte state europene. Dar, cel mai important, ţara noastră are un registru naţional al bolnavilor în format electronic. În schimb, articolul intitulat "Mai mult de 1.500 de imigranţi s-au stabilit zilnic în Marea Britanie, anul trecut", publicat de "The Sun", nu oferă nicio statistică în ceea ce-i priveşte pe români şi spune că cea mai mare incidenţă a cazurilor de TBC, 38 la sută, se înregistrează în rândul indienilor şi pakistanezilor.
România are cel mai eficient program de control a tuberculozei din Europa
Dacă în 2004 numărul total de bolnavi era de 29.163, acesta a scăzut la 27.332 în 2005, arată raportul de evaluare al Programului naţional de luptă împotriva tuberculozei. În ceea ce priveşte cazurile nou-depistate, se înregistrează, de asemenea, o scădere cu 1.866 de cazuri în 2005 faţă de 2004. Totodată, rata medie de succes terapeutic pe ţară este de peste 82 la sută, una dintre cele mai ridicate rate de succes din Regiunea Europa a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Unele judeţe, cum ar fi Brăila, Alba, Vâlcea, Hunedoara, Cluj, Harghita, Buzău şi sectorul 6 din Bucureşti, au obţinut şi o rată de succes de peste 85 la sută. Acest lucru înseamnă că bolnavii sunt monitorizaţi în timpul tratamentului şi îl duc până la capăt. "Incidenţa a început să scadă, rata de vindecare este foarte mare, iar rata de depistare este cea mai mare din Europa. Concluzia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este că avem unul din cele mai eficiente programe de control al tuberculozei", ne-a declarat prof. dr. Paul Stoicescu, vicepreşedintele Societăţii Române de Pneumologie. La rata de detecţie a cazurilor de tuberculoză (câte cazuri sunt depistate faţă de cele estimate), indicatorul înregistrat de OMS ne situează într-o poziţie favorabilă în context european, cu aproape peste 90%. Este de subliniat că valoarea apreciată de OMS ca ţintă este de 70%.
Bolnavii sunt urmăriţi pe calculator
În anul 2005, cu finanţare de la Fondului Global de Luptă împotriva Tuberculozei, Malariei şi HIV/SIDA, a fost creat un nou soft destinat colectării şi prelucrării datelor. Astfel, la începutul anului 2006, majoritatea unităţilor din cadrul reţelei de tuberculoză raportau datele online. Mai mult, au fost dotate cu calculatoare toate unităţile sanitare implicate. "Transmiterea electronică a datelor permite o evidenţă aproape instantanee a înregistrării tuturor pacienţilor. Există o evidenţă foarte clară a bolnavilor cronici şi a celor cu forme rezistente de TBC, deci reţeaua poate fi folosită pentru a se da avizul de ieşire din ţară", ne-a mai spus prof. dr. Paul Stoicescu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite