Tatăl unuia dintre tinerii morți la Colectiv, după clasarea celui de-al doilea dosar: O „insultă adusă memoriei fiului meu”
0Tatăl lui George Alexandru Hogea, unul dintre tinerii morți în urma incendiului de la Colectiv, a reacționat după clasarea celui de-al doilea dosar în care familiile victimelor teribilei tragedii din 2015 spereau să li se facă dreptate.
Într-un mesaj tulburător postat pe Facebook, Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, și-a exprima durerea și dezamăgirea cu privire la Ordonanța de clasare a dosarului Colectiv 2.
„După aproape 9 ani de la moartea fiului meu, Alexandru, mă aflu din nou în Viena. În orașul care a fost locul ultimelor zile din viața lui. Locul care ar fi trebuit să-i ofere o șansă, dar în care a ajuns prea târziu. Printr-o ironie a sorții, fiind azi aici, chiar în Palatul Justiției, am primit un alt verdict halucinant din partea reprezentanților legii din România - Ordonanța de clasare a dosarului Colectiv 2. În acest Palat al Justiției, unde ar trebui să simți greutatea fiecărui cuvânt rostit în numele dreptății, am deschis acel document care mi-a zdrobit ultimele speranțe. România a decis că nu s-a încălcat nicio lege în acele zile, când tineri răniți într-un accident stupid în care corupția a avut cel mai important cuvânt nu au primit nici șansa de a se salva în spitale, după ce au reușit să supraviețuiască focului”, a scris Narcis Hogea pe Facebook.
În urma incendiului izbucnit în clubul Colectiv, pe 30 octombrie 2015, 65 de tineri au decedat, printre care și fiul său, iar peste 180 de persoane au fost rănite.
„Mă întreb ce fel de justiție este aceea care închide ochii la suferință, care ascunde adevărul sub preș și care își permite luxul de a ignora nenumărate vieți pierdute? Alexandru, băiatul meu care avea atunci doar 19 ani, nu a murit doar din cauza flăcărilor care l-au înconjurat în acea noapte blestemată. Alexandru a murit încet, urmare a neputinței unei țări care nu a fost în stare să-l salveze. A murit sub privirea indiferentă a unui sistem care s-a pierdut în hârtii și în promisiuni goale. A murit pentru că a fost tratat ca un număr, parte dintr-o statistică și nu ca un tânăr cu o viață înainte. «Numărul 60». Un nume pe o listă a morții. A murit de sepsis, ucis de bacterii rezistente la orice antibiotic, «cadou» din partea sistemului sanitar românesc”, mai spune Narcis Hogea.
„România l-a lăsat să aștepte”
Tatăl își amintește cum, în momentele critice din 2015, deși familia primise vestea că tânărul urmează să fie transferat în străinătate, tânărul n-a fost lăsat să plece la timp.
„România l-a lăsat să aștepte, să se stingă puțin câte puțin, până când a fost prea târziu. Ne-au trimis în Belgia, dar pe Alexandru au «uitat» să îl transfere, așa cum ne anunțaseră. Apoi în Austria, un loc în care eram așteptați de 3 zile, dar ei nu l-au lăsat să plece la timp. Într-un pat de spital în care nicio minune nu mai putea avea loc - era prea târziu. Acum, când cerem socoteală, când cerem să aflăm cine este responsabil, primim o hârtie pe care scrie că nimeni nu a greșit. Această Ordonanță de clasare este o palmă peste obrazul fiecărui părinte care a plâns, care a sperat, care a rămas apoi cu inima frântă de durere și de moarte. Este dovada că justiția din România nu mai există. A murit, iar un procuror român a avut curajul să scrie că nu existau legi pe care ei să le ignore (vă dau eu una, în comentarii, sunt însă mai multe), într-un document care ar face și un student la drept să se rușineze, dacă ar reprezenta lucrare pentru vreun examen. Nu pot și nu vreau să accept această insultă adusă memoriei fiului meu. Nu pot și nu vreau să cred că acesta este răspunsul final al țării mele, al țării pe care Alexandru o iubea atât de mult”, a mai scris tatăl, în aceeași postare.
„Ordonanța aceasta este o parodie”
Tatăl lui Alexandru spune că nu va înceta să lupte și să ceară dreptate:
„Pentru Alexandru, pentru toți cei care au murit alături de el, pentru fiecare suflet care mai crede că România poate fi mai bună. Această Ordonanță nu închide o rană, ci o adâncește. Nu aduce pace, ci un nou val de durere și disperare. Dar voi continua să cer, să strig după dreptate. Pentru memoria lui Alexandru, care merită adevărul. Pentru toate morțile evitabile, morți pentru care nu a răspuns nimeni în această țară. Ordonanța aceasta este o parodie a ceea ce ar trebui să fie dreptatea. Actualul procuror general al României, domnul Alex Florența încă poate lua măsuri, încă poate infirma aceasta Ordonanță jenantă. Altfel, suntem chiar singuri și mai există lege doar pentru a proteja șmecherii”.
Povestea momentelor dramatice trăite de familia tânărului, AICI.