Studiu: Persoanele frumoase trăiesc mai mult. Cum explică cercetătorii fenomenul

0
Publicat:

Un nou studiu publicat în Social Science and Medicine dezvăluie o legătură surprinzătoare între atractivitatea fizică și durata de viață. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona și Universitatea Texas din Austin au descoperit că persoanele considerate neatractive trăiesc semnificativ mai puțin decât cele apreciate ca fiind frumoase.

Persoanele frumoase sunt tratate mai favorabil în societate - Foto Shutterstock
Persoanele frumoase sunt tratate mai favorabil în societate - Foto Shutterstock

Concret, bărbații „urâți" trăiesc în medie cu aproape un an mai puțin decât cei care sunt considerați frumoși, iar femeile neatractive mor în medie cu doi ani mai devreme decât cele care sunt mai binecuvântate la capitolul aspect, potrivit studiului publicat în Social Science and Medicine.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona și de la Universitatea Texas din Austin au analizat datele a peste 8.300 de elevi din Wisconsin, urmăriți din 1957 până în 2022, de la adolescență, până la moarte. Aspectul fizic al participanților a fost clasificat în șase categorii, de la cel mai atractiv la cel mai puțin atractiv, potrivit DailyMail.

Folosind fotografii și evaluări de atractivitate,  studiul a relevat că persoanele din ultimele două categorii de atractivitate au avut cu 16,8% mai multe șanse să moară decât cei din cele patru categorii intermediare. Deși diferența de longevitate între persoanele foarte atrăgătoare și cele din clasa medie nu a fost semnificativă, cercetătorii sugerează că aspectul fizic ar putea reflecta starea generală de sănătate și influența socială.

Se cunosc puține lucruri despre asocierea dintre atractivitatea facială și longevitate", scriu autorii studiuluii: cercetătorul în științe sociale Connor Sheehan de la Arizona State University și economistul Daniel Hamermesh de la University of Texas din Austin.

Atractivitatea și longevitatea

„Dar atractivitatea poate transmite sănătatea de bază și structurează sistematic procesele critice de stratificare socială. În general, am constatat că cei a căror atractivitate facială a fost evaluată în sextilul cel mai puțin atractiv au avut un risc mai mare de mortalitate pe tot parcursul vieții, comparativ cu cei evaluați ca fiind medii sau mari”, scriu autorii studiului.

Studiul a constatat că nu există avantaje semnificative în longevitate pentru persoanele cu un aspect fizic deosebit. Dr. Sheehan sugerează că atractivitatea ar putea influența longevitatea printr-o componentă genetică și printr-o stare de sănătate mai bună. 

Atractivitatea ar putea influența în mod direct longevitatea, deoarece numeroase cercetări au arătat că există o componentă genetică a atractivității”, a spus Dr.Sheehan.

Totodată, persoanele mai atrăgătoare beneficiază de un tratament mai favorabil în societate, a mai spus acesta.

Există, de asemenea, o știință socială extinsă care demonstrează că persoanele mai atrăgătoare câștigă mai mult, sunt tratate mai bine de către profesori, sunt mai puțin susceptibile de a comite infracțiuni și, atunci când o fac, primesc sentințe mai ușoare, adaugă Dr. Sheehan.

Dr. Hamermesh adaugă că, deși fețele neatractive ar putea semnala probleme de sănătate, diferențele de longevitate sunt probabil influențate mai mult de prejudecăți sociale decât de aspectul fizic. El a sugerat că, dacă diferența este cauzată de prejudecăți sociale, rezultatele s-ar putea schimba.

În timp, dacă oamenii nu ar acorda atât de multă atenție aspectului în viața de zi cu zi, sunt destul de sigur că peste 100 de ani nu am mai vedea aceste diferențe în longevitate", a declarat el pentru Times.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite