PDL insistă să facă regulile la televiziunile particulare
0Democrat-liberalii nu renunţă la modificarea legii audiovizualului, în ciuda rezervelelor exprimate de Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi de radiodifuzori
“Proiectul preia o serie de prevederi dintr-un Cod al CNA care nu mai este în vigoare. Noi între timp am adoptat un nou Cod, ar fi normal să fie luat acesta drept reper”, a afirmat preşedintele CNA Răsvan Popescu, la dezbaterile generale asupra noii legi a audiovizualului din cadrul comisiei de cultură a Camerei. Popescu, care a prezentat punctul de vedere oficial al CNA, a adăugat că proiectul reduce atribuţiile instituţiei. Un exemplu în acest sens este eliminarea avizelor pe care această instituţie le dă pentru proiectele legislative în domeniu.
Un alt punct de vedere critic a venit din partea lui Christian Mititelu, membru CNA , fost director al redacţiei române a BBC. “Rolul presei este să-i supravegheze, să îi critice pe politicieni, în special pe cei de la putere. Rolul CNA este să vegheze dacă astfel de critici se fac cu respectarea reglementărilor în vigoare. Noi însă nu judecăm mecanic, ci , în fiecare caz cântărim între dreptul la imagine şi libertatea presei. Prin înglobarea Codului într-o lege veţi ştirbi autonomia CNA de a cântări aceste lucruri”, a afirmat Mititelu. De asemenea, reprezentnaţii teelevizunilor au afirmat că ar prefera ca reglementările să fie prezente în Codul CNA şi în deciziiile insituţiei care pot fi mai uşor adaptate schimbărilor rapide de pe piaţa audiovizualului, în comparaţie cu prevederile legale, mai greu de modificat când sunt depăşite de evenimente.
În replică, şefa comisiei pentru Cultură, Raluca Turcan (PDL) , principalul iniţiator al proiectului de lege a susţinut că legea nu îşi propune să reducă atribuţiile CNA ci să le întărească. Ea a susţinut că au fost mai multe cazuri când “derapaje severe pe piaţa audiovizualului au rămas nesancţionate”.
Ce prevede legea
Potrivit actului normativ, în programele de ştiri, televiziunile şi radiourile trebuie să asigure o reprezentare echilibrată a reprezentanţilor puterii şi opoziţiei, ţinând cont de ponderea partidelor parlamentare, de importanţa temelor aflate în dezbatere şi, după caz, de reprezentarea partidelor la nivel local.
În emisiunile de dezbatere, numărul reprezentanţilor Puterii şi Opoziţiei trebuie să fie egal.
Subiect de complexitate deosebită
Legea urma să fie adoptată tacit mâine dar Raluca Turcan a obţinut o derogare din partea plenului Camerei. La solicitarea sa, parlamentarii Puterii au votat ca legea audiovizualului să fie încadrată în categoria legilor de complexitate deosebită ceea ce permite prelungirea dezbaterii şi votului final la 60 de zile. “Nu vrem să fim acuzaţi că am trecut o lege importantă pe sub uşă”, a explicat Raluca Turcan. În numele “complexităţii deosebite” PSD a cerut ca legea să fie discutată şi de comisia juridică, dar preşedintele de şedinţă Ioan Oltean a refuzat să supună propunerea la vot. “ E o dictatură pe care o prezentaţi cu zâmbetul pe buze”, a a concluzionat Aura Vasile ( PSD).