Oradea:Mămicile obișnuite nu ar slăbi ca Nicoleta Luciu
0Exemplul vedetelor care slăbesc 30 de kilograme în timp record nu este unul realist. Specialiștii orădeni interzic înfometarea, dar și curele de slăbire înainte de înțărcarea copilului
Potrivit unui studiu prezentat de cotidianul “Manchester Evening News”, 94% dintre tinerele mame din Manchester consideră că celebritățile precum Angelina Jolie, Nicole Kidman și Victoria Beckham reprezintă exemple nerealiste și că, în mod eronat, le dau impresia mamelor obișnuite că ar trebui să slăbească la fel, kilograme multe, în zile puține. Și româncele au “exemplele” lor - cazul Nicoletei Luciu, care a scăpat de aproape 700 de grame pe zi (30 kg in 45 de zile), făcându-le pe doamnele și domnișoarele care tocmai au născut să creadă că este normal să-și propună astfel de obiective.
Reușită
“La noi, la centrul de pregătire pre și post natală Pronatal, vin unele mame care spun că vor să slăbească urgent 20 de kilograme. Trebuie să înțeleagă însă că o femeie are nevoie de nouă luni să devină mamă și de alte nouă luni pentru a reveni la formele inițiale”, spune Teodora Mada, mamă a doi copii, unul de șase ani și altul de doi ani, kinetoterapeut și administrator al centrului. Cu a doua sarcină a pus 24 de kg, din care patru s-au dus la naștere. “Am scăpat de peste 24 de kg în nouă luni și soțul meu spune că acum arăt mai bine ca oricând. Fac mișcare în fiecare zi”, povestește Teodora. Realistă, Monica Negru, o tânără care a născut în urmă cu trei luni, spune că vrea să alăpteze până când copilul va împlini un an și abia apoi se va apuca de cură de slăbire, gândindu-se să încerce regimul disociat. “M-am îngrășat 14 kilograme pe timpul sarcinii. În afară de dulciuri, am mâncat de toate”, spune Monica, convinsă că, având o atitudine echilibrată, va ajunge din nou la formele inițiale.
Numai după înțărcare
Unele mame din Oradea, firi “egoiste”și “narcisiste” - cum le cataloghează nutriționistul Amorin Popa (șeful Clinicii de Diabetologie din Oradea) pe pacientele care riscă sănătatea copiilor, refuză să se alimenteze corespunzător pe perioada sarcinii, tocmai pentru a nu se îngrășa, cum este de altfel normal, până la 15 kg în nouă luni. “În general, în timpul sarcinii este normal ca femeile să pună maximum 15 kg”, spune Amorin Popa. Nutriționistul precizează că nicio cură de slăbire nu poate fi începută imediat după naștere, fiind foarte important ca proteinele să ajungă, prin alăptare, la sugar. “Alimentația hipocalorică este acceptabilă numai după ce mama nu mai alăptează”, spune Popa. Acesta a observat că cele mai multe obeze după naștere sunt femeile din mediul rural, care cred că un copil frumos e un copil gras. Nutriționistul spune că mamele care vor să slăbească nu trebuie să dea jos mai mult de 3 – 4 kg lunar, cel mult un kilogram săptămânal. “Cea mai periculoasă atitudine este aceea de slăbire prin înfometare, aceasta generând în cele din urmă o hiperalimentare”, explică specialistul. Secretul succesului în lupta cu kilogramele în exces stă în mesele mici și dese, hipocalorice, bazate pe fructe, legume și zarzavaturi. În ceea ce privește modelul celebrităților pe care încearcă să le copieze orădencele înfometându-se, nutriționistul atrage atenția că bărbații preferă femeile mai voluptoase, pe termen lung.
Flămânzirea, o greșeală
Antrenoarea de fitness Anca Wallmen precizează, de asemenea, că trebuie mâncat des și puțin, inclusiv seara, dar ceva foarte ușor (fructe sau iaurt). Decât o bucățică de ciocolată, este de preferat un sandviș cu de toate.“Nu aștepta rezultatele după o săptămână. Efectele ce apar ușor dispar la fel de repede. Slăbitul sănătos e încet și sigur. După ce începi să vezi efectele nu te lăsa”, spune Anca Wallmen. Ar fi indicat minimum trei antrenamente pe săptămână, exerciții gen circuit-viteză-rezistență.