Noua dobândă a BNR, aşteptată să domolească marşul preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii consideră că deciziile de politică monetară nu vor mai influenţa semnificativ evoluţia cursului de schimb Banca Naţională a României decide, în şedinţa de politică

Analiştii consideră că deciziile de politică monetară nu vor mai influenţa semnificativ evoluţia cursului de schimb

Banca Naţională a României decide, în şedinţa de politică monetară de astăzi, dacă va majora sau nu nivelul actual al dobânzii-cheie, precum şi cel al rezervelor minime obligatorii. Părerile analiştilor privind deciziile băncii centrale sunt împărţite.

O parte dintre analişti anticipează o menţinere a nivelului actual al dobânzii de politică monetară, în aşteptarea efectelor măsurilor luate anterior. Alţii însă sunt de părere că banca centrală va decide o nouă creştere cu jumătate de punct procentual a dobânzii, în condiţiile unei inflaţii încă destul de ridicate.

Banca centrală ar putea aştepta efectul măsurilor anterioare

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), anticipează o creştere până la 9,5% a dobânzii-cheie, deşi consideră că pasul corect ar fi menţinerea dobânzii. "În logica deciziilor luate până acum mă aştept la o creştere cu jumătate de punct procentual. Cu toate astea, consider că cel mai bine ar fi ca banca centrală să menţină nivelul actual pentru ca aşteptările inflaţioniste să nu fie afectate", a explicat Voinea.

La rândul său, Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analyst (CFA), se aşteaptă ca BNR să nu modifice nivelul dobânzii-cheie. "BNR va lăsa dobânda pe loc pentru că are nevoie să vadă efectele măsurilor pe care le-a luat până acum", a arătat Cabat. De aceeaşi părere este şi Florian Libocor, economistul-şef al BRD, care nu vede oportună majorarea dobânzii-cheie.

Pe de altă parte, sunt analişti care prevăd creşterea dobânzii, în condiţiile în care inflaţia se menţine la peste 8%. "Aşteptările noastre prevăd o majorare a dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, şi asta în condiţiile în care inflaţia va creşte sau se va menţine la un nivel ridicat", ne-a declarat Cătălina Constantinescu, analist în cadrul ABN AMRO Bank.

În plus, analistul este de părere că un nivel al dobânzii-cheie de 10% ar fi unul mai adecvat, însă BNR, probabil, se gândeşte să nu impulsioneze în acest mod creditarea în valută. O majorare până la 9,5% a dobânzii-cheie este anticipată şi de Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, susţine că majorarea dobânzii-cheie poate fi justificată şi de faptul că aceasta este ultima şedinţă de politică monetară înaintea Paştelui, când cererea de bunuri va creşte destul de mult. În ceea ce priveşte nivelul rezervelor minime obligatorii, analiştii nu prevăd o modificare a acestora.

Leul, expus unei posibile deprecieri

Analiştii susţin că măsurile monetare vor avea un efect de foarte scurtă durată atât a cursului de schimb, cât şi asupra inflaţiei. "Inflaţia este una structurală, nu mai poate fi redusă prin politică monetară, are nevoie de măsuri la nivel fiscal", a spus Voinea.

La rândul său, Libocor crede că invalidarea aşteptărilor pieţei ar putea genera o depreciere moderată a leului, iar confirmarea acestora ar putea aprecia uşor moneda naţională. "Indiferent de sensul în care leul va reacţiona, lucrurile vor reintra în normal", a apreciat economistul-şef al BRD. Cabat spune că leul s-a apreciat în ultimele şedinţe, în aşteptarea deciziilor, dar astăzi probabil acesta se va deprecia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite