Melania Medeleanu, la Adevărul Live, despre campania MagicHOME: Nu ne vom ridica de pe scaun până nu vom strânge 100.000 de SMS-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Melania Medeleanu, la Adevărul Live. FOTO: Dorin Constanda
Melania Medeleanu, la Adevărul Live. FOTO: Dorin Constanda

Jurnalista Melania Medeleanu a vorbit, la Adevărul Live, despre o campanie care a reuşit să sensibilizeze zeci de mii de oameni: MagicHOME. Scopul acţiunii este de a strânge fonduri pentru a investi într-un centru pentru părinţii care au copii bolnavi de cancer.

Adevărul: Cum a apărut ideea de MagicHOME?

Melania Medeleanu: MagicHOME s-a născut atunci când făceam vizite în în spitale, noi cei de la Magic Camp, şi pe lângă copilul bolnav de cancer pe care îl vizitam, aproape întotdeauna lângă patul lui era un scaun, iar pe scaunul acela, de fiecare dată, la fiecare vizită, vedeam un părinte, de cele mai multe ori, o mamă. Tot făcând aceste vizite ne-am întrebat dacă acest părinte se mai ridică vreodată de pe scaun. În afară de momentele în care se duce la toaletă sau pe hol ca să plângă. Ea cum se descurcă? Cât timp locuieşte aici, pentru că practic, locuieşte acolo lângă copilul său? Şi când am văzut că aceşti oameni stau cu zilele, săptămânile, cu  lunile şi că uneori au o borceluţă cu haine pe care o dau unui alt părinte din spital, care locuieşte în Bucureşti, şi-l roagă să îi spele hainele pentru ei sau pentru copii, ne-am dat seama că trebuie să facem ceva. Există astfel de proiecte, dar este clar că nu sunt suficiente.

La inceputul anului am făcut un test. Am vrut să vedem dacă acel părinte chiar se va desprinde de copilul său. Am închiriat un apartement cu patru camere, foarte aproape de Fundeni şi de I.OB.  De atunci, aproape 400 de oameni au trecut pe acolo. Este clar că nevoia este uriaşă. Este clar că oamenii ăştia au nevoie de un spaţiu unde să gătească ceva pentru copilul lor, să se spele, să se odihnească, pentru că ei trebuie să fie odihniţi a doua zi când se duc la copilul lor. Trebuie să fie cu forţe proaspete acolo pentru ei. Un alt lucru foarte important este că au nevoia cu cineva care să vorbească, să aibă lângă cine să plângă dacă e nevoie. Practic, este un refugiu pentru părinţi.

Ori în MagicHome-ul viitor, cel pentru care strângem acum bani, vor putea fi găzduiţi mulţi astfel de părinţi. 30 de persoane vor putea fi găzuite 360 de zile pe an. Vor fi voluntari, vor fi terapeuţi care să vorbească cu părinţii. Este vorba de o casă situată lângă Fundeni, care are trei etaje şi pe fiecare nivel va fi câte un apartament cu patru camere. Este suficient să trimiteţi un sms la numărul 8844 cu cuvântul „MAGIC“ pentru a face acest refugiu, care nu va fi exclusiv pentru părinţi, ci şi pentru copii. De foarte multe ori sunt copii care vin la tratament şi care, de exemplu, astăzi au de făcut trei analize, iar peste trei zile au de făcut alte analize. Unde să se ducă în tot acest timp? Poate unii dintre ei nu au bani să se ducă la hotel. De asemenea, vrem ca această casă să poată fi accesibilă şi pentru copiii care stau în scaun rulant. Mulţi dintre  ei şi-au pierdut, de exemplu, un  picior în urma bolii.

Câte sms-uri aţi primit până în acest moment?

Am strâns puţin peste 45.000 de mesaje în  5 zile. Însă pentru alte 55.00 mai este mult. Totuşi, cred că se vor găsi încă 55.000 de persoane care să doneze într-o Românie întreagă care să dea doi euro. Eu cred că este ceva realizabil. Nu o să ne ridicăm de pe scaun până nu strângem 100.000 de sms-uri.

Crezi că participarea a numeroase publice a ajutat campania?

Cred că nu este nevoie să fii vedetă pentru a reacţiona la acesată campanie. Orice om care a trecut vreodată printr-o astfel de experienţă, să stea pe un scaun lângă o persoană dragă într-un spital, rezonează imediat. Prin urmare, aş spune că oamenii din aceste vedete şi nu vedetele în sine sunt cei care au reacţionat. Acest lucru mă bucură pentru că ei au foarte mulţi prieteni sau foarte mulţi oameni care îi admiră, care pot trimite la rândul lor un sms.

Sunt sute de oameni care au stat deja pe scaun şi alte 867 de persoane erau înscrise când am verificat ultima dată. Sunt înscrieri făcute până undeva în ianuarie. Eu sper ca această campanie să nu dureze până în ianuarie şi să strângem banii mai repede.

Cum crezi că s-au simţit oamenii care au stat pe acel scaun?

Am lăsat un caiet în încăpere.  La un moment dat simţeam nevoia atât de tare să scriu ceva şi nu aveam pe ce. Aşa că am lăsat un caiet în încăperea respectivă. Caietul este aproape plin. Sunt nişte poveşti...Ne dăm seama că acesată campanie nu mai este doar despre strângerea de fonduri, e despre vindecare. Foarte mulţi oameni au împărtăşit experienţele lor de pe acel scaun din spital. Ne-au scris despre suferinţele prin care au trecut.Ne-au scris acolo despre copiii lor care nu mai sunt. Unii dintre ei, din contră, şi-au arătat recunoştiinţa:„ Am fost pe pat. Mama mea a fost pe scaun şi acum simt un pic din ce a simţit ea.Şi îi sunt recunoscătoare".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite