Medic: Spitalele sunt depășite, trebuie dărâmate

0
Publicat:

Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator, Cosmin Alexandrescu, atrage atenția că spitalele existente sunt extrem de vechi, cu circuite depășite și că ar trebui dărâmate. Potrivit lui, trebuie făcute spitale noi, dar în locul celor care deja există.

Clădire ambulatoriu / Foto: Arhivă
Clădire ambulatoriu / Foto: Arhivă

Acesta a mai adăugat la Prima News că spitalele sunt făcute în anii 70, când era o altă demografie.

„Planul de paturi şi spitalele din România au fost făcute în anii 70, când aveam cu totul altă populaţie, 22 de milioane în creştere, ajunseserăm la 23 de milioane imediat după Revoluţie, cu o altă demografie, numărul tinerilor era mult mai mare ca în prezent deoarece tinerii de astăzi sunt plecaţi peste hotare. Noi în realitate avem o populaţie de aproximativ 16 milioane de locuitori, o natalitate în prăbuşire, iar spitalele pe care le avem, în realitate, ar trebui rase toate pentru că sunt extrem de vechi, cu circuite complet depăşite. Trebuie făcute spitale, dar în locul celor care există şi readuse ţinând seama de modificările demografice care există. Sunt zone întregi din ţară care au fost depopulate”, a afirmat Cosmin Alexandrescu.

Acesta a mai precizat și că există județe unde sunt maxim doi specialiști pe o anumită specialitate, precum diabetologia. 

„Pacienţii aceia unde se duc? (...) Am propus ca medicina să se apropie de pacient, să existe o posibilitate care astăzi nu există de colaborare a medicului specialist de ambulator cu medicul de familie pentru a putea să integrăm serviciile medicale acordate pacienţilor cât mai aproape de ei în aşa fel încât să nu aglomerăm spitalele. Deocamdată nu există niciun răspuns”, a mai declarat preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator.

Realizare de ambulatorii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, într-o conferință de presă, că 69 de proiecte pentru realizarea de ambulatorii din 142 care au fost depuse au fost aprobate. Acestea vor fi finanțate prin PNRR, iar valoarea se ridică  la un miliard de lei.

„Proiectul iniţial prevedea pentru un buget de 80 de milioane de euro fără TVA, adică circa 400 de milioane de lei, să dezvoltăm minim 30 de ambulatorii de specialitate, dintre care 20 trebuiau să fie în zone mai puţin dezvoltate. A existat un apel deschis, deci orice instituţie dorea să dezvolte, instituţie spitalicească sau o autoritate locală care vrea să dezvolte o astfel de structură a putut să aplice. Au existat peste 140 de solicitări din partea diverselor instituţii medicale sau autorităţi locale”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Rafila a precizat că aceste ambulatorii de specialitate ajută pacientul să primească un diagnostic rapid și un tratament adecvat.

„Pentru că el oferă investigaţii medicale, adică analize de laborator, ecografie, radiologie, consultaţii multidisciplinare, de asemenea, pot fi implicate în programele de screening. Ca urmare a acestor investigaţii, pacientul poate să primească un diagnostic rapid, poate să primească un tratament adecvat, uneori poate primi tratamentul acasă. Adică îşi desfăşoară activitatea terapeutică la domiciliu sau se pot oferi tratamente şi în spitalizare de zi în astfel de ambulatorii. Şi lucrul acesta, servicii medicale aproape de cetăţeni, constituie una dintre priorităţile Ministerului Sănătăţii”, a mai transmis Rafila.

Reabilitarea trebuie finalizată până sfârșitul anului 2024.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite