Mărturia unui protestatar: “M-am ascuns în curtea unei biserici”
0Unul din tinerii ce au participat la confruntările violente de duminică noaptea descrie intervenţia forţelor de ordine: "A fost la limita dintre tragic şi comic"
Pe scurt, povestea e cam aşa. "Andy", poreclă, nu un nume real, s-a aflat printre manifestanţi, duminică noaptea, în timpul confruntărilor violente cu jandarmii. Zice că nu e ultras, deşi, a doua zi, se lăuda cu faptele sale de vitejie, într-o serie de mesaje, traduse în engleză, şi publicate pe Facebook.
"Andy" mai zice şi că nu face parte din nicio galerie a unei echipe de fotbal, nici din vreun partid politic. Iese în piaţă din simţ civic, îşi doreşte cu asprime căderea regimului Băsescu şi nu suportă bucureştenii care au preferat un drum la mall, sau să stea în faţa televiziorului, în loc să iasă în piaţă şi să-şi ceară drepturile.
În rest ceea ce urmează este o schiţă de portet a unui absolvent de ASE, actual angajat în "domeniul investiţiilor financiare" şi, ocazional, fugar pe străzile Capitalei, urmărit de echipajele de jandarmi.
"Am o problemă cu regimul Băsescu"
Ca să stabilim de la început. Numele tău real este cel de pe contul de facebook sau cel din adresa de e-mail?
Numele meu real nu este nici cel de pe facebook, nici cel din adresa de e-mail. Nu vreau să-mi fac public numele real, o să folosim un pseudonim, o poreclă, "Andy". Îţi pot spune despre mine că am terminat Academia de Studii Economice din Bucureşti si în prezent lucrez în domeniul investiţiilor financiare. În general informaţiile de pe pagina mea de facebook sunt reale în funcţie de circumstanţe, în măsura în care îmi folosesc la ceva; altfel - sunt inventate.
Cum şi de ce te-ai decis să ieşi, duminică seara, în piaţă?
Eu personal am o mare problemă cu regimul Traian Băsescu din următoarele motive punctuale: încalcarea Constituţiei României, încălcarea legilor ţării şi a procedurilor parlamentare, presiunile exercitate asupra judecătorilor - în special a celor de la Înalta Curte, folosirea serviciilor secrete ca instrumente de represiune politică şi socială. Putem detalia fiecare din aceste puncte, şi fiecare - luat separat - e un motiv întemeiat de protest.
Defineşte-mi te rog ce înţelegi tu prin mişcare de protest. Cum vezi protestul de la Universitate: ţi se pare eficient sau nu?
Vorbind strict în lumina celor întâmplate în ultimele zile, protestul e actul public prin care societatea denunţă saturaţia la care s-a ajuns din anumite privinţe. Sigur, eficienţa unui protest poate fi judecată numai prin nivelul în care revendicările punctuale sunt satisfacute - în cazul de faţă singura astfel de revendicare fiind demisia lui Traian Basescu. Mă întrebi dacă această revendicare va fi satisfacută? Nu, nici în 30 de ani de protest zilnic, cu 1000 de oameni, Traian Basescu nu ar putea fi determinat să-şi dea demisia.
"M-am simţit ca la festivalul de la Pamplona"
Cum caracterizezi intervenţia jandarmilor de duminică seara? Am citit notele tale de pe facebook, dar aş dori, dacă poţi, să-mi povesteşti, cu cât mai multe amănunte posibile, confruntările cu jandarmeria.
Ştii festivalul de la Pamplona, când se dă drumul la o cireadă de vite şi 1000 de oameni aleargă în faţa vitelor? Exact aşa m-am simţit duminică seara, alergam ca la Pamplona cu jandarmii după mine. Intervenţia jandarmilor a fost la limita dintre tragic şi comic: pe de-o parte incredibil de lenţi în confruntarea cu protestatarii violenţi, pe de altă parte lovind şi agresând cu o ferocitate extraordinară trecători care nu aveau nici în clin, nici în mânecă cu protestul în general.
Să luăm lucrurile cronologic...
Cronologic. Duminică, în jurul orei 22:00, am parasit Piaţa Universităţii. Intenţionam să mă îndrept spre Piaţa Unirii, iar de acolo să iau un taxi spre casă, însa în zona spitalului Colţea am nimerit în mijlocul unei confruntări între protestatari violenţi şi Jandarmerie. Mi-am acoperit faţa cu fularul pe care îl aveam. Erau persoane, tineri, care aruncau cu pietre către un cordon de jandarmi masat mai în spate, către intersecţia de la Universitate. Alte persoane stăteau pe margine şi priveau. Am reuşit să fac câteva poze cu telefonul mobil în această zonă. A urmat o intervenţie în forţă a jandarmilor, precedată de o salvă de gaze lacrimogene. Am alergat pe o stradă adiacentă, unde, ulterior, au ajuns mai mulţi protestatari. Am continuat spre Piaţa Unirii alături de aceşti protestatari.
La ce oră ai ajuns în Unirii?
Cam la 22:30. Erau deja adunate câteva sute de persoane, fără a exista însă şi o prezenţă a jandarmilor. O construcţie metalică fusese doborâtă, iar pe locul ei ardea un foc. Se spărgeau geamuri, se aruncau obiecte pe foc, se striga "moarte lui Băsescu" şi "moarte băncilor". Jandarmii, aflaţi în depărtare, erau şicanaţi constant cu pietre de protestatari. Am auzit în jurul meu îndemnuri: "Haideţi pe ei cu pumnii şi cu picioarele că sunt puţini şi îi rupem".
Când au intervenit jandarmii?
În jurul orei 23:00. Cu un tun cu apă. Protestatarii au fost dispersaţi în mai multe direcţii. Eu m-am refugiat către Splaiul Independenţei. La gura de metrou dinspre Palatul de Justiţie un grup de protestatari încercau să spargă un automat de cartele GSM. Au fost aduse tomberoane şi răsturnate pe stradă pentru a crea o altă baricadă în faţa jandarmilor. Între timp au început să apară pe telefoanele mobile zvonuri că "s-a dat drumul la gloanţe de cauciuc". În depărtare, către podul Izvor, se vedeau echipaje SPIR care blocau drumul. A urmat o nouă salvă de gaze lacrimogene şi o intervenţie în forţă. Toţi protestatarii din grupul aflat în jurul meu au intrat pe străzile din centrul istoric, dar toate ieşirile erau blocate. Am vrut să mă predau primului echipaj de jandarmi, dar am auzit cum aceştia înjurau şi băteau alţi protestatari. Fără să mă vadă, am sărit gardul în curtea unei biserici şi m-am ascuns. Am rămas ascuns câteva zeci de minute, până au plecat. După care am ieşit şi am plecat către casă. Situaţia se calmase, nimeni nu m-a mai întrebat nimic.
"Protestele trebuie să continue"
Crezi că protestul în piaţă ar trebui să fie unul violent sau unul paşnic, de nesupunere civică?
Mi-ar plăcea să văd în continuare un protest paşnic, dar ferm. Însă, cu 1000 de oameni nu ne vom putea impune punctul de vedere. Părerea mea e că mult mai mulţi bucureşteni ar trebui să lase deoparte comoditatea şi emisiunile de divertisment şi să iasă afară să-şi ceară drepturile. Au fost mai mulţi oameni la mall decât la protest duminică seara.
Faci parte din vreo galerie a unei echipe de fotbal?
Nu. Şi nici din vreun partid politic.
Să facem următorul exerciţiu: un amic din străinătate te-ar ruga să-i explici, în câteva cuvinte, ce s-a întâmplat duminică seara în Bucureşti: de ce au ieşit oamenii, cum au protestat, cum au fost ciocnirile cu jandarmii, etc. Ce i-ai răspunde?
I-aş descrie Beirut-ul din 1982.
Ai vreo simpatie politică?
Am viziuni de centru-dreapta, deşi mă tem să mai spun public aşa ceva.
Vei mai ieşi în piaţă dacă contextul o va mai cere?
Da, protestele trebuie să continue. Voi participa în continuare activ la protestul paşnic din Piaţa Universităţii.