Lecţia prezervativului înnodat
0în Parlament sau în Executiv. Ca să scape de gura lor, versaţii în ale politicii au înfiinţat Autoritatea Naţională pentru Tineret, care a ajuns pe mâna Dacianei Sârbu - 29 de ani -
în Parlament sau în Executiv. Ca să scape de gura lor, versaţii în ale politicii au înfiinţat Autoritatea Naţională pentru Tineret, care a ajuns pe mâna Dacianei Sârbu - 29 de ani - necăsătorită - PSD şi pe cea a lui Karoly Borbely - 30 de ani - necăsătorit - UDMR. Daciana a fost şefa tinerilor, Karoly este. Cei doi au reuşit să schimbe un singur lucru în această ţară prăpădită: au pus pe butuci taberele şcolare.
Daciana Sârbu, secretar de stat pentru tineret pe vremea când ministru la Educaţie era Alexandru Athanasiu, s-a supărat rău de tot pentru că i se băgau beţe-n roate. Lăsată de Athanasiu fără telefoane şi fără maşină de serviciu, Daciana s-a dus şi a plâns pe umărul lui Ponta, care a făcut agitaţie mare prin partid şi a obţinut colacul de salvare pentru emblema blondă a TSD-ului. A luat-o de la Ministerul Educaţiei, cu tot cu tabere şcolare, şi a dus-o la cancelaria lui Năstase. A fost prima lovitură mortală dată taberelor, urmând ca actuala Coaliţie să le dea lovitura capitală. Tânărului udemerist Karoly Borbely nu i-a plăcut cum sună în româneşte "tabere şcolare" şi le-a schimbat denumirea în "centre de agrement pentru tineret". Consiliat de o starletă Big Brother, Karoly Borbely a modificat şi structura organizatorică a răposatei Agenţii a Taberelor şi Turismului şcolar, iar acum, cu două săptămâni înainte de începerea vacanţei de vară, doar 32 la sută din cele 178 de tabere mai sunt în stare să-i primească pe tineri. Restul sunt în paragină. Cu toate acestea, în contextul actual al restructurării guvernamentale, de hoitul în descompunere al taberelor şcolare au început să tragă membrii taberelor politice. Blaga le-ar vrea la MAI, Marko Bela strânge din dinţi şi nu le lasă, Tăriceanu nici nu vrea să audă că profesorii le vor la Ministerul Educaţiei. Bătălia nu se dă nici pe clanţele rupte, care erau unse odinioară cu pastă de dinţi, şi nici pe pernele golite de fulgi după bătăile de seară din dormitoare. Miza o reprezintă valoarea imobiliară a terenurilor. După ce s-a prăduit tot în ţara asta, a mai rămas scoaterea la vânzare a bazelor de agrement pentru copii. Lăsarea lor în paragină poate a fost făcută intenţionat, astfel încât clientela să poată obţine un preţ bun.
Locul taberelor şcolare este la Ministerul Educaţiei, care ar trebui să se preocupe şi de activităţile extraşcolare ale tinerilor. E drept că bugetul învăţământului nu ajunge nici pentru salariile profesorilor, dar un parteneriat public-privat, coordonat de specialişti de la Educaţie, ar salva taberele şcolare. Acum, ele sunt administrate de oameni care nu au nici în clin, nici în mânecă cu sistemul educaţional. Taberele sunt organizate la comun. Tinerii de 24 de ani sunt amestecaţi cu bobocii de clasa întâi care cum vine primul cu banul. şeful actual al taberelor zice că nu e nicio problemă, ba chiar e bine că "unul mai mare poate împărtăşi celui mic din experienţa sa". Ce nu pricep autorităţile e că latura instructiv-educativă a taberelor şcolare e mult mai profundă decât o simplă lecţie de înnodat prezervativul, predată de cei mari celor mici.