Jeremy Sivits - condamnat la un an de inchisoare, degradat si trecut in rezerva
0Trimisului special al Guvernului Romaniei in Irak, Simona Marinescu, i s-a permis accesul in sala de judecata
Soldatul american Jeremy Sivits, gasit vinovat de abuzarea detinutilor irakieni, a fost condamnat, ieri, de catre Curtea Martiala la un an de inchisoare, degradat si trecut in rezerva pentru comportament necorespunzator. El a deschis seria proceselor in care compar militarii acuzati ca au maltratat detinutii irakieni de la inchisoarea Abu Ghraib. Sivits, in varsta de 24 de ani, din localitatea Hyndman din Pennsylvania, membru al Companiei 372 a Politiei militare americane, care a fotografiat abuzurile comise asupra detinutilor irakieni in inchisoarea de la Abu Ghraib, s-a declarat vinovat in fata Curtii Martiale, la Bagdad. El a recunoscut toate capetele de acuzare formulate impotriva sa: conspiratie la maltratare, tratamente necorespunzatoare aplicate detinutilor, abatere de la datorie prin neprotejarea prizonierilor, cruzime si maltratarea detinutilor de la Abu Ghraib. De profesie mecanic auto, Sivits a fost in ultimele luni gardian la inchisoarea Abu Ghraib, din apropiere de Bagdad.
Trimisul special al Guvernului Romaniei la Bagdad, Simona Marinescu, s-a aflat in sala de judecata. Dna Marinescu a povestit ca Sivits a declarat, printre lacrimi, ca i s-a ordonat sa insoteasca un detinut irakian pana intr-una din salile in care se desfasurau interogatoriile. Ajuns in incaperea in care detinutii erau supusi unor "umilinte infioratoare", i s-a cerut sa fotografieze piramida formata din trupurile goale ale prizonierilor - imagine devenita celebra. "Colegii mei mi-au spus ca agentii de informatii le-au dat ordin sa-i abuzeze in continuare pe detinuti, pentru ca metoda functiona, irakienii fiind cooperanti la interogatorii", a spus el. Sivits a mai admis ca stia ca actele de tortura erau ilegale, dar s-a supus ordinelor. Declaratiile lui Sivits pot fi de mare importanta pentru anchetatori, in vederea obtinerii de dovezi referitoare la ceilalti militari americani acuzati in acest caz. Din audierile in cazul Sivits a reiesit ca implicarea militarului in torturarea prizonierilor irakieni s-a redus la un singur gest - fotografierea piramidei umane.
Tot ieri au inceput audierile preliminare in cazul altor trei soldati americani: Charles Graner, Ivan Frederick si Javal Davis. Cei trei au fost audiati timp de cate 15 minute fiecare, dar au refuzat dreptul de a pleda si au dat raspunsuri laconice cu "da" sau "nu" la intrebarile ce le-au fost adresate. Ei au precizat ca inteleg acuzatiile formulate impotriva lor, dar au refuzat sa se declare vinovati sau nevinovati. Caporalul Charles Graner, in varsta de 35 de ani, este acuzat de conspirare in vederea maltratarii detinutilor, neglijenta, maltratare a detinutilor, atac asupra detinutilor, acte indecente, adulter si obstructionare a justitiei. Sergentul Ivan Frederick a fost acuzat de conspirare in vederea maltratarii detinutilor, neglijenta, maltratare a detinutilor si comiterea de acte indecente. Javal Davis, in varsta de 26 de ani, este inculpat pentru delicte similare si declaratii false.
Pentru aceste procese care se desfasoara in conditii de maxima securitate in Zona Verde controlata de coalitie in centrul Bagdadului a fost infiintat un tribunal special, fiind adus si un judecator militar de la bazele din Germania. Autoritatile coalitiei spera ca acest proces public sa demonstreze ca justitia americana nu ezita sa ii pedepseasca pe cei care se fac vinovati de abuzurile comise la Abu Ghraib. Totusi, camerele de luat vederi nu sunt admise in tribunal si doar un numar limitat de jurnalisti va urmari procesul.
Corespondentii irakieni ai Reuters - batuti si umiliti de militarii americani
Spirala acuzatiilor impotriva armatei americane e departe insa de a se opri aici. Agentia Reuters afirma ca trei dintre angajatii sai - doi ziaristi si un sofer de origine irakiana - au fost supusi la tratamente umilitoare din punct de vedere religios si sexual, dupa ce au filmat doborarea unui elicopter american. Angajatii Reuters au fost retinuti in captivitate, intre 2 si 5 ianuarie, intr-o tabara militara americana din apropiere de localitatea Fallujah. Dupa ce au fost eliberati, cei trei barbati au relatat superiorilor de la Reuters calvarul pe care l-au trait, dar nu au acceptat sa faca aceasta situatie publica decat atunci cand reprezentanti ai armatei americane au afirmat ca nu exista probe ale acestor maltratari si dupa ce informatiile despre torturile aplicate detinutilor din inchisoarea de la Abu Ghraib de langa Bagdad au devenit publice, demonstrand ca asemenea practici avusesera loc si in alte locuri. Cameramanul Salem Ureibi, corespondentul Ahmad Mohammad Hussein al-Badrani si soferul Sattar Jabar al-Badrani au fost constransi sa se puna in situatii umilitoare in fata soldatilor care radeau, isi bateau joc de ei si ii fotografiau. Ei au fost fortati sa-si bage degetul in anus si apoi sa il linga, precum si sa-si puna incaltamintea in gura, un gest extrem de umilitor in lumea araba. Ureibi, care intelege si vorbeste limba engleza mai bine decat ceilalti doi detinuti, spune ca militarii i-au propus sa intretina relatii sexuale, motiv pentru care se temea ca va fi violat. "Cand am vazut pozele de la Abu Ghraib, am plans. Am vazut ca si ei au suferit ca si noi", a declarat Ureibi. "Ancheta americana in acest caz ramane total nesatisfacatoare in ceea ce ne priveste. Dorim sa-i impulsionam pe americani sa-si reevalueze ancheta in lumina evenimentelor recente", a declarat purtatorul de cuvant al Reuters la Londra, Susan Allsopp. intr-un raport facut public inainte de relevarea situatiei create la inchisoarea de la Abu Ghraib, armata americana a conchis ca nu exista probe care sa ateste tratamentele rele carora le-ar fi fost supusa echipa de la Reuters. Luni, Agentia Reuters a primit o scrisoare - datata "5 martie" - prin care generalul Ricardo Sanchez, comandantul fortelor terestre in Irak, se declara convins ca ancheta a fost efectuata in "maniera scrupuloasa si obiectiva". Potrivit Reuters, Pentagonul nu a raspuns solicitarii agentiei britanice de a reevalua incidentul in lumina scandalului de la Abu Ghraib. La randul sau, postul american de televiziune NBC a anuntat ca si unul dintre corespondentii sai in regiune, Ali Muhammed Hussein Ali al-Badrani, de origine irakiana, a fost arestat impreuna cu cei trei angajati ai agentiei Reuters, fiind batut si maltratat.