Îngheţata, o combinaţie de uleiuri vegetale şi chimicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îngheţata este o combinaţie de uleiuri vegetale şi aditivi alimentari, spun specialiştii
Îngheţata este o combinaţie de uleiuri vegetale şi aditivi alimentari, spun specialiştii

Îngheţata care este comercializată în magazine nu este un produs tocmai sănătos, avertizează specialiştii de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC). Pe lângă faptul că poate favoriza îngrăşarea, dacă este consumată în exces, îngheţata este dezechilibrată din punct de vedere nutriţional, conţine acizi graşi saturaţi şi zahăr.

Concret, studiul făcut de APC a analizat 55 de produse tip îngheţată care se găsesc în magazine. Inspectorii au încercat să determine în ce măsură îngheţata este un produs de calitate, sigur pentru consum. În urma cercetării, s-a ajuns la concluzia că îngheţata cu ciocolată conţine foarte puţină cacao. 

Mai exact, cantitatea de cacao variază între 0,1% şi 3,2%, în timp ce la îngheţata de vanilie, vanilia lipseşte cu desăvârşire. Aceleaşi probleme au fost depistate şi în cazul produselor pe bază de lapte sau alune. 

„Dacă are prea multe ingrediente pe etichetă, iar gramajul de cacao e trecut la final, cel mai bine ar fi să lăsăm îngheţata respectivă la raft. Găsim suficiente alternative, important este să citim eticheta. Marele pericol îl reprezintă conţinutul mare de zahăr. Or, se ştie foarte bine că în perioada de vară caniculară zahărul este contraindicat, mai ales pentru copii”, susţin specialiştii. 

Excesul de îngheţată duce la obezitate 

Studiul mai arată şi că toate cele 55 de produse analizate prezintă cel puţin o declaraţie nutriţională corespunzătoare pentru 100 grame produs finit. În schimb, pe baza declaraţiei nutriţionale s-a constatat că îngheţatele analizate prezintă valori mari în ceea ce priveşte grăsimile. Aşadar, la unele produse, ajung până la 26 grame din 100 grame produs iar acizii graşi saturaţi, la unele produse, ajung până la 19 grame din 100 grame produs.

„Dacă cineva consumă îngheţată de două ori pe zi, nu prea e de bine. Există riscuri pentru că se face cumul de zaharuri şi de E-uri. Însă, din punctul meu de vedere, pericolul real este lipsa consumului de fructe şi lipsa de mişcare”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Constantin Ionescu - Târgovişte, nutriţionist şi diabetolog. 

Acesta susţine că excesul de îngheţată poate duce, în timp, la obezitate şi la alte probleme de sănătate. 

„Îngheţata industrială a ajuns să fie un amestec de uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune dacă sunt hidrogenate sau nu, zer praf, amidon, zahăr adăugat şi chimicale din belşug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutriţional prin conţinutul ridicat de acizi graşi saturaţi şi zahăr adăugat, nu trebuie consumat de către copii şi persoane cu afecţiuni cardiovasculare, diabet şi boli metabolice. Totodată, trebuie consumat ocazional de către adulţi, în cantităţi mici, de 40 - 60 de grame”, avertizează şi conferenţiarul Costel Stanciu, preşedintele APC România. 

Îngheţata, plină cu E-uri 

La rândul său, inginerul alimentar Adriana Dabija precizează că îngheţata este un desert lactat congelat, obţinut printr-un proces special de congelare, în compoziţia căruia intră lapte, materii prime de îndulcire, fructe sau sucuri de fructe, substanţe stabilizatoare, emulgatori, substanţe de aromă, coloranţi naturali şi sintetici.

„În prezent îngheţata, cu toate aromele şi varietăţile ei, este unul dintre cele mai apreciate produse lactate datorită valorii nutritive ridicate şi proprietăţilor senzoriale deosebite. Pe de altă parte, îngheţata din comerţ constituie unul din produsele alimentare cu cei mai mulţi aditivi încorporaţi”, susţine Dabija, adăugând că prea puţini sunt cei care şi verifică eticheta produselor atunci când le cumpără. 

În perioada verii, consumul de îngheţată creşte considerabil, subliniază medicii şi de aceea recomandă identificarea şi cumpărarea unor sortimente de îngheţată obţinute doar din ingrediente naturale, fără aditivi.

„E-urile sunt peste tot, problema apare dacă se mănâncă foarte multă îngheţată pentru că ea este foarte bogată în calorii şi grăsimi. Este o falsă impresie că îngheţata te răcoreşte. Mai sănătoasă este varianta cu iaurt, făcută în casă. Oricum, în această perioadă principala grijă este ca îngheţata să fie sigură, să nu fie contaminată şi frişca pe care o conţine să nu fie expirată”, a explicat şi profesorul Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite