Indemnizaţia mamelor, prima victimă a restrângerilor bugetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernanţii au stabilit un nou plafon pentru indemnizaţia de creştere a copilului
Guvernanţii au stabilit un nou plafon pentru indemnizaţia de creştere a copilului

Planurile românilor cu salarii mari care îşi doresc să devină părinţi ar putea fi date peste cap de o măsură pe care o pregătesc guvernanţii: plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor la 1.800 de euro pe lună. Măsura ar trebui să prevină abuzurile şi să elimine din povara statului plata unor sume colosale către unii părinţi.

Guvernanţii au stabilit un nou plafon pentru indemnizaţia de creştere a copilului: 1.800 de euro şi nu 85% din salariu, aşa cum este în prezent. O astfel de măsură ar elimina din povara statului plata unor indemnizaţii care depăşesc un miliard de lei vechi pe lună. Plafonarea anunţată de stat, cu care este de acord şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, riscă să îi bulverseze pe românii cu salarii mari care plănuiau să aibă un copil, atrag atenţia experţii, care nu susţin modificările propuse de Guvern.

Declaraţia care a făcut vâlvă în spaţiul public i-a aparţinut chiar ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, potrivit căreia proiectul de ordonanţă de urgenţă va fi realizat în cel mult două săptămâni.

„Vom intra cu celeritate pe aceste indemnizaţii de creştere a copilului. Vom plafona indemnizaţia la maxim cât există în Europa la ora actuală, adică 1.800 de euro cât are Germania. Peste 1.800 de euro nu poate să mai ia nimeni”, a spus ministrul Muncii la o emisiune televizată, adăugând că motivul care stă la baza măsurii este evitarea plăţii unor indemnizaţii colosale. „Nu cred că s-a gândit cineva că se va ajunge în situaţia să plăteşti mai mult de 1,5 miliarde (lei vechi n.r.) pe lună pentru un copil. Aceste indemnizaţii sunt în plată şi acum”, a completat oficialul.
De aceeaşi părere este şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, care spune că a fost informat cu privire la plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului. „Nu putem să avem 25.000 de euro indemnizaţie de creştere a copilului chiar dacă ne dorim acest lucru”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, făcând referire la cazul unui bărbat din Sibiu care a încasat timp de patru luni o indemnizaţie de 35.000 de euro, până ce veniturile sale au fost recalculate.

Cât pierde un părinte cu un salariu de 5000 de euro

În schimb, economiştii şi asociaţiile de părinţi spun că măsura ar încălca dreptul a mii de părinţi care au cotizat la bugetul statului, lunar. Peste 1.100 de părinţi ar putea fi afectaţi de acest proiect, comparativ cu 600, numărul celor care s-ar fi încadrat pentru plafonarea până la 8.000 de lei, după cum propusese Lia Olguţa Vasilescu  în mai.

Spre exemplu, economistul Gabriel Biriş afirmă că aplicarea acestei plafonări este profund nedreaptă pentru părinţi eligibili, care şi-au plătit toate taxele la stat.

„Afectează tocmai acea pătură socială care îşi permite să îngrijească propice un copil, dat fiind că posedă nişte venituri substanţiale. Această măsură nu poate fi considerată morală! Vorbim de salariul câştigat de mamă, de unde i-au fost retraşi bani pentru taxe şi impozite până cand a decis să rămână gravidă. Aceste femei au cotizat la stat, iar acum este rândul statului să ofere beneficii  pe măsura banilor taxaţi“, a arătat, pentru „Adevărul”, consultantul fiscal.

Potrivit acestuia, la un salariu de 5.000 de euro brut (22.800 lei), contribuţiile şi impozitele sunt 1.500 de euro (6.800 lei), părintele rămânând cu suma de 3.500 euro (16.000 lei), iar dacă se aplică indemnizaţia de 85% , părintele va avea 3.000 de euro (13.600 lei). În cazul în care, pe viitor, se va aplica acest plafon de 1.800 de euro (8.200 lei), mama va pierde 1.200 de euro (5.470 lei), adică 40% din indemnizaţie.

Plafonarea indemnizaţiilor dă peste cap planurile părinţilor

„Părinţii au nevoie de predictibiltate, asta însemnând că este  dăunător să schimbăm legea în  mai puţin de doi ani de la ultima modificare. Sunt zeci de mii de părinţi în România care aşteaptă un bebeluş. Ei l-au conceput în sistemul legal de acum, adică de 85% fără plafon, timp de doi ani. Ori asta înseamnă că ei şi-a plănuit viitorul pentru doi ani de zile în funcţie de acest venit, după forma reglementată în prezent. E anormal să se vină cu alte reguli acum”, a explicat Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei  „Mame pentru Mame“.

Ultima discuţie din spaţiul public cu privire la plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului avut loc în mai, când Olguţa Vasilescu propusese un plafon de 8000 de lei pentru indemnizaţia de creştere a copilului, iar şeful PSD Liviu Dragnea i-a reproşat colegei de partid că s-a grăbit cu divulgarea informaţiilor legate de  proiect, acesta afirmând că nu este de acord cu plafonarea, însă fără a oferi un motiv concret. „Eu i-am rugat pe toţi să fie puţin mai rezervaţi cu proiectele sau cu ideile pe care le au până când nu se conturează proiectul complet în ceea ce priveşte salarizarea şi nu numai.  Nu mai răspund la tot felul de idei care vin din partea unora”, a declarat la acea vreme liderul PSD.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite