Ieftinirea medicamentelor va duce la dispariţia unor tipuri de doctorii şi la falimente ale producătorilor locali, avertizează o asociaţie de profil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii români din industria farmaceutică atrag atenţia că măsura prin care vor fi reduse preţurile la medicamente va duce la dispariţia unor produse sau la retragerea voluntară din fabricaţie a medicamentelor aflate sub pragul de cost. Aşa susţine Dragoş Damiam, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Potrivit unei estimări făcute de compania de cercetare de piaţă Cegedim, reducerea preţurilor la medicamente impactează în mod deosebit fabricile din România, scăderea cifrei lor de afaceri mergând pe medie la peste 25%, faţă de doar 9% în cazul companiilor fără expunere industrială.

„Această prăbuşire a preţurilor, deci a cifrei de afaceri, va duce la dispariţia sau retragerea voluntară din fabricaţie a medicamentelor aflate sub pragul de cost, la decăderea nivelului tehnologic şi a competititivăţii şi, nu în ultimul rând, la mai puţine taxe colectate de statul român, pentru că toate fabricile din România sunt entităţi plătitoare de taxe locale”, a explicat Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

medicamente

Specialistul spune că nu doar distribuitorii au de suferit din cauza acestor reduceri de preţ. Unde de şoc vor fi resimţite pe canalele de distribuţie pentru că la noile preţuri de medicamente generice, reţetele comerciale nu vor avea interesul să le distribuie şi le vor scoate din nomenclator. Damian arată că un alt efect va fi creşterea adaosurilor, atât la nivelul distribuitorilor cât şi la nivelul farmaciilor, în lupta pentru supravieţuire.

Se vor scumpi medicamentele care se dau la liber

„Asta va duce la creşterea clawback-ului la producători”, continuă Dragoş Damian. Preşedintele APMGR mai atrage atenţia că pacienţii vor ajunge să aibă acces la medicamente de prescripţie scumpe. „Evident, se vor scumpi medicamentele care se dau fără reţetă. Toate acestea vor duce la creşterea coplăţii pacientului iar în cel mult un an de zile, la creşterea cheltuielilor de decontare şi la creşterea taxei clawback, inclusiv prin includerea de medicamente noi din import, în listele de compensare”, a completat Damian.

Preşedintele APMGR concluzionează că proiectul de ieftinire al medicamentelor în forma implementată este „pură demagogie avânt în plus un clar recul antieconomic”. „Este păcat să slăbim sau să închidem fabricile de medicamente. Aduc încredere investitorilor, credibilizează Bursa, sunt obiective strategice şi plătesc taxe în România”, completează Dragoş Damian, adăugând că fabricile de medicamente din România plătesc taxe şi impozite către bugetul ţării cât plătesc toţi ceilalţi jucători din sistemul sanitar la un loc.

900 de medicamente, scoase de la compensare

Peste 900 de medicamente au fost scoase de la compensare. Decizia le aparţine producătorilor din industria farmaceutică care au preferat să nu-şi mai depună dosarele pentru stabilirea preţului la produsele din portofoliu. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii asigură însă că pentru toate aceste medicamente există alternativă terapeutică. Aşa a anunţat Mihaela Udrea, directorul Direcţiei Farmaceutice din Ministerul Sănătăţii, care i-a asigurat însă pe pacienţi că pentru cele 900 de medicamente delistate există alternative terapeutice.

„Produsele pentru care nu s-au depus dosare pentru stabilirea preţului sunt vreo 900 la număr, atât medicamente generice (ieftine, n.r.) cât şi medicamente inovative (scumpe, n.r.) dar pentru ele există alternativă terapeutică, astfel că nu suntem afectaţi de aceste decizii luate de companii”, a declarat Udrea, adăugând că ordinul privind reglementarea noilor preţuri la medicamente a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

De ce s-a tot amânat intrarea în vigoare a noilor preţuri

În prezent, Ministerul Sănătăţii încă lucrează la soluţionarea contestaţiilor depuse de producătorii de medicamente, iar cel mai probabil pe 15 iunie, cele două cataloage care vor stabili preţurile medicamentelor vor fi înaintate şi reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Oficialii nu au estimat însă când vor intra noile preţuri în vigoare, deşi promit că pacientul va simţi ieftinirea în această vară. Udrea a explicat şi motivele pentru care termenul de intrare în vigoare a noilor preţuri a fost amânat de mai multe ori.

Co-existenţa a două cataloage, tentativă de păcălire a minimului european

Însă preţurile la medicamente se vor mai schimba o dată. Asta pentru că imediat ce noile cataloage de preţuri vor intra în funcţiune, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii intenţionează să lucreze la o nouă lege prin care să fie statuată modalitatea de calcul a preţului la medicamente. În prezent, ea se face prin ordin de ministru, astfel că este schimbată în funcţie de orientarea partidului aflat la guvernare.

„La finalul acestei sesiuni parlamentare, imediat cum intră în vigoare ordinul şi cele două cataloage - catalogul naţional public, respectiv catalogul naţional CANAMED, vom începe să ne gândim la un nou sistem şi la o nouă modalitate de calcul a preţului la medicamente”, a completat Udrea.

„Co-existenta a două cataloage de preţuri, unul cu preturile mici, active, si unul cu preţuri mari, “de păcălire” a minimumului european, este o soluţie sortită eşecului, pentru că evident toată UE va şti de catalogul cu preţurile mici iar in ţară va constitui o potenţiala ţintă de fraudare”, a precizat Dragoş Damian.

Farmaciştii au rămas cu medicamentele scumpe în farmacii

Pe de altă parte, Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, a declarat că sistemul se confruntă cu o criză a medicamentelor pe care autorităţile nu vor să o recunoască. „Farmaciştii nu îşi fac stocuri, nu vor să cumpere medicamente pentru că rămân pe pierdere”, a explicat farmacista.

Şi reprezentanţii distribuitorilor de medicamente din România afirmă că situaţia este gravă. „Este isterie peste tot. Farmaciile încearcă să-şi elimine stocurile şi s-a ajuns la un blocaj din cauza acestei incertitudini încât nu au mai comandat nimic. Vânzările noastre au scăzut pe toate produsele. Problema este că produsele ieftine din farmacii s-au epuizat şi farmaciştii au rămas cu medicamente scumpe, pe care nu reuşesc să le vândă”, au precizat oficiali din rândul distribuitorilor.

Distribuitorii mai susţin că o idee pe care autorităţile le-au indus-o pacienţilor este aceea că toate medicamentele se vor ieftini din vară, lucru neadevărat în opinia lor. „Unele medicamente se vor ieftini, altele vor stagna ca preţ, iar altele se vor scumpi, ca urmare a reactualizării cursului euro. Sunt pacienţi care stau la limita stocului şi cred că vor plăti mai puţin, dar nu este aşa în cazul tuturor medicamentelor”, au completat oficiali din rândul distribuitorilor.

La rândul său, Petru Crăciun, directorul general al companiei de cercetare de piaţă Cegedim, spune că abia la anul vom putea discuta despre efectele reale ale măsurii. „Ne jucăm cu focul, în 2016 sunt şanse să nu mai fie toate aceste produse care există acum. Una e să nu avem un medicament în farmacie timp de o lună sau două şi alta e ca producătorul să plece din România”, a conchis şeful Cegedim.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite