Etapa a III-a de imunizare anti-COVID: cum şi de când va funcţiona programul de vaccinare pentru tot restul populaţiei
0Cetăţenii din categoria „populaţie generală”, care intră în etapa a III-a de vaccinare, se vor putea înscrie de la jumătatea lunii pe plaforma de imunizare pe lista de aşteptare, iar la eliberarea unor locuri vor fi programaţi efectiv pentru vaccinare
Populaţia generală se va putea înscrie la vaccinare din data de 15 martie, a anunţat coordonatorul campaniei de imunizare împotriva COVID-19, colonelul Valeriu Gheorghiţă. Programarea se va face în doi paşi, în funcţie de centrul de vaccinare ales şi de disponibilitatea serului, la momentul respectiv. Practic, imunizarea efectivă a celor din categoria „populaţie generală” va putea începe din 1 aprilie.
„Lista de aşteptare va fi disponibilă pe platformă din data de 15 martie. Într-adevăr, prin operaţionalizarea listei de aşteptare, fiecare persoană va avea posibilitatea să opteze pentru un centru de vaccinare, va putea vizualiza câte persoane se află în faţă şi astfel poate estima şi momentul în care ar putea fi vaccinată. De ce am amânat această operaţionalizare a listei de aşteptare? Pentru că ne-am dorit, practic, să putem activa toate centrele de vaccinare, cele peste 750 de centre de vaccinare prevăzute în actuala campanie de vaccinare, tocmai pentru a da posibilitatea persoanelor să opteze pentru unul dintre aceste centre. Dacă operaţionalizam lista de aşteptare mai devreme de a pune în activitate aceste centre de vaccinare, reduceam foarte mult din opţiunile pentru care o persoană ar fi putut să dorească să opteze. Ori, din acest punct de vedere, cred că din 15 martie această listă va fi disponibilă şi fiecare persoană care doreşte să se vaccineze o poate accesa înscriindu-se pe această listă. Trebuie să ţinem cont de un aspect – după ce va deveni disponibilă această listă de aşteptare, programarea efectivă, adică ocuparea unui loc în platformă, se va efectua doar din această listă de aşteptare. Practic, nu vor mai exista persoane care se vor programa direct pe un loc liber pentru că platforma va avea această primă opţiune, de a notifica în prima etapă persoanele care sunt în lista de aşteptare. Se aşteaptă 24 de ore pentru confirmarea programării din partea persoanelor notificate şi abia apoi, dacă nu se ocupă toate locurile, vor fi vizualizate de către ceilalţi”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Cum scăpăm de „rateurile” platformei de programare
Mai exact, înscrierea pe lista de aşteptare se va putea realiza prin accesarea online a platformei de programare, dar şi prin intermediul serviciului de call center realizat cu personal al Ministerului Apărării Naţionale. Românii sunt încurajaţi să acceseze ambele variante, mai ales că platforma de programare mai poate de unele erori, cum s-a întâmplat şi în cursul weekendului trecut, când a afişat în mod eronat că nu mai sunt locuri pentru programarea persoanelor cu vârste peste 65 de ani pentru imunizarea cu vaccin furnizat de Pfizer & BioNTech, iar înscrierea a fost posibilă numai prin accesarea serviciului de call center. Pentru evitarea unor astfel de probleme, experţii IT le recomandă celor care vor să se programeze să şteargă, înainte de accesarea platformei puse la dispoziţie de STS, istoricul de navigare sau memoria temporară (cache) a browserului de internet de pe dispozitivul accesat. În plus, la o primă eroare întâlnită pe platforma de programare, este recomandată închiderea şi redeschiderea browserului de internet.
Dacă problemele persistă sau dacă soluţiile recomandate nu vă sunt la îndemână, puteţi apela serviciile de call center. Concret, sunt aproape 600 de operatori care, cu timpi minimi de aşteptare, pot prelua 600 de apeluri telefonice într-un interval de aproximativ 5 minute.
40.000 de inoculări pe zi
Coordonatorul campaniei de vaccinare a susţinut că de ieri vor fi vaccinate cel puţin 30.000 de persoane în fiecare zi. „A fost o scădere cauzată de numărul limitat de doze din luna februarie, în sensul în care pe baza calendarului de livrare am blocat locurile la programare după 11 februarie şi am deschis noi locuri din 1 martie. De luni (ieri - n.red.) vor fi cel puţin 30.000 de persoane vaccinate în fiecare zi, vom avea zile în care vom depăşi 40.000 de persoane vaccinate. Această scădere din ultimele zile nu este cauzată de scăderea adresabilităţii persoanelor, ci a fost generată de lipsa programărilor, care la rândul ei a fost cauzată de o indisponibilitate a dozelor”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.
De la debutul campaniei de vaccinare în România, în 27 decembrie, numărul total al persoanelor vaccinate cu cel puţin o doză a ajuns la 915.761, dintre care 707.295 au fost vaccinate cu Pfizer, 77.812 cu Moderna, iar 130.654 cu AstraZeneca.