De astăzi, românii primesc reţete electronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DEBUT Începând de astăzi, românii ar trebui să primească reţete electronice. Specialiştii susţin că sistemul va funcţiona fără probleme şi va deveni obligatoriu începând cu anul 2013

După mai multe încercări, în sfârşit, sistemul de prescripţie electronică este gata de utilizare. Specialiştii în domeniu strigă la unison că sistemul este perfect funcţional, iar prin intermediul acestuia va creşte calitatea actului medical din România.

„Construcţia sistemului informatic de prescripţie electronică a fost finalizat la 30 mai, iar începând cu 2 iulie va putea fi utilizat de medici şi farmacişti", a subliniat medicul şef de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Marius Filip.

Până la 1 ianuarie 2013 sistemul va funcţiona în paralel cu cel clasic, iar de la această data va fi obligatoriu. Totuşi, mulţi medici nu şi-au achiziţionat încă softul, deşi este gratuit, cu toate că specialiştii în domeniu susţin că „ar trebui să-şi dea interesul, pentru că este în beneficiul lor şi al pacienţilor".

Acces mai rapid la medicaţie şi monitorizarea cheltuielilor

Reprezentanţii CNAS susţin că acest gen de prescripţie va fi în beneficul pacienţilor, în primul rând. Ei vor sta mai puţin timp în farmacie în timp ce li se dau medicamentele, iar erorile medicilor vor fi aproape complet diminuate.

„Implementarea sistemului de prescripţie electronică este în beneficiul pacienţilor, mai ales că reţeta cuprinde un mecanism avansat de ghidare al medicului în momentul prescripţiei - prescrierea asistată, prin care se fac corelări între diagnostice, medicaţia recomandată, vârsta şi sexul pacientului, se primesc atenţionări legate de prescrieri anterioare care pot pune în pericol sănătatea pacientului, doze maxime, indicaţii şi contraindicaţii", detaliază medicul şef de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Marius Filip.

În ceea ce-i priveşte pe medici, aceştia nu vor mai fi nevoiţi să cheltuiască bani cu tipizatele. Ei vor primi 100 de lei pe lună timp de doi ani pentru că folosesc prescrierea electronică.

În plus, reprezentanţii CNAS mizează şi pe o mai obiectivă monitorizare a cheltuielilor din sistem pentru medicamentelor compensate. S-a estimat că prin introducerea reţetei electronice se vor reduce „pierderile" din sistemul prescrierilor cu minimum 10%. De asemenea, sistemul este conceput şi pentru a creşte calitatea actului medical şi reducerea riscului de eroare pe parcursul procesului de prescripţie şi eliberare a medicamentelor, scrisul medicului creând multe situaţii neplăcute în trecut.

2.188 de teste funcţionale

Cei care au realizat sistemul oferă garanţii că nu se va repeta istoria Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), care s-a blocat o bună perioadă de timp.

„S-au efectuat 2.188 de teste funcţionale pe acest sistem. Am simulat introducerea a mii de reţete pentru a ne asigura că softul pentru prescripţie şi eliberare a reţetelor electronice este funcţional. Am explicat şi medicilor principiile de funcţionare şi sperăm ca în următoarele 3-4 luni cel puţin 40% din medici să folosească prescripţia electronică", a declarat Dragoş Bobran, reprezentant Siveco România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite