Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis: preoţii nu se pot asocia în sindicate
0Preoţii din România şi, prin extensie, cei din alte state europene nu pot forma sindicate. Aşa au decis judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), în cazul sesizării făcute de preoţii români care au înfiinţat, în aprilie 2008, sindicatul „Păstorul cel Bun”.
După ce preoţii care au înfiinţat sindicatul au primit decizia definitivă a instanţei care prevedea că feţele bisericeşti nu pot forma sindicate, aceştia au atacat decizia la CEDO. Procesul a început în 2009, iar audierile în faţa judecătorilor au început în noiembrie 2012. La începutul săptămânii, Curtea de la Strasbourg a ajuns la aceeaşi concluzie ca şi ultima instanţă din România: preoţii nu au voie să formeze sindicate.
Decizia a fost una controversată, şase din cei 17 judecători exprimându-se în favoarea asocierii preoţilor în sindicate, iar unul a fost de acord cu decizia majorităţii, însă a insistat să fie formulată diferit.
În mai 2008, mai mulţi preoţi din România căutau să devină membri de sindicat
Asta în condiţiile în care problema asocierii preoţilor în sindicate a căpătat amploare la sfârşitul lunii mai 2008, după decizia Tribunalului Craiova – prima instanţă de judecată – care a decis că acest fapt este legal. În iunie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a reacţionat, anunţând că preoţii care formează sindicate încalcă legea şi canoanele bisericeşti.
În urma presiunilor Bisericii şi mai ales după decizia definitivă a ultimei instanţe de judecată, mulţi dintre preoţi au început să se retragă din sindicat, iar cei care au înaintat plângerea au cerut protejarea identităţii. Deşi au admis această cerere, judecătorii CEDO au hotărât că presiunile – cele pentru care s-au adus probe – s-au produs după iniţierea procesului la Curtea Europeană şi că nu pot fi luate în considerare.
Guvernul României s-a împotrivit asocierii preoţilor în sindicate
Reprezentanţii Guvernului României, Arhiepiscopiei Craiovei, Patriarhiei Rusiei, precum şi persoane importante din Polonia, Grecia, Georgia şi Moldova, au exprimat opinii împotriva asocierii preoţilor în sindicate, în timp ce în favoarea asocierii s-au pronunţat t ong-urile Becket Fund (Fondul Becket) şi Center for Law and Religion Studies (Centrul pentru Legislaţie şi Studii Religioase), care au făcut trimitere la un caz oarecum asemănător judecat în Statele Unite – unde sindicalizarea preoţimii este permisă.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pus punct, din perspectivă juridică, unei mişcări de revoltă şi frondă la adresa Canoanelor şi ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române iniţiată de un număr de câteva zeci de preoţi, nucleul de putere fiind localizat în Oltenia. Iniţial, Sindicatul Păstorul ce Bun s-a constituit ca vârful de lance al unor acţiuni îndreptate împotriva Mitropolitului Teofan al Olteniei, care prin reformele administrative iniţiate devenise incomod.
Pe fondul tensiunilor din preajma alegerilor pentru noul Patriarh al Bisericii, după plecarea la Dumnezeu a veşnicului de pomenire Patriarh Teoctist, conducerea Sindicatului Păstorul ce Bun şi-a descoperit valenţe de forţă naţională, liderii sindicalişti fiind tot mai prezenţi în presa locală şi centrală, în încercarea de a influenţa rezultatul votului din Sfântul Sinod.
Alegerea ca Mitropolit al Olteniei a Înalt Prea Sfinţitului Părinte Acad. Dr. Irineu, după alegerea IPS Teofan în scaunul mitropolitan al Moldovei, a deschis o nouă etapă în existenţa acestei aberaţii de libertate numită Sindicatul Păstorul cel Bun. Prin negocieri şi în unele cazuri, prin acordarea iertării, situaţia a fost relativ detensionată, însă câţiva lideri sindicalişti au continuat lupta la CEDO. Acum se confruntă cu înfrângerea şi cu toate consecinţele care vor decurge de aici.