Cum s-a modificat atitudinea românilor faţă de serurile anti-COVID, după condiţionarea relaxării în funcţie de rata de vaccinare - Sondaj IRES

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Condiţionarea unor măsuri de relaxare de rata de vaccinare îi determină pe unii români să-şi schimbe atitudinea în legătură cu vaccinul anti-COVID. 18% dintre cei chestionaţi în cadrul unui sondaj IRES au declarat că şi-au modificat decizia, după acest anunţ al autorităţilor.

Autorităţile au anunţat că unele măsuri viitoare de relaxare vor fi condiţionate de atingerea unei rate de vaccinare. Sondajul IRES arată că, în prezent, 2 din 3 români sunt favorabili vaccinării anti-COVID-19, iar 3 din 10 sunt împotriva vaccinării, în timp ce 4% nu au o poziţionare.

incredere romani vaccin

Cui revine meritul pentru gestionarea pandemiei

Meritul pentru relaxarea restricţiilor din această perioadă revine cetăţenilor pentru că au respectat măsurile de protecţie, cred 6 din 10 români. 18% dintre respondenţi cred că meritul este al Uniunii Europene pentru că a sprijinit România în gestionarea pandemiei. 8% îi atribuie acest merit Preşedintelui, iar 4% Primului-Ministru.

meritul autoritatilor

Ce spun românii despre oportunitatea măsurilor de relaxare

Măsurile de relaxare anunţate de autorităţi în 13 mai sunt agreate de un procent ridicat dintre români, susţinerea publică depăşind 75% pentru permiterea organizării în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau altor evenimente culturale cu număr limitat de spectatori, vaccinaţi sau testaţi, ajungând la 98% pentru revenirea la normal a programului magazinelor.

Peste jumătate dintre respondenţi sunt de părere că aceste măsuri au fost luate la momentul potrivit, în timp ce peste un sfert cred că au fost luate prea târziu, iar 17% sunt de părere că au fost luate prea repede.

oportunitate masuri

Cine a profitat cel mai mult de măsurile de relaxare

Peste o treime dintre români spun că au profitat, din 15 mai, de relaxarea restricţiilor, cu precădere bărbaţii, tinerii, respondenţii cu studii medii şi superioare şi cei care locuiesc în oraşe. Cei mai mulţi au renunţat la purtarea măştii în spaţiile publice deschise (66%), aproape un sfert (23%) au circulat după ora 22.00, iar 1 din 10 a participat la o petrecere, alţi 9% s-au plimbat, 5% au mers la cumpărături după ora 21.00, iar 5% au ieşit la un restaurant sau la terasă.

masuri de relaxare

Care au fost cele mai dificile restricţii

17% dintre participanţii la studiu au spus că purtarea măştii a fost restricţia cel mai dificil de respectat în această perioadă (12% au indicat purtarea măştii în general, iar 5% purtarea acesteia în interior), în timp ce 40% indică diferite restricţii legate de circulaţie şi deplasări. Alţi 9% spun că a fost dificil să respecte rigorile legate de distanţarea fizică şi care au impus lipsa contactului cu cei dragi.

masuri de restrictie

95% dintre români susţin că vor păstra obiceiul de a se spăla pe mâini şi după relaxarea restricţiilor, trei sferturi spun că vor păstra distanţarea fizică, 6 din 10 respondenţi declară că vor continua să se întâlnească doar în grupuri restrânse, iar peste jumătate dintre participanţii la sondaj (58%) declară că vor continua să poarte masca de protecţie. Aproape un sfert (24%) dintre respondenţi spun că vor face mai mult cumpărături online, iar aproape 1 din 5 români (19%) susţine că va căuta angajatori care să îi permită să lucreze de acasă.

Pentru moment, pandemia a temperat apetitul românilor pentru vacanţa de vară în străinătate. Dacă în general, înainte de pandemie, 32% dintre români luau în calcul să îşi petreacă vacanţa de vară în afara României, anul acesta intenţionează să facă acest lucru doar 20%, procentul fiind mai mare în rândul tinerilor, a persoanelor cu studii superioare şi a celor care locuiesc în mediul urban.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite