Cum afli dacă stai într-o clădire cu risc seismic. „Acasă, în siguranță“, o nouă aplicație românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost lansată aplicația care îți spune dacă locuiești într-o clădire cu risc seismic. „Acasă, în siguranță” a fost dezvoltată de entități private care în ultimii ani au furnizat alte zeci de soluții digitale.

Aplicația „Acasă, în siguranță” a fost lansată miercuri, 11 octombrie 2023 SURSA: Code for Romania
Aplicația „Acasă, în siguranță” a fost lansată miercuri, 11 octombrie 2023 SURSA: Code for Romania

Informațiile publice privind riscul seismic al clădirilor rezidențiale din România au fost centralizate și sunt disponibile, de miercuri, 11 octombrie 2023, prin intermediul unei aplicații dezvoltate în colaborare de MKBT: Make Better și Code for Romania.

Aplicația se numește „Acasă, în siguranță” și oferă informații complexe privind riscul seismic, modalități de protecție și alte informații vitale despre locuire.

Pe „Acasă, în siguranță” poate fi consultată harta clădirilor rezidențiale expertizate în privința riscului seismic, clădiri a căror expertiză a fost comunicată și transmisă către Guvern.

Peste 9 milioane de români trăiesc în regiuni cu risc seismic, în vreme ce, potrivit datelor publice disponibile în acest moment, doar 0,073% din clădirile României erau expertizate cu privire la riscul seismic la ultima numărătoare (2011), mai spun autorii aplicației.

„Ne dorim propagarea unei culturi a prevenției”

„Nu am ales întâmplător să lansăm soluția <Acasă, în siguranță> în aceeași săptămână în care marcăm și Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor - 13 octombrie. Dar nu „la anul”, nu doar de 4 martie, nu doar în momentul unui nou cutremur, ci acum ne sunt necesare soluții ușor de accesat într-un teritoriu cu un asemenea grad de risc seismic, cu clădiri nesigure și populație nepregătită pentru situații de urgență”, arată Bogdan Ivănel, fondator Code for Romania.

image

Marina Bodog, cofondator MKBT: Make Better, a subliniat la rândul său că în aplicație se regăsesc de asemenea informații esențiale despre protecția cetățeanului.

„Am integrat pe platforma <Acasă, în siguranță> o hartă a stocului de clădiri rezidențiale expertizate în privința riscului seismic, cele a căror expertiză a fost comunicată și transmisă către Guvern. Și informație vitală despre protecția cetățeanului, prin care ne dorim propagarea unei culturi a prevenției, responsabilitate în ceea ce comunicăm, conștientizare și responsabilitate individuală, acțiuni de sprijin și control mai susținute. Dorim să ne aliem cu cât mai multe organizații și instituții din zone afectate de cutremure din România pentru a ajunge la cât mai mulți cetățeni. Ne dorim, de asemenea, să lucrăm cât mai îndeaproape cu autorități publice și instituții de cercetare cu atribuții în domeniul reducerii riscului seismic”, a spus Marina Bodog.

În aplicație este disponibilă atât harta clădirilor rezidențiale expertizate în privința riscului seismic, cât și materiale informative despre măsuri de reducere a riscurilor generate de activitatea seismică. Se regăsesc informații despre riscul seismic, date și statistici, știri despre acțiuni ale instituțiilor și organizațiilor active în domeniu, modificări legislative sau programe naționale relevante etc.

Prima soluție din campania „Așteaptă-te, române. #PUTEM3000”

„Acasă, în siguranță” este doar prima aplicație dintr-o serie de soluții digitale pe care Code for Romania, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume (cu o comunitate de peste 3.000 de ingineri voluntari), a anunțat că le lansează până la sfârșitul acestui an, în cadrul Campaniei „Așteaptă-te, române. #PUTEM3000”.

„În fiecare săptămână, Code for Romania lansează câte o nouă soluție cu care vom face România mai bună prin tehnologie, câte o soluție pe care ne-am fi așteptat să o avem într-un stat funcțional”, spun reprezentanții Code for Romania.

Deși organizația dispune de 3.000 de voluntari, și-a propus să mai adune „încă 3.000 de oameni care nici ei nu vor să mai aștepte”, oameni dispuși să doneze câte 4 euro pe lună pentru dezvoltarea de soluții digitale de care să beneficieze toți românii.

Code for Romania oferă încă din 2016 soluții digitale, pro bono, la probleme sociale sistemice și generalizate identificate. A creat până acum 45 aplicații, printre acestea numărându-se infrastructura digitală pentru gestionarea crizei Covid-19 și cea privind gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

MKBT: Make Better, partener în dezvoltarea aplicației „Acasă, în siguranță”, este o organizație-hibrid care activează în domeniul dezvoltării și regenerării urbane în România. Din 2014 oferă asistență tehnică în dezvoltare locală entităților publice și private. Colaborează cu peste 30 de comunități din România, sprjinind autorități locale, ONG-uri sau chiar companii, pe teme de interes cum sunt locuirea, reconversia urbană, implementarea sistemului de coguvernanță a spațiilor urbane etc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite