Criza face competitive produsele româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărfurile produse în ţară au înregistrat scăderi importante de preţ. Cele mai mari scăderi de tarife sunt pentru servicii, cu excepţia celor exprimate în euro, şi în sectorul construcţiilor.

În transportul aerian, criza a fost chiar benefică pentru călători, dar nu şi pentru companiile aeriene. Astfel, de la începutul anului, biletele de avion s-au ieftinit cu circa 30% faţă de anul trecut, ca urmare a promoţiilor introduse de companiile clasice de transport aerian, potrivit Soranei Moldoveanu, directorul general al companiei BCD Travel.

Tot pe segmentul turism, în acest an vor fi favorizaţi hotelierii şi proprietarii de pensiuni din România. Din cauza deprecierii leului în faţa monedelor internaţionale, multor români nu le va mai conveni să-şi petreacă vacanţa în străinătate şi vor prefera să meargă în concediu în România, spun operatorii din turism.

La capitolul retail, lucrurile stau bine mai mult pentru comercianţi şi producători, decât pentru cumpărători. Preţurile la alimente nu au scăzut, ba chiar s-au majorat cu circa 10% la unele dintre ele, ca urmare a deprecierii leului în faţa euro. În schimb, au crescut foarte mult vânzările de produse alimentare produse sub marcă proprie.

Acest lucru este benefic pentru fabricile româneşti de alimente şi bunuri de larg consum, deoarece aceste branduri sunt produse, în general, în ţara noastră.

Carburanţii, cu 20% mai ieftini

Declinul pieţei auto a avut un puternic efect asupra preţurilor carburanţilor, ca urmare a scăderii consumului. Astfel, dacă ţiţeiul avea în iulie 2008 o cotaţie de 147 de dolari pe baril, reculul din a doua parte a anului a adus preţul barilului la 50 de dolari, după minime de sub 35 de dolari la începutul anului.

Astfel, faţă de luna aprilie 2008, preţul carburanţilor este mai mic în prezent cu circa 20%. Ieftinirea carburanţilor a fost temperată, la 1 ianuarie 2009, de majorarea accizelor şi de impunerea normelor Euro5.

Electrocasnicele şi electronicele s-au ieftinit în medie cu 20% pe fondul înăspririi creditării, dar clienţii întârzie să apară. În plus, rata de înnoire a electrocasnicelor albe, de tipul frigiderelor sau maşinilor de spălat, este de doi sau de trei ani, iar românii şi-au înlocuit deja aparatele în perioada creditelor cu buletinul, ceea ce îi forţează pe comercianţi să iniţieze promoţii periodice.

Materialele de construcţii s-au ieftinit probabil cel mai mult, pe fondul reducerii drastice a cererii, dar şi al scăderii preţurilor la principalele materii prime. Oţelul şi cimentul s-au ieftinit cu 50%, iar restul materialelor, cu aproximativ 30%.

Mâna de lucru se găseşte mai uşor în prezent şi pretenţiile constructorilor au scăzut simţitor. Astfel, construcţia unei case a ajuns să coste aproape cu jumătate mai puţin decât pe timpul boomului imobiliar.

Ieftiniri în medie de 20–30%

Scăderea cererii i-a făcut pe producători şi pe comercianţi să caute soluţii pentru a impulsiona vânzările. Reducerea preţurilor reprezintă doar un aspect, pentru că de foarte multe ori la aceiaşi bani, clienţilor li se oferă mai mult decât înainte.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite