Cine se poate vaccina cu a patra doză de vaccin anti-COVID
0România a dat startul la administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID. Persoanele peste 18 ani pot cere să se imunizeze împotriva virusului în centrele de vaccinare şi în cabinetele medicilor de familie. Vaccinarea se face doar cu serul Pfizer BioNTech.
Administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID se poate efectua după minimum patru luni de la imunizarea cu doza booster şi este posibilă doar pentru persoanele majore, au anunţat ieri autorităţile. Practic, „se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârste de peste 60 de ani”, au mai precizat experţii sanitari.
„Dovada vaccinării cu doza a 4-a va fi reprezentată de adeverinţa de vaccinare, generată din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări, sau de certificatul digital”, arată sursa citată.
Vaccinul se poate administra persoanelor care au fost vaccinate cu 3 doze de Pfizer sau 3 de Moderna, cu 2 doze de Pfizer şi una de Moderna sau doua doze de Moderna şi una de Pfizer.
De asemenea, şi persoanele care s-au imunizat cu 2 doze de AstraZeneca şi o doză de Pfizer sau Moderna se pot vaccina cu cel de-al doilea booster.
Peste 100 de centre de vaccinare deschise în România
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a precizat că procesul de vaccinare cu doza a patra nu va fi dificil, întrucât sunt deschise peste o sută de centre de vaccinare în întreaga ţară, iar imunizarea se poate face şi în cabinetele a peste 3.000 de medici de familie. „Începând de astăzi (luni, 16 mai), cei care doresc să îşi facă doza 4 de vaccin împotriva COVID-19 se pot adresa centrelor de vaccinare şi medicilor de familie. Nu trebuie să fie neapărat medicul dumneavoastră de familie sau un anumit centru de vaccinare”, a precizat demnitarul.
Prin vaccinare se poate evita un nou val COVID
Specialiştii avertizează că începând din toamnă un nou val COVID va pune stăpânire pe Europa şi implicit pe România. Ţările din UE trebuie să dispună de planuri care să le permită să revină rapid la starea de urgenţă sanitară şi ar trebui, de asemenea, să accelereze vaccinările pentru a fi evitat un nou val al pandemiei, a anunţat comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides.
Doza a patra de vaccin s-a dovedit eficientă în Israel. Datele arată o creştere a nivelului de anticorpi fără a ridica probleme de siguranţă. Un studiu israelian arată că a patra doză de vaccin anti-COVID de la Pfizer reduce cu aproape 80% riscul de deces după infectarea cu SARS-CoV-2, faţă de 3 doze.
Lockdown în Coreea de Nord
Între timp, după aproape doi ani şi jumătate în care a susţinut că nu a înregistrat infecţii cu coronavirus, Coreea de Nord a anunţat săptămâna trecută primele decese. Capitala Phenian se află în lockdown de pe 10 mai, iar experţii medicali cred că o creştere a numărului de cazuri ar putea fi catastrofală pentru o ţară izolată şi lipsită de mijloace sanitare. Populaţia nu este imunizată cu niciun vaccin şi nu are deloc imunitate, deoarece nu a fost expusă la virus. Prin urmare, această situaţie ar putea favoriza un număr extrem de mare de îmbolnăviri severe şi decese.
Mai mult, Coreea are posibilităţi limitate de testare. Potrivit datelor OMS, Coreea de Nord a efectuat doar 64.000 de teste pentru detectarea infecţiei cu coronavirus de la începutul pandemiei.
General Motors şi Ford Motor reintroduc obligativitatea purtării măştilor
Situaţia pandemică nu este plăcută nici în SUA, care au înregistrat un număr mare de îmbolnăviri şi spitalizări din cauza virusului. Numărul în creştere a cazurilor a împins General Motors, Ford Motor şi Stellantis, compania-mamă a Chrysler, să reintroducă obligativitatea ca angajaţii să poarte măşti la fabricile lor din statul Michigan, unde există un număr ridicat de cazuri de COVID-19.
Şase comitate din sud-estul Michigan – inclusiv Wayne, Oakland, Macomb şi Washtenaw – sunt din nou menţionate de CDC ca având niveluri ridicate de COVID-19.
CDC recomandă purtarea măştilor în interior, în locuri publice din comitatele respective şi spune că 4,25% din comitatele din SUA sunt în prezent listate ca având niveluri ridicate de COVID-19.
Situaţia pandemică în România
În România, ieri, a fost prima zi după multe luni în care nu au fost raportate decese cauzate de COVID. În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 857. De asemenea, la ATI sunt internate 131 persoane. Dintre cei 131 pacienţi internaţi la ATI, 122 sunt nevaccinaţi.