Ce măsuri poate lua Ministerul Sănătăţii pentru limitarea cazurilor de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varianta BA5 a tulpinii Omicron devine dominantă la nivel internbaţional Foto: Arhivă
Varianta BA5 a tulpinii Omicron devine dominantă la nivel internbaţional Foto: Arhivă

Numărul de infecţii cu SARS-CoV-2 a crescut luni cu 1.123 faţă de ziua anterioară, ajungând la 3.288 de cazuri, din 1.830 de teste RT-PCR şi 9.692 de teste rapide antigenice, a informat Ministerul Sănătăţii.

Dintre cazurile noi, 627 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

În secţiile COVID din spitale se află internaţi 2.132 de pacienţi, gradul de ocupare a paturilor fiind de 8,78%. La ATI sunt internate 115 persoane, dintre care 95 sunt nevaccinate.

„Pare să fie mai transmisibilă”

Potrivit unei sinteze epidemiologice din perioada 11 iulie-17 iulie, se arată că varianta BA. 5 devine dominantă la nivel internaţional şi se anticipează o creştere a internărilor în secţii şi la ATI, în perioada următoare.

Întrebată de subvarianta BA.2.75 – Centaurus, a tulpinii Omicron –, cea mai nouă dintre cele depistate, Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că aceasta pare să fie mai transmisibilă. „După cum vedeţi, şi în statele din vestul Europei, unde numărul de cazuri este deja foarte mare, şi nu numai, şi în Statele Unite, ea pare să fie doar mai transmisibilă, nu şi mai periculoasă, dacă prin periculoasă vă referiţi la nivelul de severitate şi posibilitatea de a evolua către deces. În rest, nu aveţi de făcut decât acelaşi lucru ca şi până acum, indiferent cum se numeşte tulpina virusului SARS-CoV-2, că-i spune Alfa, că îi spune Beta, că-i spune Delta, că îi spune Omicron, că îi spune Centaurus, transmisibilitatea se face prin acelaşi mod şi, prin urmare, căile prin care putem să ne protejăm sunt aceleaşi: adică, mască, spălatul pe mâini, evitarea aglomeraţiilor, aerisirea”, a explicat secretarul de stat.

Pistol a adăugat că în cazul unei incidenţe mai ridicate, ministerul nu are posibilitatea impunerii de restricţii: „Întâi de toate, trebuie să precizez că nu mai lucrăm pe baza incidenţelor, lucrăm pe baza ratei de ocupare din spital. Ca urmare, în momentul în care vom ajunge la numărul maxim de paturi, pentru că pe planul de rezilienţă avem diverse procente, ajungem până la 30% din paturile totale. În acel moment, ajungem la o rată de ocupare de peste 70-75%, atunci într-adevăr ne putem face probleme vizavi de colmatarea spitalelor şi vom vedea dacă vom regândi cumva acordarea asistenţei medicale. Din punct de vedere al restricţiilor, Ministerul Sănătăţii nu are această posibilitate legală să impună restricţii”.

Pistol îl contrazice pe Rafila

Totodată, Pistol a mai spus că nu se vor construi 25 de spitale prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) până în 2026, aşa cum anunţase vineri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Pistol a dat vina pe presa care a înţeles greşit informaţia şi a spus că, în fapt, e vorba despre 25 de spitale deja existente, la care se vor face lucrări de construcţii şi îmbunătăţiri. „Spitale noi nu sunt decât acele spitale regionale. Nu au legătură acelea cu acestea 25”, a punctat Pistol.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite