Blânda lege a cămătăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activitatea de cămătărie, infracţiune neluată în seamă
Activitatea de cămătărie, infracţiune neluată în seamă

În urmă cu două săptămâni a intrat în vigoare Legea privind interzicerea activităţii de cămătărie, infracţiune neluată în seamă până acum în România, deşi se practică mai mult decât vizibil.

Actul normativ prevede doar definiţiile sumare ale „cămătarului" şi „cămătăriei" şi sancţiunea pentru o astfel de infracţiune: de la şase luni la 5 ani de închisoare. Există şi o veste bună. Sumele de bani obţinute din cămătărie vor fi confiscate. Legea nu pomeneşte de pedepse pentru eventualele repercusiuni ale cămătăriei, având în vedere că în urma unor astfel de împrumuturi mulţi au rămas fără agoniseala de o viaţă sau chiar au recurs la gesturi extreme, preferând să-şi ia viaţa pentru a scăpa de teroarea la care erau supuşi de cămătari.

„Tainele" cămătăriei sunt arhicunoscute şi nu de puţine ori aderă la ea şi oameni ai legii. Cu toate acestea, cămătăria a fost până zilele trecute doar un cuvânt în DEX. Ziarul „Adevărul" prezintă câteva dintre cele mai cutremurătoare cazuri de cămătărie, care, în lipsa unei legi, au rămas nepedepsite.

Senseiul lui Nuţu, cămătar fără patrie

Senseiul lui Nuţu Cămătaru, Emilian Ştefan, zis Emil de la Viena, a fost trimis în judecată, în mai 2011, fiind acuzat de zeci de infracţiuni cu violenţă. El a  renunţat la cetăţenia română, fiind în prezent apatrid. Procurorii DIICOT susţin că senseiul era liderul interlopilor din Mehedinţi şi se ocupa cu cămătăria. „Specialitatea" acestuia era sechestrarea „clienţilor", dezbrăcarea în pielea goală şi ameninţarea cu pistolul sau cu cuţitul. Într-unul dintre cazuri, interlopul şi-a lovit victima cu un ciocan în genunchi. Pentru a-şi masca afacerea, „Emil de la Viena" şi-a făcut o societate de pază şi protecţie, iar o parte dintre taxele de protecţie şi dobânzi erau facturate ca prestări servicii.

Credite lunare cu 300% dobândă

Constantin Enache, zis Costel Mafiotu', împrumuta bani cu o cămata care putea ajunge lunar la o dobândă de 300%. Într-un an, gruparea coordonată de el a avut un profit de 500.000 de euro, prin deposedarea cu forţa a clienţilor sau a rudelor acestora de case sau de alte valori.

Gruparea sa îşi avea baza în Slatina (Olt), dar afacerile erau împrăştiate în toată ţara. În activatatea de cămătărie, Costel Mafiotu' a fost ajutat de  doi doi agenţi de poliţie şi de un subofiţer jandarm. Modul de operare: chitanţele de mână, uneori încheiate în faţa notarului, în care erau trecute sumele cu tot cu dobânzi. Unul dintre clienţii grupării care nu a mai putut plăti datoria exorbitantă a încercat să se sinucidă cu Furadan. „Ia-ţi, dom'ne, familia, vinde repede într-o săptămână şi du-te prin munţi că o să ardeţi ca şobolanii acolo!", sunau ameninţările Mafiotului.

S-a sinucis pentru datoriile fiului

La începutul anului 2010, un om de afaceri din Craiova nu a putut plăti cămătarilor datoriile fiului său şi s-a sinucis. El a lăsat un bilet de adio în care a povestit drama prin care a trecut, fiind şantajat de mai mulţi interlopi din Dej (Cluj). Cămătarii au ajuns în atenţia DIICOT. Dobânda încasată era de 5-7% pe zi (astfel se ajungea la dobânda anuală de 912,5%) sau 20% pe lună. În situaţia în care victima nu avea lichidităţi, prin violenţe şi ameninţări, era obligată să încheie contracte de vânzare-cumpărare pentru bunurile pe care le deţinea. Mai multe victime au fost bătute până la leşin.

Victime electrocutate

Interlopul braşovean Ştefan Cheţea, fost membru al grupării „Sportivilor", a sechestrat un datornic şi l-a electrocutat în beciul unei case pentru o datorie neplătită. Victima le vânduse o maşină furată cu 7.000 de euro, dar cămătarii au cerut de patru ori suma, drept daune morale. Vânzătorul a fost bătut cu bâta şi strangulat.

5 ani este perioada maximă la care poate fi condamnată o persoană care practică fapte de cămătărie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite