Avrig, paradisul pierdut al baronului von Brukenthal
0Între Munţii Făgăraş, înconjurat de dealuri înzăpezite, la câţiva kilometri de Sibiu, se află Avrig, unul dintre cele mai frumoase orăşele transilvănene. Casele au curţi interioare, iar porţile impunătoare aduc aminte de somptuozitatea Imperiului Habsburgic, ale cărui graniţe se aflau chiar aici.
Deşi zona este printre cele mai frumoase din ţara noastră, turiştii din sud care doresc să se relaxeze aici au o mare problemă: drumul. Din Capitală până în Avrig sunt aproximativ 250 de kilometri, care se parcurg însă pe un drum infernal.
Aveţi două variante de a ajunge aici: pe Autostrada A1 Bucureşti - Piteşti şi apoi pe lângă Râmnicu Vâlcea, pe Valea Oltului, sau pe Drumul Naţional 1, Ploieşti, Braşov, Sibiu. Primul traseu este mai scurt, dar, dacă mergeţi cu maşina proprie, riscaţi să faceţi o vizită la service, întrucât şoseaua arată ca după bombardament. Varianta pe DN1 este mai bună, dar mai lungă, şi în principiu ar fi bine s-o evitaţi în weekend.
Mâncare mai bună ca la mama acasă
Dacă aţi depăşit problema drumului, veţi descoperi că zăpada a pus stăpânire pe câmpurile şi dealurile de la poalele Făgăraşilor. În Avrig nu există prea multe locuri în care să vă cazaţi, însă, dacă traversaţi oraşul şi porniţi către crestele munţilor, ajungeţi într-o zonă cu multe pensiuni, peste 800 la număr, după spusele localnicilor.
Drumul se întinde pe aproximativ 20 de kilometri, iar de-o parte şi de alta există căsuţe mai mici şi mai mari, gasthausuri sau moteluri, toate cochete, după modelul celor nemţeşti. În dreptul fiecăreia sunteţi întâmpinaţi de căţei blănoşi şi prietenoşi, iar gazdele vă aşteaptă cu câte un pahar din cea mai bună şi fină afinată pe care aţi băut-o vreodată.
Grădinile palatului Brukenthal din Avrig
În cazul în care veniţi până la Avrig cu trenul sau cu microbuzul şi doriţi să mergeţi în zona pensiunilor, este bine să vorbiţi din timp cu proprietarii sau cu localnicii, fiindcă nu există niciun mijloc de transport în comun care să lege cele două locuri. Deşi par destul de mari, pensiunile au cel mult zece camere, însă toate sunt cochete şi curate şi au băi proprii, plus restaurant şi bar la parter, unde puteţi petrece până dimineaţa.
O cameră simplă costă între 5 şi 10 euro, în funcţie de poziţia pensiunii -, lângă râu sau nu -, iar una dublă, între 10 şi 25 de euro pe noapte, cu micul dejun inclus. Dacă vi se pare ieftină cazarea, despre mâncare veţi avea însă altă părere. O masă completă, cu supă de casă, felul doi, desert şi diverse băuturi, poate ajunge şi la 70 de lei de persoană, însă puteţi mânca şi cu 25 de lei dacă nu sunteţi pofticioşi şi nu doriţi să încercaţi vinul de casă sau afinata.
O carafă de 500 de mililitri de afinată costă 30 de lei. Totul este preparat în casă, inclusiv tăieţeii din supă, aşa că gustul e deosebit. Printre bunătăţile cu care vă vor îmbia gazdele dumneavoastră se numără brânza de oaie de Sibiu, grasă şi gustoasă, şoncul (un tip de şuncă) făcut în casă, supa de găină cu tăieţei de casă, mămăliguţa cu brânză şi smântână, tochitura transilvăneană (fără prea mult sos, cu cârnaţi şi diverse tipuri de carne de porc, mămăliguţă şi ou), gemul de casă din afine, zmeură sau vişine, plăcintele cu mere şi cu brânză dulce, papanaşii sau vinul de casă alb, servit la carafă. Pentru o excursie la Avrig nu aveţi nevoie de mai mult de câteva ore, şi asta doar dacă intraţi să vizitaţi tot ce este deschis publicului.
Un mare complex baroc
Cel mai cunoscut monument din oraş este Palatul Brukenthal, reşedinţa de vară a baronului Samuel von Brukenthal, construit după modelul castelului Schönbrunn din Viena. Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei, s-a născut în 1721 la Nocrih, în Transilvania, şi a murit în 1803, fiind îngropat în Biserica Evanghelică din Sibiu. Lucrările la palatul de vară au demarat în 1771, clădirea fiind destinată generalului Bukow.
Expoziţie din interiorul palatului
În 1780, aceasta a intrat însă în posesia baronului. Construcţia s-a terminat în 1785.
După aproape 70 de ani de la moartea baronului, ultimul din linia descendenţilor cu drept de moştenire ai familiei Brukenthal, toate posesiile sale, printre care şi palatul, au fost donate Liceului Evanghelic din Sibiu. După cel de-al Doilea Război Mondial, domeniul a fost naţionalizat, fiind transformat în sanatoriu pentru prevenirea bolilor de plămâni.
Dacă doriţi să vizitaţi acum clădirea, merită să vă plimbaţi doar prin grădini, deoarece interiorul este în ruină. Potrivit primarului, este nevoie de 15 milioane de euro pentru reamenajare. Parcul din faţa palatului este însă impresionant. Se întinde pe câteva zeci de hectare şi conţine mai multe grădini. Tot în parc există şi o oranjerie, unde au loc diverse evenimente culturale precum expoziţii de pictură sau concerte de cameră susţinute de orchestre din Viena.
Îngrijitorul, un bătrânel trecut de 80 de ani, acoperit cu o căciulă veche de blană şi îmbrăcat cu o haină de piele, vă deschide toate uşile cu mare drag şi vă poate spune tot felul de istorii legate de locul pe care îl îngrijeşte deja de ani buni. Vorbeşte cu tristeţe în ochi despre faptul că nu va ajunge să vadă niciodată castelul refăcut şi nici petrecerile despre care a citit atâtea şi la care parcă a participat ca prin vis.
Sănii pentru plimbare
Povesteşte, în schimb, despre festivalul medieval plin de culoare şi bună dispoziţie Toamna Barocă, care are loc în fiecare an în curtea palatului. Tot aici, vara se organizează nunţi în aer liber, iar petrecerile aduc aminte de cele de acum câteva sute de ani.
Aproape de hotelul de gheaţă
După ce aţi vizitat palatul, puteţi trece pe la vechea Biserică Evanghelică din Avrig, construită în secolul al XIII-lea. Între 1914 şi 1918, toate cele trei clopote au fost furate şi doar unul a mai fost recuperat. În acest moment, în biserică se ţin slujbe, însă numai o dată la două săptămâni, deoarece există un singur preot care trebuie să ajungă duminica şi în satele alăturate.În oraş mai puteţi vizita Casa memorială „Gheorghe Lazăr".
Aici sunt găzduite mai multe expoziţii de pictură sau ceramică. În cazul în care staţi aici mai multe zile, puteţi face o excursie până la Lacul Bâlea, unde să vizitaţi hotelul de gheaţă, una dintre cele mai căutate atracţii turistice în această perioadă a anului.
Muzeul „Gheorghe Lazăr”