Avertismentul autorităților: Stocați apa de ploaie! Sunt zone unde oamenii rămân fără apă de băut

0
Publicat:

Administraţia Naţională Apele Române anunță că rezerva de apă este în scădere și face apel la populație să economisească resursele de apă și să apeleze inclusiv la folosirea/stocarea apei din surse alternative – cum ar fi cea de ploaie –, astfel încât apa potabilă să ajungă tuturor. În continuare sute de localități primesc apă restricționat. Seceta face ravagii și în SUA, Europa și China.

ANAR: Apelaţi la folosirea apei din surse alternative, inclusiv a celei de ploaie  Foto: Arhivă
ANAR: Apelaţi la folosirea apei din surse alternative, inclusiv a celei de ploaie Foto: Arhivă

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a transmis ieri că în principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosinţă complexă) administrate de Administraţia Naţională Apele Române, respectiv Hidroelectrica, există disponibil un volum de 3,03 miliarde de metri cubi de apă faţă de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022.

„Chiar dacă rezerva de apă este în scădere, aceasta este suficientă pentru localităţile mari, care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă. Coeficientul de umplere este de 70,04%, fiind în scădere faţă de începutul lunii iulie, când se situa în jurul valorii de 80%. Estimăm că, la sfârşitul lunii august, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, vom reuşi să menţinem un coeficient de umplere de peste 62%”, se arată în comunicatul ANAR.

Sursa citată menţionează că, în prezent, din cele 120 de secţiuni de monitorizare ale secetei hidrologice, în 24 dintre acestea s-au înregistrat debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor de apă sub aspect cantitativ.

„În aceste secţiuni, nu poate fi asigurat simultan necesarul de apă pentru toate folosinţele. De aceea, este necesară aplicarea Planului de restricţii şi utilizare a apei în perioade deficitare”, a mai transmis ANAR.

Administraţia Naţională Apele Române a precizat că în prezent se aplică cu precădere Planul de restricţii pentru folosinţe piscicole şi irigaţii.

„Administraţia Naţională Apele Române face în continuare apel la calm şi responsabilitate socială. În special în această perioadă, vă reamintim că este nevoie să folosim raţional resursele de apă în direcţia economisirii acestora. Pentru activităţile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelaţi la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor. Nu uitaţi de recomandările noastre din ghidul de economisire a apei”, a mai anunţat ANAR.

Cele mai afectate judeţe sunt: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea, în special acolo unde nu există un sistem de alimentare centralizat, iar necesarul de apă este asigurat cu preponderenţă din puţuri sau foraje.

La nivel naţional, sunt 668 de localităţi care se alimentează cu program restricţionat, respectiv: 252 de localităţi (din 22 judeţe) Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Mehedinţi, Bihor, Teleorman, Braşov, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Buzău, Ialomiţa, Dolj, Gorj şi Bihor) care dispun de sisteme de alimentare cu apă. Totodată, sunt 416 de localităţi (din 12 judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Neamţ, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara) care nu dispun de sisteme de alimentare cu apă. Este vorba despre 20-30% din numărul total al fântânilor de la nivel naţional care sunt la această oră (parţial) secate.

Regiunile din sudul UE, expuse riscului de secetă până în noiembrie

Regiunile mediteraneene rămân expuse riscului de secetă anormală până în luna noiembrie, când sunt aşteptate condiţii meteorologice „aproape de normalitate” în cea mai mare parte a UE, potrivit Comisiei Europene, informează luni AFP. În primele zece zile ale lunii august, aproape jumătate din teritoriul UE (47%) continuă să fie expus la un nivelul de secetă „de avertizare”, adică se înregistrează un deficit semnificativ de umiditate a solului, asemănător aproape cu nivelul înregistrat în luna anterioară, conform Serviciului de cercetare ştiinţifică al Comisiei Europene. O proporție de 17% este la nivelul de „alertă”, vegetaţia şi culturile fiind serios slăbite de lipsa apei, faţă de 11% la începutul lunii iulie.

Printre regiunile cele mai afectate de deficitul de precipitaţii sunt evidenţiate centrul şi sudul Portugaliei, toată Spania, sudul Franţei, centrul Italiei, sudul Germaniei, precum şi o zonă întinsă care acoperă Slovacia, Ungaria, România şi Republica Moldova.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite