A murit ştiristul Ceauşeştilor
0George Marinescu, cel mai cunoscut prezentator al buletinului din ştiri din TVR în anii ‘70-‘80, a murit ieri la vârsta de 72 de ani. Anul trecut, George Marinescu a acordat un ultim interviu ziarului „Adevărul”, în care a vorbit despre cum a minţit poporul cu televizorul înainte şi în timpul Revoluţiei.
George Marinescu, cel mai cunoscut crainic al TVR din ultimii ani ai comunismului, a încetat din viaţă ieri, într-o clinică privată din Bucureşti. Marinescu avea 72 de ani, suferea de mai mulţi ani de hipertensiune arterială, dar continua să lucreze în televiziune, la TV România de Mâine, unde realiza emisiunea „Contrapunct". Corpul neînsufleţit al fostului crainic al TVR se află la capela Bisericii Acoperământul Maicii Domnului (de lângă Policlinica Titan).
El va fi înmormântat mâine, la cimitirul Cernica. Pentru românii trecuţi de prima tinereţe, vocea lui George Marinescu a devenit sinonimă cu propaganda regimului Ceauşescu. Mai mult decât atât, Marinescu a devenit portavocea Comitetului Central al PCR în ultimele sale ore de existenţă: în dimineaţa de 22 decembrie 1989. Atunci, Marinescu a citit de mai multe ori decretul prezidenţial despre instaurarea stării de urgenţă şi despre sinuciderea „trădătorului" Vasile Milea, ministrul Apărării până în acea zi.

În decurs de câteva ore, Marinescu a trecut de la înfierarea huliganilor de la Timişoara la proslăvirea eroilor martiri ai Revoluţiei
„Din păcate, şi acum mă recunoaşte lumea"
George Marinescu a acordat un interviu ziarului "Adevărul" în martie, anul trecut. A vorbit despre autocenzură şi despre faptul că a fost singurul angajat al TVR care şi-a făcut autocritica în faţa telespectatorilor. „Mi-am cerut scuze pentru ceva ce nu făcusem eu. Prezentasem tot felul de ştiri cu recorduri interplanetare la recoltat tone de sfeclă". Actorul Victor Rebengiuc nu l-a iertat pe el şi pe cei care se aflau în aceeaşi situaţie şi a adus atunci, în decembrie 1989, la TVR, un sul de hârtie igienică pe care l-a trântit pe pupitrul de ştiri şi a spus: "Celor care vin să-şi ceară scuze le ofer un sul, o hârtiuţă, să-şi şteargă gura". Actorul Ion Caramitru susţine că el a fost cel care l-a silit pe George Marinescu să-şi facă mea culpa în acele ore, în studioul 4 al TVR.
Despre ştirile alarmiste (apa otrăvită, bombe în clădiri, elicoptere cu terorişti care atacă oraşele) pe care le-a citit şi el în timpul Revoluţiei Române în direct, Marinescu a recunoscut: "Fără voia noastră am transmis unele informaţii care s-au înscris în acest război informatic secret. Din păcate, şi acum mă mai recunoaşte lumea pe stradă". Teodor Brateş, amfitrionul Revoluţiei de la TVR, ne-a declarat, trist: "Deşi eram şeful lui, nu-l consideram subaltern. Chiar şi în decembrie '89, în viforul acela de informaţii, cred că s-a descurcat excelent".
După Revoluţie, Marinescu a lucrat şapte ani în Guvernul României, iar ultimii ani din viaţă i-a petrecut în studiourile televiziunii de buzunar TVRM. Vocea lui Marinescu a ajuns inclusiv pe un disc al formaţiei hip-hop BUG Mafia cu un comunicat citit în zilele Revoluţiei.
Bornele vieţii
1969 - 1990 - prezentator al jurnalului de ştiri de la TVR
1990 - 1997 - moderator la studioul de televiziune al Guvernului României
1997 - 1998 - redactor la Tele 7 ABC
1999 - 2011 - moderator al emisiunilor de la TVRM
