Spitalul Medicover iti raspunde la intrebarile despre Examinarea prin Rezonanta Magnetica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spital Medicover_Rezonanta Magnetica
Spital Medicover_Rezonanta Magnetica

1. Ce este investigatia prin rezonanta magnetica?Cunoscuta sub mai multe denumiri - cea veche RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara) si cea noua, IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica) este o tehnica imagistica avansata, care utilizeaza un camp magnetic foarte puternic pentru putea "vedea" in interiorul corpului. Tehnica IRM nu presupune folosirea de radiatii sau iradiere nociva, pana in prezent nu exista dovezi ca rezonanta magnetica ar putea ave

2. Trebuie sa fac anumite pregatiri inainte de examinare IRM?
De obicei nu. Chiar daca puteti manca si bea lichide in mod normal, ar fi totusi bine sa nu o mai faceti cu aproximativ 2-3 ore inainte de examinare. Pentru confortul dvs este indicat sa mergeti la toaleta inainte de a intra in sala de examinare. Pentru examinarea de cap ar fi ideal daca v-ati putea demachia (daca sunteti femeie).

3. Ce documente trebuie sa aduc cu mine in ziua examinarii?
In ziua examenului aduceti cu dvs:
1. Trimiterea de la medicul dvs curant
2. Lista scrisa cu medicamentele pe care le luati in mod obisnuit
3. Dosarul cu examinarile dvs precedente (radiografii, ecografii, computer tomografii sau rezonante magnetice)
4. Toate analizele dvs de sange (in special cele care investigheaza functia renala: uree, creatinina)

4. Ce se intampla imediat inainte de examinare?
La sosire, vi se vor pune mai multe intreabari, cele mai importante fiind cele privitoare la existenta sau nu a unui stimulator cardiac (pacemaker), a valvelor cardice sau a altor tipuri de instrumente medicale ce contin fier in interiorul corpului dvs mai ales la nivelul ochilor sau in interiorul capului.
Pentru a obtine imagini de buna calitate, veti fi rugat sa va dezbracati de toate vestmintele care contin agrafe, nasturi, fermoare, curele cu catarama. Veti fi rugat sa lasati in cabina de schimb, care se va incuia, bijuteriile, portmoneul, ceasul, cheile, cartile de credit cu banda magnetica, precum si telefonul mobil.
5. Cum se desfoara examinarea?
Veti intra intra in sala de examinare, care se va inchide in timpul examinarii dvs. Veti fi rugat sa va intindeti pe un pat care se va deplasa in interiorul si in afara unui fel de tunel (care reprezinta in magnetul ce va realiza investigatia). In cele mai multe cazuri veti sta culcat pe spate, exista situatii particulare in care veti fi rugat sa stati in alta pozitie.
Un dispozitiv denumit "antena" va fi pozitionat in jurul regiunii care va fi examinata. Acesta va permite realizarea unor imagini deosebit de clare in regiunea respectiva. In momentul in care sunteti in pozitia necesara, masa de examinare va aluneca in spatiul din interiorul magnetului. In functie de regiunea examinata este posibil sa ramaneti cu capul in afara magnetului, dar trebuie sa stiti ca de obicei regiunea de examinat va sta in mijlocul magnetului. Asistenta va parasi camera de examinare, dar va fi in contact vizual si auditiv cu dvs, prin intermediul unui sistem de tip interfon si a unei camere de supraveghere.
In timpul examinarii veti fi singur in sala de examinare, iar comunicare cu personalul medical se va face prin intermediul unui microfon. Echipa medicala este foarte aproape de dvs, in spatele unui geam special, si va vor vedea si va vor auzi pe parcursul intregului examen. Pentru a chema echipa medicala sau pentru a ne spune ceva, aveti la dispozitie o sonerie pe care o veti tine in mana. Examenul poate fi intrerupt in orice moment daca este cazul.
6. Ce trebuie sa fac in timpul examinarii?
Veti ramane in sala de examinare intre 30 si 60 de minute. Examinarea este alcatuita din serii de secvente, care dureaza fiecare intre 1 si 6 minute, cu mici pauze intre ele
Cooperarea dvs este foarte importanta: trebuie sa ramaneti perfect nemiscat. Relaxati-va si incercati sa ramaneti cat mai nemiscat cu putinta. Orice miscare in timpul examinarii duce la scaderea importanta a calitatii imaginii, care pot deveni ne-interpretabile.
In anumite cazuri, va vom comunica prin microfon sa va tineti respiratia pentru cateva secunde. Daca este vorba de o examinare a capului este recomandat sa tineti ochii inchisi si sa limitati la minim miscarea globilor oculari

7. Voi simti ceva in timpul examinarii?
In timpul examinarii veti auzi zgomote ritmice, destul de puternice, produse de aparat in timpul functionarii. Pentru a diminua discomfortul creat de aceste zgomote, veti avea casti antifonice la urechi si optional veti putea asculta muzica
Examinarea IRM este lipsa de durere si destul de confortabila. Cerinta principala este nemiscarea.
In anumite cazuri, poate fi nevoie de o injectie cu substanta de contrast, pentru o mai buna vizulizarea a ariilor de interes. Injectia se va face intravenos, la nivelul plicii cotului

8. Cum stiu daca am nevoie de substanta de contrast?
In multe cazuri examinarea IRM se poate realiza fara substanta de contrast.
In functie de patologia dvs, in anumite situatii se poate ca medicul dvs radiolog sa aiba nevoie de substanta de contrast pentru a vizualiza cu detalii superioare un anumit aspect. Decizia injectarii substantei de contrast este a medicului radiolog-imagist, care decide acest lucru dupa vizualizarea imaginilor preliminare efectuate fara contrast.

Citeste articolul complet!
http://spitalulmedicover.ro/2012/02/intrebari-frecvente-despre-examinarea-prin-rezonanta-magnetica-2/

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite