Soarele limitează răspândirea varicelei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii pot fi vaccinaţi împotriva varicelei
Copiii pot fi vaccinaţi împotriva varicelei

Expunerea la razele ultraviolete inactivează virusul care cauzează vărsatul de vânt şi opreşte în acest mod transmiterea lui la alte persoane, au descoperit medicii britanici.

Citeşte şi:
Maladia Alzheimer s-ar putea transmite

Uleiul de peşte scade riscul de răceală în primele luni de viaţă

Varicela (vărsatul de vânt) este întâlnită mai rar în regiunile însorite ale Globului, cum sunt cele tropicale, au observat cercetătorii de la Universitatea din Londra. Se pare că razele ultraviolete inactivează virusul varicelo-zosterian şi scad astfel contagiozitatea bolii infecţioase. Această observaţie explică de ce în ţările cu climă temperată epidemiile de varicelă apar mai frecvent în sezonul rece, când expunerea la soare este mai redusă.

Vărsatul de vânt se transmite preponderent pe cale respiratorie, dar contaminarea se poate face şi prin contactul cu erupţiile de pe pielea persoanei infectate. Totuşi, alţi medici susţin că există şi alţi factori care joacă roluri la fel de importante în răspândirea virusului varicelei. Printre aceştia se numără umiditatea, temperatura şi chiar condiţiile de trai ale oamenilor (dacă, de exemplu, locuiesc în zone foarte aglomerate).

Poluarea anulează efectul ultravioletelor

Specialiştii britanici au analizat incidenţa varicelei în mai multe ţări, cu diferite tipuri de climă. Ei au observat că, în India şi în Sri Lanka, cele mai multe cazuri de vărsat de vânt s-au înregistrat în sezonul cald, cel mai însorit şi în care umiditatea este foarte scăzută. În aceste perioade însă, poluarea atinge cotele cele mai ridicate, iar ea reduce intensitatea razelor ultraviolete, au explicat cercetătorii. Prin urmare, dacă trăim în oraşe poluate, această infecţie se poate răspândi la fel de rapid în lunile de vară precum în cele fără soare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite