Simptomele banale care pot anunţa un cancer ovarian. Povestea unei supravieţuitoare, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Balonarea constantă este una dintre manifestările care pot semnala un cancer de ovar FOTO Arhivă
Balonarea constantă este una dintre manifestările care pot semnala un cancer de ovar FOTO Arhivă

În România, în fiecare an, 1.850 de femei sunt diagnosticate cu cancer de ovar, potrivit datelor GLOBOCAN 2012. Cel mai important de ştiut este că boala poate fi tratată cu succes dacă este descoperită din timp, numai că manifestările sunt de multe ori înşelătoare.


Toate femeile pot face cancer ovarian. Dacă ştii simptomele şi mergi la medic, îţi poţi salva viaţa. Diagnosticarea în stadii incipiente ale bolii creşte enorm şansele de supravieţuire. Acestea au fost cele mai importante informaţii promovate atât de medicii ginecologi, cât şi de supravieţuitoarele cancerului ovarian, cu ocazia ZIlei Internaţionale de Luptă împotriva Cancerului Ovarian, care a fost marcată la începutul lunii mai. 

„Cancerul ovarian este povara femeii moderne. În prezent, sunt derulate studii la nivel internaţional care analizează legătura directă dintre stilul de viaţă actual, caracterizat prin fumat, dietă dezechilibrată şi sedentarism, şi apariţia acestui tip de tumoare. Din păcate, nu există o analiză specifică pentru această afecţiune, însă există soluţii pentru a fi depistată la timp: analizele de sânge şi controalele ginecologice regulate“, subliniază dr. Dragoş Median, medic primar oncolog la Spitalul Filantropia din Bucureşti.

Despre manifestările înşelătoare ale afecţiunii, diagnostic, tratament, dar şi despre tăria cu care supravieţuitoarele luptă cu boala aflaţi de la Cristina Bordianu, la Adevărul Live.

„Ca să descoperi cancerul ovarian nu e suficient un control de rutină“, explică pacienta. Adică o ecografie, testul Papanicolau sau analize de sânge. Cheia ar fi ecografia intravaginală.

„În 2012, mi-am fpcut nişte analize şi totul era în regulă, mai puţin splina. Invetigaţii de rutină: ecografie, analize de sîâge, testul Papanicolau.  M-am gândit că splina mărită e de la oboseală, nimeni nu mi-a recomandat nimic“.

După un an, femeia a început să aibă dureri în partea de sus a abdomenului. S-a gândit că are ceva la stomac sau la ficat. A făcut iar analize de sânge şi o ecografie abdominală. Şi medicii au remarcat tot splina foarte mărită.

Durerile au devenit atât de crâncene încât pacienta a ajuns la urgenţă. Medicii i-au dat un tratament de colon pentru că au crezut că are o afecţiune la acest organ. Nemulâumită, aceasta a luat trimitere de la medicul de familie pentru o altă serie de analize. O nouă ecografie care nu arăta decât splina mărită întrucât toate tumorile erau în spatele spiinei şi a colonului, cum avea să afle mai târziu.

Medicii insistau că durerile vin de la colon. „Mi-au dat o grămadă de medicamente împotriva balonării, medicamente care mai degrabă mă balonau decât să să ajute“.  Durerile persistau astfel că pacienta a mers din nou la medic după alte câteva luni. A ajuns di nou la urgenţă şi medicii au crezut că e însărcinată.

La o ecografie intravaginală s-a văzut că are tumori şi lichid ascitic şi s-a pus diagnosticul de cancer de ovare.

Pacienta a ales să se opereze la un alt spital  - Polizu. Operaţia a constat în îndepărtarea ovarelor, curăţarea splinei, a colonului. După operaţie nu s-a simţit bine: splina se dereglase şi consuma din trombocite.

A urmat chioterapie la Spitalul Filantropia, la trei săptămâni de la operaţie. Chimioterapia  a durat 2 ani.

După operaţie şi-a schimbat stilul de viaţă şi dieta. Mănâncă mai puţină carne şi mai multe fructe şi legume. Fructe de sezon, bogate în antioxidanţi, lactate de capră şi multe ceaiuri.

A urmat un an de tratament chimio cu pastile care este tolerat mai uşor.

O dată pe lună merge la tratament şi face o serie de investigaţii medicale printre care şi analizele de sânge.

Un alt semn care indică prezenţa cancerului ovarian poate fi şi constipaţia.

Mama pacientei a murit în urma unui cancer de sân. Studiile au arătat că 15% din pacientele cu cancer genital au moştenit gena din familie.

Printre sfaturile pe care pacienta le-ar da ar fi consultarea mai multor medici în cazul în care starea de sănătate se deteriorează şi  o stare psihică bună.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite